Η Μέρκελ «στυλώνει τα πόδια»

«Εξακολουθεί να παραμένει ευάλωτη η κατάσταση στην ζώνη του ευρώ, αλλά δεν αλλάζουμε πολιτική» αναφέρει η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Η Μέρκελ αναγνωρίζει ότι η κατάσταση στην Ευρωζώνη παραμένει ευάλωτη αλλά παρ’ όλα αυτά επισημαίνει πως η Γερμανία δεν θα υποκύψει στις πιέσεις και δεν θα αυξήσει το δανεισμό της προκειμένου να χρηματοδοτήσει επενδύσεις.

«Η οικονομία στην ευρωζώνη δεν έχει αναπτυχθεί όπως θέλαμε» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στην Ένωση Εργοδοτών της Γερμανίας και συμπλήρωσε: «Αυτό αποδίδεται εν μέρει σε εσωτερικούς παράγοντες, αλλά υπάρχουν επίσης και κάποιοι γεωπολιτικοί λόγοι».

Η Μέρκελ παραδέχθηκε πως παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί η ευρωζώνη παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη. Τόνισε όμως πως είναι λάθος να φέρνει κανείς σε αντιπαράθεση τη λιτότητα με την ανάπτυξη.

«Χρειάζονται επενδύσεις, αλλά όχι με νέο δανεισμό» είπε απαντώντας με σαφήνεια στις πιέσεις που δέχεται το Βερολίνο. Συμπλήρωσε μάλιστα πως στη Γερμανία υπάρχει συνεχιζόμενη σταθερή εγχώρια ζήτηση.

Η προσανατολισμένη στις εξαγωγές Γερμανία μείωσε την πρόβλεψη για την ανάπτυξή της το φετινό και τον ερχόμενο χρόνο σε 1,2% και 1,3% αντιστοίχως, λέγοντας πως ευθύνεται γι’ αυτό η χαμηλή παγκόσμια ανάπτυξη και οι διεθνείς κρίσεις. Η προηγούμενη πρόβλεψη ήταν για 2% και 1,8%.

Η Μέρκελ δήλωσε πως η εγχώρια οικονομία είναι σταθερή, αλλά διεθνείς εστίες έντασης, όπως η κρίση στην Ουκρανία που έχει επιφέρει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας οι οποίες έχουν πλήξει μερικές γερμανικές εταιρείες, δημιουργούν αβεβαιότητα στο επιχειρηματικό κλίμα. «Οι οικονομικοί κίνδυνοι μπορεί να αυξήθηκαν για τη γερμανική οικονομία εξαιτίας της γεωπολιτικής κατάστασης, αλλά ταυτόχρονα μπορούμε να πούμε ότι εξακολουθούμε να έχουμε μια σταθερή κατάσταση», δήλωσε.

Η Μέρκελ τόνισε πως είναι σημαντικό να διατηρηθεί η αξιοπιστία των κανόνων της Ευρώπης για το έλλειμμα – το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. «Θέλουμε να επιμείνουμε στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό αφορά επίσης την ανάπτυξη και γι’ αυτό πρέπει να απορρίψουμε τη συζήτηση περί λιτότητας εναντίον ανάπτυξης. Είναι εσφαλμένη και δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε», δήλωσε υποστηρίζοντας πως χρειάζονται αμφότερες.

Η Γερμανία επιδιώκει να επιτύχει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό τον ερχόμενο χρόνο και ενώ η Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν δηλώσει πως θα αυξήσουν τις επενδύσεις στη Γερμανία, αυτό δεν θα γίνει σε βάρος του στόχου για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. «(Ο στόχος για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2015) αντιμετωπίζεται ως υπερβολική αποταμίευση. Όμως υπό το φως των δημογραφικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Γερμανία, είναι… απλώς καλή διαγωγή».

Η καγκελάριος δήλωσε πως, επιπλέον των κρατικών δαπανών, η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους για να προσελκύσει περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς και πως οι συνταξιοδοτικές συνεισφορές θα μειωθούν.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε επίσης πως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι είχε δίκιο όταν είπε πως η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αναπληρώσει πολιτικές αποτυχίες.

Τον περασμένο μήνα ο Ντράγκι είχε δηλώσει πως οι κυβερνήσεις πρέπει να διαδραματίσουν ένα ρόλο στην ενίσχυση της οικονομίας της ευρωζώνης, προκαλώντας έτσι δημοσιεύματα πως οι σχέσεις ανάμεσα στην Ντράγκι και τη Γερμανία έχουν ενταθεί.

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί ξεθωριάζει το γερμανικό οικονομικό «θαύμα»