Μέση Ανατολή: Οι τρεις φάσεις του πολέμου – Τα σχέδια του Ισραήλ για να «καταστρέψει τη Χαμάς» και το «νέο καθεστώς» στη Γάζα

Μέση Ανατολή: Οι τρεις φάσεις του πολέμου – Τα σχέδια του Ισραήλ για να «καταστρέψει τη Χαμάς» και το «νέο καθεστώς» στη Γάζα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ αναφέρθηκε αναλυτικά στους στόχους.

Τα πολεμικά σχέδια και τους στόχους του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ανέλυσε ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ μιλώντας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσσέτ στο Τελ Αβίβ.

Όπως τόνισε, το Ισραήλ πρώτα θα επιτεθεί στην ομάδα στη Γάζα με αεροπορικές επιδρομές και χερσαίους ελιγμούς, στη συνέχεια θα νικήσει θύλακες αντίστασης και τέλος θα πάψει να έχει «την ευθύνη για τη ζωή στη Λωρίδα της Γάζας».

«Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση, κατά την οποία πραγματοποιείται μια στρατιωτική εκστρατεία με [αεροπορικές επιδρομές] και αργότερα με [χερσαίο] ελιγμό με σκοπό την καταστροφή των επιχειρησιακών στελεχών και την καταστροφή των υποδομών προκειμένου να νικήσουμε και να καταστρέψουμε τη Χαμάς», υπογράμμισε.

Στη δεύτερη φάση, όπως σημείωσε, θα συνεχιστούν οι μάχες, αλλά σε χαμηλότερη ένταση, καθώς τα στρατεύματα εργάζονται για να «εξαλείψουν τους θύλακες αντίστασης».

«Το τρίτο στάδιο θα είναι η δημιουργία ενός νέου καθεστώτος ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, η άρση της ευθύνης του Ισραήλ για την καθημερινή ζωή στη Λωρίδα της Γάζας και η δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας ασφαλείας για τους πολίτες του Ισραήλ και τους κατοίκους της [περιοχής γύρω από τη Γάζα]», είπε ο Γκάλαντ.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας δήλωσε στο ABC ότι ο IDF έχει το «πράσινο φως» να μπει στη Γάζα, όποτε είναι έτοιμος.

Η Χαμάς δηλώνει έτοιμη να απελευθερώσει ομήρους 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με «επιβεβαιωμένο ρεπορτάζ» του BBC, η Χαμάς φέρεται να δηλώνει διατεθειμένη να απελευθερώσει κάποιους εκ των τουλάχιστον 203 ομήρων που φέρεται να κρατά αν το Ισραήλ υπογράψει άμεσα κατάπαυση πυρός.

Προς το παρόν το Ισραήλ δεν φαίνεται να έχει αποδεχτεί κάτι τέτοιο, αναφέρει το BBC. Όπως έχει γίνει γνωστό, όλοι οι όμηροι δεν βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς, αλλά κάποιοι βρίσκονται κρατούμενοι από άλλες ένοπλες ομάδες όπως η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΗΕ: Η ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να εισέλθει στη Γάζα το νωρίτερο το Σάββατο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έφθασε την Παρασκευή στο βόρειο τμήμα της αιγυπτιακής χερσονήσου του Σινά, κοντά στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα με τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει να ανοίξει το πέρασμα, το οποίο αποτελεί το μοναδικό σύνορο της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, ώστε να καταστεί δυνατό να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους περισσότερους από 2 εκατομμύρια κατοίκους του θύλακα.

Δεκάδες φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια περιμένουν για να περάσουν στη Λωρίδα της Γάζας, όμως τα σύνορα εξακολουθούν να είναι κλειστά.

Λίγο νωρίτερα, ο υπεύθυνος του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Μάρτιν Γκρίφιθς είχε δηλώσει πως η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται ότι θα μπορέσει να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας «αύριο (Σάββατο) ή εκεί γύρω».

«Διεξάγουμε προχωρημένες διαπραγματεύσεις σε βάθος με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να εγγυηθούμε την έναρξη το συντομότερο δυνατόν μιας επιχείρησης αρωγής στη Γάζα», δήλωσε ο Γκρίφιθς, τον οποίο επικαλέσθηκε εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) στη Γενεύη.

«Μια πρώτη παράδοση αναμένεται να αρχίσει αύριο ή εκεί γύρω», συνέχισε ο Γκρίφιθς.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει πως θα δεχθεί να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας αυστηρά ανθρωπιστική βοήθεια, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει στο επείγον αίτημα του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών οργανώσεων να επιτρέψει να παραδοθούν επίσης καύσιμα για τις γεννήτριες των νοσοκομείων ή τους σταθμούς αφαλάτωσης και τα αρτοποιεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: