Μέρκελ: «Μακάρι η διαδικασία της προεδρικής εκλογής να έχει αίσια έκβαση»

Μέρκελ: «Μακάρι η διαδικασία της προεδρικής εκλογής να έχει αίσια έκβαση»

«Δεν υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών με την Ελλάδα», ανέφερε από τις Βρυξέλλες ο Φρανσουά Ολάντ.

Την ελπίδα ότι η διαδικασία της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα θα έχει αίσια έκβαση, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος, ‘Ανγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής.

Ερωτηθείσα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε αισιόδοξη, εκτιμώντας ότι η ελληνική οικονομία κινείται σε μία σταθερή πορεία.

Εξάλλου, την άποψη ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν εκ νέου επιπλοκές με την Ελλάδα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε ότι αν η Ελληνική Βουλή δεν εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως το τέλος του έτους, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

«Δεν είμαι εγώ αυτός που θα αποφασίσει στη θέση του ελληνικού κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, προσθέτοντας ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει με ποια κυβέρνηση και με ποιόν πρωθυπουργό θα συνεχίσει.

Συνεχίζοντας, ο Φρανσουά Ολάντ υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας έλαβε παράταση δύο μηνών και επεσήμανε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η καγκελάριος Μέρκελ θεωρούν ότι το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να θέτουν εμπόδια στην Ελλάδα, ούτως ώστε οι Έλληνες να συνεχίσουν να έχουν ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο.

Ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε, πάντως, ότι η ΕΕ αναμένει από την Ελλάδα να συνεχίσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Καταλήγοντας, ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι αν και υπάρχει σήμερα πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, δεν συγκρίνεται με την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί το 2012, καθώς έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος από τότε. «Πριν από 2,5 χρόνια υπήρχαν ορισμένοι που διερωτόντουσαν κατά πόσο η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, σήμερα κανείς δεν θέτει πλέον αυτό το ζήτημα. Κανένας δεν θέλει η Ελλάδα να βγει από το ευρώ», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.