Μέση Ανατολή: Δεν έχει εγκρίνει ο Τραμπ την πρόταση για εκεχειρία 45 ημερών

Μέση Ανατολή: Δεν έχει εγκρίνει ο Τραμπ την πρόταση για εκεχειρία 45 ημερών
US President Donald Trump arrives to speak at a televised address on the conflict in the Middle East from the Cross Hall of the White House in Washington, DC on April 1, 2026. President Donald Trump made his case for attacking Iran in his first nationwide address more than a month into the war, insisting the United States was close to victory as his approval rating sinks. In an evening speech from the White House, Trump broke little new ground on how the war would end and vowed two to three weeks further of "extremely hard" strikes against Iran. (Photo by Alex Brandon / POOL / AFP) Photo: AFP
Η πρόταση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός φέρνει νέα κινητικότητα στο διπλωματικό πεδίο, ωστόσο η απουσία έγκρισης από τον Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι μεσολαβητικές χώρες έχουν καταθέσει πρόταση για εκεχειρία 45 ημερών στον πόλεμο στο Ιράν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δώσει την έγκρισή του.

«Πρόκειται για μία από τις πολλές ιδέες που βρίσκονται στο τραπέζι και δεν έχει εγκριθεί από τον πρόεδρο. Η επιχείρηση “Epic Fury” συνεχίζεται και ο πρόεδρος θα τοποθετηθεί στις 13:00», δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, αναφερόμενος στην προγραμματισμένη ενημέρωση (20:00 ώρα Ελλάδας).

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Axios, διπλωματικοί κύκλοι από τις ΗΠΑ, το Ιράν και χώρες της περιοχής βρίσκονται σε επαφές για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός διάρκειας 45 ημερών, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, πηγή με γνώση των διαβουλεύσεων ανέφερε στο Reuters ότι το σχετικό σχέδιο έχει ήδη κοινοποιηθεί τόσο στην Τεχεράνη όσο και στην Ουάσιγκτον και θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα, ανοίγοντας εκ νέου το Στενό του Ορμούζ.

Σύμφωνα με το Axios, την πρόταση για την εκεχειρία κατέθεσαν μεσολαβητές από το Πακιστάν, την Αίγυπτο και την Τουρκία, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να έχει θέσει τελεσίγραφο έως το βράδυ της Τρίτης πριν εξετάσει πλήγματα σε ιρανικές υποδομές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: