Η Μέρκελ παίρνει… τ’ όπλο της κατά του Πούτιν

Η Μέρκελ παίρνει… τ’ όπλο της κατά του Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν «μέτρησε» καλά τη Γερμανίδα καγκελάριο για την στάση της στην Ουκρανία. 

Πόσο καλά ξέρει τη Γερμανία ο Βλάντιμιρ Πούτιν; Ως πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της σοβιετικής KGB πίστευε ότι τους κατανοούσε απόλυτα. Όμως τώρα διαψεύστηκε, αναφέρει η εφημερίδα Financial Times.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ο Πούτιν αιφνιδιάστηκε όταν τα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν να επιβάλουν σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία τον περασμένο μήνα, επειδή η Μόσχα υποστηρίζει τους ένοπλους αποσχιστές στον ουκρανικό εμφύλιο πόλεμο

Δεν υπολόγισε καθόλου καλά τις διαθέσεις και την αποφασιστικότητα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην κρίση της Ουκρανίας.

«Έκανε λάθος. Το Βερολίνο ήταν εκείνο που καθοδήγησε το πακέτο κυρώσεων. Κεντρικό κομμάτι στη γερμανική πολιτική, που διαμορφώνουν η Α. Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών Β. Σταϊνμάιερ ήταν η αποφασιστικότητα στη διατήρηση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού μετώπου. Η καγκελάριος δαπάνησε τεράστια ενέργεια και χρόνο για να πετύχει μια ενιαία ευρωπαϊκή στάση και να βάλει τις επιχειρήσεις στο παιχνίδι».

Ο Βλ. Πούτιν δεν είναι ο πρώτος ηγέτης που παρεξηγεί την Α. Μέρκελ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον έκανε το ίδιο όταν επιδίωξε να κερδίσει την υποστήριξή της για να μπλοκάρουν τον διορισμό του Λουξεμβούργιου Ζ.Κλ. Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά ο κακός υπολογισμός του Βλ. Πούτιν μπορεί να έχει πολύ πιο σοβαρές επιπτώσεις.

Οι κινήσεις του στην Ουκρανία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο, αποξένωσαν τη μοναδική ευρωπαϊκή ηγεσία που θα μπορούσε να βρει διπλωματική λύση. Έπεσε στον λάκκο χωρίς στρατηγική εξόδου. Κι όμως, οι ενδείξεις από το Βερολίνο υπήρχαν επί μήνες. Από τότε που επέστρεψε ο Βλ. Πούτιν στην εξουσία ως πρόεδρος το 2012, η Α. Μέρκελ έχει δείξει τη δυσαρέσκειά της με την απολυταρχική και εθνικιστική τάση στο Κρεμλίνο. Ένιωσε φρίκη με τη ρωσική κατάληψη της Κριμαίας, όπου διεθνώς συμφωνημένα σύνορα μεταβλήθηκαν μονομερώς.

«Εν τέλει έχασε την εμπιστοσύνη της στον Ρώσο πρόεδρο, σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους, γιατί πίστευε ότι της είπε επανειλημμένα ψέματα (είχαν πάνω από 30 τηλεφωνικές επαφές) για την ανάμιξη της Ρωσίας και τις προθέσεις του έναντι των αποσχιστών. Η εμπιστοσύνη έχει μεγάλη σημασία για την καγκελάριο».

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν «μέτρησε» καλά την Α. Μέρκελ επειδή το ένστικτό της είναι να τηρεί στάση αναμονής. Είναι μια ορθολογίστρια που αναζητεί λύσεις στα προβλήματα και αποφεύγει τις ιδεολογίες. Αν και είναι μια έκφραση που δεν αρέσει στους περισσότερους Γερμανούς πολιτικούς, γνωρίζει ότι το «εθνικό συμφέρον» είναι κάτι υπαρκτό.

Όσον αφορά την Ουκρανία, αυτό σημαίνει να σταθεί ενάντια στον μονομερή ανασχεδιασμό συμφωνημένων διεθνών συνόρων, ακόμη κι αν υποχρεωθεί να πληρώσει το οικονομικό τίμημα. Το θέμα είναι η ασφάλεια, καθώς και η ευμάρεια. Αφορά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, την προάσπιση του νόμου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν αφορά μόνο την προστασία των εξαγωγών…

Πηγή: Financial Times

Διαβάστε ακόμη: 

Η Ρωσία μπαίνει στην Ουκρανία…για ανθρωπιστική βοήθεια