«Μεσαίου μεγέθους κρίση» οι εξελίξεις στο Κυπριακό κατά τον ΟΗΕ

«Μεσαίου μεγέθους κρίση» οι εξελίξεις στο Κυπριακό κατά τον ΟΗΕ

Με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη είχε συνάντηση ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ που κάλεσε την Άγκυρα να συμβάλλει στην επίλυση της κρίσης.

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ που οδήγησαν στην αναστολή των συνομιλιών για το Κυπριακό μίλησε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Ο κ. Άιντε χαρακτήρισε την κρίση «μεσαίου μεγέθους» και κάλεσε την Άγκυρα να συμβάλει στην επίλυσή της. Είπε ακόμη πως οι συνομιλίες βρίσκονται σε ένα σημείο, στο οποίο δεν μπορεί να πει πολλά περισσότερα για το τι ακριβώς θα συμβεί.

Σε ερώτηση αν είχε κάποια επικοινωνία με την Τουρκία αυτές τις ημέρες, ο κ. Άιντε είπε πως βρίσκεται σε επαφή με την Άγκυρα δια των κατάλληλων μέσων.

Σημείωσε ότι παρ’ όλο που οι δύο ηγέτες δεν συναντώνται αυτήν τη στιγμή, ο ίδιος εργάζεται επί της ουσίας των μελλοντικών διαπραγματεύσεων, για το πώς μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πώς μπορεί να βρεθεί μια λύση στην παρούσα κατάσταση πραγμάτων, στην οποία «οι εξελίξεις στη θάλασσα και στα θέματα των εκεί ερευνών, έχουν δημιουργήσει μια προσωρινή διακοπή της επικοινωνίας».

Αιχμές κατά του Ερόγλου από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ
Ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατηγορεί τον διαδοχό του, Ντερβίς Έρογλου, ότι δεν πιστεύει στη λύση του Κυπριακού, και ότι ούτε εργάζεται για την εξεύρεση κάποιας λύσης. Σε συνέντευξη σε ιδιωτικό τουρκοκυπριακό κανάλι, ο κ. Ταλάτ σχολίασε τις εξελίξεις στο θέμα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και την κατάσταση στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ).

Ο κ. Ταλάτ είπε ότι η παρουσία των πολεμικών τουρκικών πλοίων δεν μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος. Ακόμη ανέφερε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την παρουσία των τουρκικών πολεμικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή όπου γίνονται εργασίες για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, την αναστολή της συμμετοχής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις και την παύση του Κουντρέτ Οζερσάι από τα καθήκοντα του ως διαπραγματευτή, «βολεύει τον Ντερβίς Έρογλου».