Μέρκελ: Η Γερμανία είναι ανοιχτή σε περισσότερες κινεζικές επενδύσεις, υπό όρους και με κανόνες

Μέρκελ: Η Γερμανία είναι ανοιχτή σε περισσότερες κινεζικές επενδύσεις, υπό όρους και με κανόνες
Θετική σε ακόμα περισσότερες κινεζικές επενδύσεις η Γερμανίδα Καγκελάριος, αλλά υπό όρους.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της θέλει περισσότερες κινεζικές επενδύσεις και διαβεβαίωσε ότι καλωσορίζει όλες τις κινεζικές επιχειρήσεις που προχωρούν σε τέτοιες τοποθετήσεις, ωστόσο παράλληλα επισήμανε ότι η χώρα της ελέγχει πολύ αυστηρά ορισμένους τομείς στρατηγικής σημασίας και ειδικά τις υποδομές. Η Μέρκελ έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής της στο Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.

Λίγο νωρίτερα, ο κινέζος πρωθυπουργός είχε σημειώσει πως το Πεκίνο ευελπιστεί ότι η Γερμανία θα δεχθεί να κάνουν επενδύσεις κι άλλες κινεζικές εταιρείες και ότι θα χαλαρώσει τους περιορισμούς, ιδίως στις εξαγωγές κάποιων αγαθών. Ακόμη, ο Λι Κετσιάνγκ διαβεβαίωσε ότι η Κίνα θα ανοίξει την οικονομία της περισσότερο.

Νωρίτερα, η Μέρκελ εξέφρασε την ευχή ο εμπορικός πόλεμος της Κίνας με τις ΗΠΑ να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό, καθώς όπως επισήμανε πλήττει την παγκόσμια οικονομία. «Ελπίζουμε πως θα υπάρξει λύση στη διένεξη για το εμπόριο με τις ΗΠΑ, καθώς πλήττει τους πάντες» στην υφήλιο, είπε η Μέρκελ στον Λι κατά τη συνάντησή τους, την πρώτη ημέρα της διήμερης επίσκεψής της στην Κίνα. Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε εξαιτίας της μείωσης των εξαγωγών το δεύτερο τρίμηνο και οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οδεύει προς ύφεση εν μέρει διότι παγιδεύτηκε στα διασταυρούμενα πυρά του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας.

Ειρηνική λύση στο Χονγκ Κόνγκ ζήτησε η Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έθιξε το και θέμα του Χονγκ Κονγκ και σημείωσε ότι χρειάζεται μια ειρηνική λύση.

“Υπογράμμισα ότι πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών” του Χονγκ Κονγκ, σημείωσε η Μέρκελ. “Στην τρέχουσα κατάσταση θα πρέπει να προληφθεί η βία. Μόνον ο διάλογος βοηθάει. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ θα καλέσει σε έναν τέτοιο διάλογο. Ελπίζω ότι θα υλοποιηθεί και οι διαδηλωτές θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο πλαίσιο των δικαιωμάτων των πολιτών”, δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Πεκίνο.

Ο Λι δήλωσε παράλληλα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη Μέρκελ: “Η κινεζική κυβέρνηση εγγυάται απαρέγκλιτα (την αρχή) ‘μια χώρα, δύο συστήματα’ και το ότι ‘ο λαός του Χονγκ Κονγκ κυβερνάει τον λαό του Χονγκ Κονγκ'”.

Ο κινέζος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το Πεκίνο υποστηρίζει την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ “για τον τερματισμό της βίας και του χάους σύμφωνα με τον νόμο, για την επάνοδο της τάξης, η οποία διαφυλάττει την μακροχρόνια ευημερία και σταθερότητα του Χονγκ Κονγκ”.

Την ίδια ώρα οι διαδηλωτές σκοπεύουν να αποκλείσουν την πρόσβαση στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ αύριο Σάββατο και πολλοί από αυτούς δεσμεύονται για την συνέχιση των κινητοποιήσεών τους παρά την απόσυρση του νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική κίνα, λέγοντας ότι η παραχώρηση αυτή από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ είναι πολύ μικρή και έγινε πολύ αργά.

Ορισμένοι ακτιβιστές και φιλοδημοκρατικές ομάδες σημειώνουν ότι δεν θα εγκαταλείψουν τα υπόλοιπα τέσσερα σημαντικά αιτήματά τους (τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την αστυνομική βία εναντίον τους, την απόσυρση της λέξης “ταραχές” για την περιγραφή των διαδηλώσεων, την απελευθέρωση όλων των διαδηλωτών που έχουν συλληφθεί και το δικαίωμα να εκλέγουν οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ τους ηγέτες τους) και προγραμματίζουν κινητοποιήσεις απόψε σε όλη την πόλη, σε περιοχές όπως σταθμοί του μετρό και κοντά στα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης.