Μέρκελ για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ: «Τι ακριβώς κάνει ο Τόμσεν;»

Μέρκελ για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ: «Τι ακριβώς κάνει ο Τόμσεν;»
Delia Velculescu, the new International Monetary Fund (IMF) representative for Greece, gets into a car after a meeting at the Bank of Greece in Athens, Greece July 31, 2015. Top level contacts between Greek ministers and the heads of institutions discussing Greece's new bailout started on Friday. REUTERS/Yiannis Kourtoglou - RTX1MLKQ

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», οι Ευρωπαίοι δείχνουν διατεθειμένοι να απαλλαγούν από το Ταμείο εξαιτίας των παράλογων απαιτήσεων του.

Την απαλλαγή του ΔΝΤ φέρονται να σκέφτονται αρκετά σοβαρά τα στελέχη του κουαρτέτου των δανειστών από την Ευρώπη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους της Κυριακής».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι σκληρές απαιτήσεις του Ταμείου σε θέματα πρώτης γραμμής απειλούν να τορπιλίσουν οποιαδήποτε προσπάθεια για οριστική συμφωνία.

Σε συνάντηση της Άνγκελας Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα, η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να διερωτήθηκε «τι ακριβώς κάνει ο Τόμσεν», και πρόσθεσε πως ακόμα και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε της επισήμανε πως «η ελληνική κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω από αυτό που έχει προτείνει».

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο ζητά μέτρα ύψους 4%-5% του ΑΕΠ από την Ελλάδα και γενναίο κούρεμα του χρέους από πλευράς των Ευρωπαίων.

Όπως διέρρευσε το υπουργείο Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα, με μια ιδιαίτερα επιθετική ανακοίνωση, το ΔΝΤ συμπεριφέρεται με τρόπο ιδιαίτερα σκληρό όσον αφορά το αφορολόγητο ζητώντας ακόμη και μείωση του ορίου στα 7.000 ετησίως, κάτι το οποίο μαζί με την απαίτηση για άμεση μείωση συντάξεων εξακολουθεί να δυσχεραίνει την προσπάθεια ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Ιδιαίτερα μεγάλη απόκλιση υπάρχει και στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, όπου έχει ζητηθεί από την ελληνική πλευρά η πλήρης απελευθέρωσης της πώλησής τους. Σε αυτήν την άποψη συγκλίνουν ΔΝΤ και ΕΚΤ. Μάλιστα η πλειοψηφία των θεσμών απορρίπτει τη μεταβατική περίοδο που προτείνει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και ζητούν άμεση απελευθέρωση, ενώ βάζουν θέμα ακόμα και «πράσινων» δανείων.

Όπως αναφέρει το Έθνος, διχογνωμία υπήρξε ακόμη και με το ζήτημα της ημερομηνίας αναχώρησης των επικεφαλής των θεσμών, με την εκπρόσωπο του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου να λέει κατά τη διάρκεια της συνάντησης «να τελειώνουμε γιατί πρέπει να φύγουμε για διακοπές». Τότε ήταν που ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πήρε τον λόγο και είπε πως «για να γνωρίζεις για ποια χώρα μιλάμε, να πάμε διακοπές στην Ειδομένη».

Μέχρι στιγμής, βασικά σημεία τριβής με το Ταμείο είναι τρία:

Δημοσιονομικό κενό. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ανεβάζουν το κενό στο 4% με 5% του ΑΕΠ, κάτι που οδηγεί σε μέτρα άνω των επτά δισεκατομμυρίων μέχρι το 2018. Η ελληνική πλευρά μπορεί να δεχθεί μέτρα περίπου 3% του ΑΕΠ για την επόμενη τριετία.

Φορολογικό. Οι σκληρές απαιτήσεις του Ταμείου για αφορολόγητο ακόμα και 7.000 ευρώ απορρίπτονται από το υπουργείο Οικονομικών. Η ελληνική πλευρά θέλει το αφορολόγητο να ξεκινά από τον «αριθμό εννιά», δηλαδή να μην είναι κάτω από τα 9.000 ευρώ (το σενάριο είναι για 9.300).

Ασφαλιστικό. Το Ταμείο εστιάζει στο θέμα των καταβαλλόμενων συντάξεων και ζητά να μπει βαθιά το μαχαίρι.

Με πληροφορίες από το Έθνος της Κυριακής