«Μέρκελ και Σόιμπλε θύμωσαν πολύ με το εκλογικό αποτέλεσμα»

Τι ισχυρίζεται το στέλεχος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς Die Linke, Γκρέγκορ Γκίζι.

Στην «Εφημερίδα των Συντακτών» μίλησε ο Γκρέγκορ Γκίζι, στέλεχος του κόμματος της γερμανικής αριστεράς. Ο Γκίζι χαρακτηρίζει την εκλογική νίκη ΣΥΡΙΖΑ ως…«ηχηρό χαστούκι για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΔΝΤ, την Ε.Ε. αλλά κυρίως για τη γερμανική κυβέρνηση, που ήθελε να ρίξει την αριστερή κυβέρνηση, αλλά δεν το κατάφερε».

Όπως λέει, «Στην Ε.Ε. έχουμε 19 νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις υπεύθυνες για το ευρώ. Οι 18 είναι νεοφιλελεύθερες και έχουμε μιαν εξαίρεση, την ελληνική. Εάν δεν επανεκλεγόταν η αριστερή κυβέρνηση, θα ήταν βαριά ήττα. Αλλά αυτό δεν συνέβη, μπορεί να συνεχίσει, αν και –και εδώ έχετε δίκαιο– θα είναι δύσκολο για τον κ. Τσίπρα με τους υπάρχοντες συσχετισμούς δυνάμεων. Αλλά είμαι βέβαιος, θα μπορέσει να κάνει σημαντικά πράγματα».

Ερωτηθείς για την αντίφαση του ότι οι ίδιοι ψηφοφόροι που τον Ιανουάριο έδωσαν εντολή στον Αλέξη Τσίπρα να καταργήσει το μνημόνιο, του έδωσαν εντολή τον Σεπτέμβριο να το εφαρμόσει, ο Γκρεγκόρ Γκίζι σχολιάζει: «Απλά οι άνθρωποι είναι έξυπνοι, ξέρουν ότι με μιαν άλλη κυβέρνηση θα υπέφεραν περισσότερο και ότι ο Τσίπρας πήρε όσα μπορούσε να πάρει. Όσα ζητούν η Ευρώπη και η γερμανική κυβέρνηση από την Ελλάδα είναι λάθος. Αλλά κανείς δεν κατεβαίνει στην πολιτική επειδή έχει να αντιμετωπίσει ευκολίες. Το πόσο έξυπνα ψήφισαν οι Ελληνες αποδεικνύεται από το ότι, παρά τις εξελίξεις, εμπιστεύτηκαν και πάλι τον Τσίπρα και το κόμμα του. Αυτό με καθησυχάζει. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, αισθάνομαι πιο αισιόδοξος έπειτα από αυτό το αποτέλεσμα».