Μέσω βίντεο θα μιλήσει ο Ντόναλντ Τραμπ στα εγκαίνια της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

Μέσω βίντεο θα μιλήσει ο Ντόναλντ Τραμπ στα εγκαίνια της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα παραστεί τελικά στην εκδήλωση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εν μέσω αντιδράσεων τη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα μιλήσει τη Δευτέρα μέσω βίντεο στην τελετή εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, την οποία αναγνώρισε μονομερώς ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Εξ όσων γνωρίζω, ο πρόεδρος θα απευθυνθεί στους προσκεκλημένους μέσω βίντεο», είπε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στους δημοσιογράφους. Δεν διευκρίνισε αν θα είναι ζωντανή μετάδοση ή εάν το μήνυμα του κ. Τραμπ θα μαγνητοσκοπηθεί εκ των προτέρων.

Παρά τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας και των Παλαιστινίων, οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν την Δευτέρα στα εγκαίνια της νέας πρεσβείας. Ο Ντ. Τραμπ είχε εκφράσει αρχικά την επιθυμία του να παραστεί στην τελετή, ωστόσο τελικά αποφασίστηκε να τον εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν, ο οποίος θα συνοδεύεται από την κόρη του προέδρου, Ιβάνκα Τραμπ και τον σύζυγό της, τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ.

«Είμαστε όλοι πολύ ικανοποιημένοι και ανυπομονούμε να συμμετάσχουμε σε ένα τέτοιο ιστορικό γεγονός», πρόσθεσε ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές από το Τελ Αβίβ.

Όπως είπε, στα εγκαίνια αναμένονται περίπου 800 προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων και μια μεγάλη αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Η πρεσβεία θα στεγαστεί προσωρινά στον χώρο του αμερικανικού προξενείου, μέχρι να χτιστεί ένα νέο, κατάλληλο κτίριο.

Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι θα πρόκειται για «διμερή» τελετή, υποβαθμίζοντας τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες πολλοί διπλωμάτες άλλων χωρών, που δεν αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, αρνήθηκαν να παραστούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP