Μέρκελ: «Οπισθοδρόμηση» του Ερντογάν στο Κυπριακό και απόκλιση από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Μέρκελ: «Οπισθοδρόμηση» του Ερντογάν στο Κυπριακό και απόκλιση από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ
epa09270016 Germany's Chancellor Angela Merkel (R) and Turkey's President Tayyip Erdogan pose for a family photo with other NATO heads of states and governments during the NATO summit at the Alliance's headquarters, in Brussels EPA/YVES HERMAN / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για μικρά βήματα στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας που γίνονται πιο δύσκολα μετά τη στάση του Ερντογάν έκανε λόγο η Γερμανίδα καγκελάριος.

Οπισθοδρόμηση καταλόγισε στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του για το Κυπριακό. Όπως είπε, υπάρχει «απόκλιση από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών». Ωστόσο σημείωσε ότι «δεν θα πρέπει να αποθαρρυνόμαστε από τέτοιες οπισθοδρομήσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με «αποτυχία των διαπραγματεύσεων» εξαιτίας της τουρκικής στάσης, η κυρία Μέρκελ σημείωσε ότι είναι αρχή της να μη μιλάει για αποτυχία σε διαπραγματεύσεις. «Υπάρχει πρόοδος και οπισθοδρόμηση», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι «οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ευτυχώς έχουν επανεκκινήσει, υπήρξε και συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου».

«Εμείς πάντα υποστηρίζαμε ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ήδη πετύχαμε κάποια μικρότερα βήματα. Αυτά τα βήματα γίνονται τώρα πιο δύσκολα, διότι σχετικά με την Κύπρο, ο Τούρκος Πρόεδρος, σε απόκλιση από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, εστιάζει αποκλειστικά σε μία λύση δύο κρατών, κάτι το οποίο βεβαίως δεν γίνεται αποδεκτό από την ελληνοκυπριακή πλευρά», συνέχισε η Καγκελάριος, για να καταλήξει: «Εδώ πρέπει να προσπαθήσουμε τώρα να κατευθύνουμε τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με πολλή υπομονή -και αυτό είναι δύσκολη δουλειά- στην σωστή κατεύθυνση. Αυτό τώρα ήταν σίγουρα μία οπισθοδρόμηση, αλλά από τέτοιες οπισθοδρομήσεις δεν πρέπει να αποθαρρυνόμαστε».