Μετ’ εμποδίων οι φετινές Χρυσές Σφαίρες: Επιστροφές βραβείων, μποϊκοτάζ και διαμαρτυρίες από ηθοποιούς

Μετ’ εμποδίων οι φετινές Χρυσές Σφαίρες: Επιστροφές βραβείων, μποϊκοτάζ και διαμαρτυρίες από ηθοποιούς
epa09043889 Handout image released by the Hollywood Foreign Press Association showing Sean Penn presenting during the 78th annual Golden Globe Awards ceremony at the Beverly Hilton Hotel, in Beverly Hills, California, USA, 28 February 2021. EPA/HFPA / HANDOUT EDITORIAL USE ONLY, NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Χαμός γίνεται τις τελευταίες ώρες με τις Χρυσές Σφαίρες καθώς μεγάλα ονόματα του Χόλυγουντ μποϊκοτάρουν το θεσμό.

Χαμός γίνεται τις τελευταίες ώρες με τις Χρυσές Σφαίρες καθώς μεγάλα ονόματα του Χόλυγουντ μποϊκοτάρουν το θεσμό. Δεν είναι μόνο η αξιοπιστία των Golden Globes που κλονίζεται σε αυτή τη νέα εποχή που ξημέρωσε στο Χόλυγουντ μετά τον τυφώνα του #metoo και του σκανδάλου Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν. O θεσμός κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα μαζί με την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (του μικρού γκρουπ δημοσιογράφων που επιλέγει υποψηφιότητες και νικητές των βραβείων).

Μάλιστα, η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών το 2022 δεν θα μεταδοθεί από το NBC, καθώς έχει προκληθεί κύμα αντιδράσεων κατά της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ (HFPA), που απονέμει τα βραβεία. Με αυτόν τον τόπο, τερματίζεται προσωρινά μια δεκαετής σχέση μεταξύ του δικτύου και του Hollywood Foreign Press Association, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που είναι υπεύθυνος για τα βραβεία.

Η Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ (HFPA) δέχθηκε σφοδρή κριτική επειδή από τις υποψηφιότητες των 78ων Χρυσών Σφαιρών απουσίαζαν όλες οι «μαύρες» φετινές ταινίες, «Da 5 Bloods», «One Night in Miami», «Ma Rainey’s Black Bottom» και «Judas and the Black Messiah».

Αυτές οι αποκαλύψεις, που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από τους Los Angeles Times, ώθησαν πολλά μεγάλες εταιρείες, όπως το Netflix και τη WarnerMedia, η μητρική εταιρεία του CNN, να ανακοινώσουν ότι δεν θα συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις που σχετίζονται με τις Χρυσές Σφαίρες έως ότου τα ζητήματα αντιμετωπιστούν επαρκώς.

Παρ’ ότι η HFPA ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές, το δίκτυο NBC γνωστοποίησε ότι δεν θα μεταδώσει την τελετή απονομής των βραβείων του 2022, επειδή ο οργανισμός έχει δυσκολίες που συνδέονται με τον συστημικό ρατσισμό και ηθικές αδυναμίες και επειδή διαπιστώνεται έλλειψη σοβαρής μεταρρύθμισης στις τάξεις του. «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το HFPA έχει δεσμευτεί για ουσιαστική μεταρρύθμιση. Ωστόσο, η αλλαγή αυτού του μεγέθους απαιτεί χρόνο και δουλειά και αισθανόμαστε έντονα ότι το HFPA χρειάζεται χρόνο για να το κάνει σωστά. Ως εκ τούτου, το NBC δεν θα προβάλλει τις Χρυσές Σφαίρες του 2022 , δήλωσε το NBC σε δήλωση εχθές.

Οι Los Angeles Times αναφέρουν ότι η HFPA δεν έχει μαύρα μέλη και έθεσε ερωτήματα σχετικά με τις παροχές που έλαβαν ορισμένα μέλη που προέρχονταν από τα εκατομμύρια που πληρώνει το NBC για το δικαίωμα τηλεοπτικής εκδήλωσης. Η HFPA προσπάθησε να μετριάσει την κριτική υποσχόμενη να φέρει μαύρους δημοσιογράφους και να κάνει αλλαγές τους επόμενους 18 μήνες. Αλλά αυτή η λύση επιδείνωσε το πρόβλημα. Ο πρώην πρόεδρος της HFPA, Φίλιπ Μπεργκ, απομακρύνθηκε από την Ένωση αφού έστειλε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπου περιέγραφε το Black Lives Matter ως «ομάδα μίσους».

Μέλη της HFPA έχουν επίσης κατηγορηθεί για σεξιστικά και ρατσιστικά σχόλια και απαίτηση εύνοιας από διασημότητες και στούντιο.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η HFPA έχει δεσμευτεί για ουσιαστική μεταρρύθμιση» δήλωσε εκπρόσωπος του NBC. «Ωστόσο, η αλλαγή αυτού του μεγέθους απαιτεί χρόνο και δουλειά. Αισθανόμαστε έντονα ότι η HFPA χρειάζεται χρόνο για να το κάνει σωστά. Ως εκ τούτου, το NBC δεν θα προβάλει την απονομή των Χρυσών Σφαιρών του 2022. Θεωρώντας ότι ο οργανισμός θα υλοποιήσει το σχέδιό του, ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να μεταδώσουμε την τελετή τον Ιανουάριο του 2023» ανέφερε.

Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ φαίνεται πως δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο, καθώς ο Τομ Κρουζ επέστρεψε και τις 3 Χρυσές Σφαίρες που έχει κερδίσει (1990 Γεννημένος την 4η Ιουλίου, 1997 Τζέρι Μαγκουάιρ, 2000 Μανόλια), σε μία αν μη τι άλλο ηχηρή διαμαρτυρία.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tom Cruise (@tomcruisesource)

Λίγες μέρες πριν η Σκάρλετ Γιοχάνσον, με επιστολή της στο Variety, κάλεσε την αμερικανική βιομηχανία του θεάματος να γυρίσει την πλάτη στον θεσμό που πνίγεται «στον ρατσισμό και τον σεξισμό». «Είναι ο λόγος που, εδώ και χρόνια, δεν αποδέχομαι τις προσκλήσεις τους για συνέντευξη» αποκαλύπτει η Τζοχάνσον στις δηλώσεις της. «Η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών κατάφερε να επιβληθεί και να κερδίσει κύρος στην οσκαρική κούρσα, στηριζόμενη από τύπους σαν τον Χάρβεϊ Γουάινστιν. Κι έτσι αναγκάστηκε να ακολουθήσει και η υπόλοιπη βιομηχανία. Αν δεν δούμε ριζικές αλλαγές που θα αλλάξουν εντελώς την οργάνωση, πιστεύω πως ήρθε η ώρα να απομακρυνθούμε από αυτήν. Και να στηρίξουμε με όλη μας τη δύναμη τα δικά μας συνδικαλιστικά όργανα που θα βάζουν όρια και θα προστατεύουν την κινηματογραφική κοινότητα, συνολικά…».

Ο Μαρκ Ράφαλο, επίσης καταφέρθηκαν ξεκάθαρα εναντίον του θεσμού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, CNN και Reuters