Μέρκελ σε Τσίπρα: Είσαι ευτυχής τώρα Αλέξη;

Μέρκελ σε Τσίπρα: Είσαι ευτυχής τώρα Αλέξη;
Photo:

Ικανοποίηση στο Βερολίνο για την συνεργασία της Ελλάδας στο προσφυγικό.

 

«Ιδιαίτερα σημαντικό και ευχάριστο», χαρακτήρισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος το γεγονός ότι «η Ελλάδα στην χθεσινή συνάντηση ήταν πρόθυμη να προσεγγίσει πολύ πιο συγκεκριμένα από ό,τι έως τώρα την εγκατάσταση και διαμόρφωση των Hotspots, δηλαδή των μεγάλων κέντρων υποδοχής και καταγραφής, από τα οποία στο μέλλον θα γίνεται αφενός η κατανομή αυτών που έχουν δικαίωμα προστασίας στην Ευρώπη και αφετέρου η επαναπροώθηση εκείνων χωρίς τέτοιο δικαίωμα».

Ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ακόμη, ότι σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την ετοιμότητά της να δημιουργήσει τώρα επιπρόσθετα 30.000 θέσεις σε τέτοια Hotspots και σε ένα δεύτερο βήμα άλλη μία φορά 20.000, όπου θα συνδράμει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Έχουμε πει πάντα ότι θα θέσουμε σε εφαρμογή έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό κατανομής. Αυτό είναι κεντρικό στοιχείο της τάξης που θέλουμε να βάλουμε σε διαδικασίες οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι “άτακτες”. Και η προϋπόθεση για να το καταφέρουμε αυτό είναι η Ελλάδα να είναι πρόθυμη για εγκατάσταση και διαμόρφωση τέτοιων Hotspots. Υπό αυτή την έννοια κάναμε χθες ένα καλό βήμα», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Στο μεταξύ η εφημερίδα Die Welt που αναφέρεται στη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό, σημειώνει ότι πως θεωρήθηκε ως επιτυχία μόνο και μόνο το γεγονός ότι έχει μείνει ακόμη ανοιχτός ο δίαυλος διαλόγου στις Βρυξέλλες.

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, η ίδια εφημερίδα αποκαλύπτει και διάφορα χαριτωμένα στιγμιότυπα από τις διαπραγματεύσεις και τις πιέσεις που δέχθηκε η Ελλάδα για να συναινέσει στην υποδοχή 50.000 προσφύγων. «Στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα η καγκελάριος Μέρκελ είναι καλά εξασκημένη», παρατηρεί ο αρθογράφος. «Είναι ο λόγος που κράτησε την υπομονή της μέχρι τέλους, όταν ο Αλέξης Τσίπρας εξέφραζε συνεχώς αντιρρήσεις μέχρι αργά το βράδυ.

Κάποια στιγμή το δείπνο ολοκληρώθηκε, η τελική ανακοίνωση είχε αλλάξει πολλές φορές, και τότε η καγκελάριος ρώτησε τον έλληνα πρωθυπουργό: ‘Είσαι ευτυχής Αλέξη;’». Σε ένα άλλο σημείο του άρθρου επισημαίνεται ότι μετά τις ελληνικές υποχωρήσεις η καγκελάριος εκθείασε πολλές φορές την Ελλάδα, όταν λίγο νωρίτερα πολλοί ευρωπαίοι εταίροι θεώρησαν τη χώρα ως την πραγματική αιτία του προβλήματος.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος συνεχίζει τις παρατηρήσεις του γράφοντας ότι «η συμφωνία της Κομισιόν αναγιγνώσκεται και ως μια οδηγία ενός ψυχολόγου που κάνει ομαδική ψυχοθεραπεία στους συμμετέχοντες».

Διαβάστε ακόμη: 

Όταν ο Τσίπρας κόλλησε τη Μέρκελ στον τοίχο (κυριολεκτικά)

Σύνοδος έντασης για το προσφυγικό: Ποιοι επιτέθηκαν στον Τσίπρα