Μέρκελ και Λαγκάρντ αποφασίζουν τον Μάιο για το ελληνικό χρέος

Μέρκελ και Λαγκάρντ αποφασίζουν τον Μάιο για το ελληνικό χρέος

Συνάντηση των δύο ισχυρών κυριών στις ΗΠΑ – Εγκρίθηκε και τυπικά η εκταμίευση των τριών δόσεων από το EuroWorking Group.

Η ελληνική οικονομία και η ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, αναμένεται να βρεθούν ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με την Άνγκελα Μέρκελ στην Ουάσιγκτον στις 2 Μαΐου.

Η συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του Ταμείου κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης της καγκελαρίου στις ΗΠΑ το διήμερο 1 και 2 Μαϊου, αποκτά αυξημένο ενδιαφέρον καθώς πραγματοποιείται λίγες μόλις ημέρες μετά την πιστοποίηση από την Eurostat της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος από την Ελλάδα.

Όπως είναι γνωστό, το Ταμείο εξακολουθεί να πιέζει για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ενώ το Βερολίνο και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι επιμένουν να αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο. Επίσημα το Ταμείο αποφεύγει την αντιπαράθεση και περιορίζεται να επισημαίνει την ευρωπαϊκή θέση ότι το θέμα θα εξετασθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Εγκρίθηκε η εκταμίευση των τριών δόσεων από το EuroWorking Group
Η ομάδα εργασίας του συμβουλίου των υπουργών της Ευρωζώνης (EuroWorking Group), ενέκρινε και τυπικά σήμερα την εκταμίευση τριών δόσεων προς την Ελλάδα, με την πρώτη να ανέρχεται στα 6,3 δισ. ευρώ και τις επόμενες δύο από ένα δισ. η κάθε μια.

Εκ παραλλήλου, ανάλογου χαρακτήρα συζητήσεις θα γίνουν και στο επίπεδο του ΔΝΤ, σε σχέση με την εκταμίευση της δικιάς του δόσης ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, το κλίμα στην σημερινή συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα θετικό για την Ελλάδα. Η ελληνική πλευρά παρουσίασε τους βασικούς άξονες για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας επικεντρώνοντας την προσοχή της τόσο στη χρηματοδοτική πτυχή όσο και στην πτυχή της τεχνικής βοήθειας. Πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αντιμετωπίζουν το θέμα αυτό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και με σαφή προθυμία για την παροχή βοήθειας.

Τέλος η ελληνική πλευρά δήλωσε προς τους εταίρους ότι μετά την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, τελεί εν αναμονή αποφάσεων για την περαιτέρω ρύθμιση του ζητήματος του ελληνικού χρέους.

Η συζήτηση για το θέμα αυτό θα γίνει τους επόμενους μήνες και θα αποτελέσει αντικείμενο ενασχόλησης κατά τη διάρκεια της επόμενης επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, ΣΚΑΪ

Διαβάστε ακόμη:

ΔΝΤ: Τον Μάιο η δόση, το β’ εξάμηνο του 2014 το ζήτημα του χρέους

S&P: Η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει τον μεγάλο κίνδυνο