Μέρκελ: Υπάρχει ακόμη χρόνος για να βρεθεί λύση για το Brexit – Το backstop καθυστερεί τις συνομιλίες

Μέρκελ: Υπάρχει ακόμη χρόνος για να βρεθεί λύση για το Brexit – Το backstop καθυστερεί τις συνομιλίες
epa05433683 Britain's new Prime Minister Theresa May (left) casts a glance over at German chancellor Angela Merkel during their joint press conference at the Chancellery in Berlin 20 July 2016 ahead of their 'dinner talks' later this evening. EPA/SOEREN STACHE

H Καγκελάριος της Γερμανίας ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της βρετανικής εξόδου από την ΕΕ.

«Υπάρχει ακόμη χρόνος» για να βρεθεί μία λύση για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, ενώ απομένουν λιγότερο από δύο μήνες έως την προκαθορισμένη ημερομηνία της 29ης Μαρτίου.

«Από την μία πλευρά, ο χρόνος πιέζει» και οι εταιρείες δεν μπορούν να υποστούν μακροχρόνιες τελωνειακές διαδικασίες, δήλωσε η Αγγελα Μέρκελ στο Τόκιο μπροστά σε γερμανούς και ιάπωνες εκπροσώπους εταιριών.

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Από πολιτικής απόψεως, υπάρχει ακόμη χρόνος, δύο μήνες δεν είναι πολύ, αλλά υπάρχει ακόμη χρόνος και πρέπει να χρησιμοποιηθεί από όλες τις πλευρές». Παραδέχθηκε ότι το θέμα του backstop «περιπλέκει» τις συνομιλίες για το Brexit.

«Είναι ένα πρόβλημα σαφώς προσδιορισμένο και στο οποίο, άρα, μπορεί να βρεθεί μία σαφώς προσδιορισμένη λύση», είπε η Μέρκελ. «Ομως αυτή η λύση εξαρτάται από την μελλοντική σχέση ανάμεσα στην Μεγάλη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση και από την μορφή που θα έχει η εμπορική συμφωνία που θα υπογράψουμε».

«Για μας είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε πώς ακριβώς η βρετανική πλευρά βλέπει την μελλοντική της σχέση με την ΕΕ», πρόσθεσε η καγκελάριος.

Μετά την συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε, η Αγγελα Μέρκελ ζήτησε περισσότερη «δημιουργικότητα» και «καλή θέληση» στην αναζήτηση λύσης.

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε λύση πρέπει να βρεθεί αποκλειστικά μέσω της πολιτικής διακήρυξης που συνοδεύει την συμφωνία του Brexit, χωρίς επαναδιαπραγμάτευση των όρων της βρετανικής εξόδου.

Αντιπροσωπεία της Βουλής των Κοινοτήτων, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, βρέθηκε χθες στις Βρυξέλλες για να διερευνήσει, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ξεπέρασμα του αδιεξόδου, μετά την απόρριψη της συμφωνίας που διαπραγματεύθηκε, συνομολόγησε και υπέγραψε η Τερέζα Μέι από την βρετανική βουλή.

Ομως, ο γενικός γραμματέας της Κομισιόν, ο Μάρτιν Ζέλμαϊερ, χαρακτήρισε την συνάντηση «φτωχή σε αποτελέσματα», προσθέτοντας ότι «η ΕΕ έκανε καλά που ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο 2017 τις προετοιμασίες για ένα Brexit άνευ συμφωνίας».