Μετά από 20 χρόνια, οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν επίσημα το Αφγανιστάν

Μετά από 20 χρόνια, οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν επίσημα το Αφγανιστάν
Evacuees from Afghanistan board a Boeing 777 bound for the United States from Naval Air Station Sigonella, Aug. 28, 2021. NAS Sigonella is currently supporting the Department of State mission to facilitate the safe departure and relocation of U.S. citizens, Special Immigration Visa recipients, and vulnerable populations from Afghanistan. (Photo by EyePress News / EyePress via AFP) Photo: AFP

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ολοκλήρωσαν την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν, τερματίζοντας τον πιο μακροχρόνιο πόλεμο της Αμερικής και κλείνοντας ένα κεφάλαιο στη στρατιωτική ιστορία που πιθανότατα θα μείνει στη μνήμη για τις  κολοσσιαίες αποτυχίες, τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και μια τελική έξοδο που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 180 Αφγανούς και 13 Αμερικανούς στρατιώτες.

Λίγες ώρες πριν από την προθεσμία της Τρίτης του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τον τερματισμό της τελικής αεροπορικής μεταφοράς και, συνεπώς, τον τερματισμό του αμερικανικού πολέμου, τα μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφεραν ένα εναπομείναν σώμα στρατιωτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ αργά τη Δευτέρα. Χιλιάδες στρατιώτες είχαν περάσει ένα τρομερό δεκαπενθήμερο προστατεύοντας την αεροπορική μεταφορά δεκάδων χιλιάδων Αφγανών, Αμερικανών και άλλων που προσπαθούσαν να διαφύγουν από μια χώρα που κυβερνιέται για ακόμα μια φορά από τους Ταλιμπάν.

Στην ανακοίνωση της ολοκλήρωσης της προσπάθειας εκκένωσης και του πολέμου, ο στρατηγός Frank McKenzie, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, δήλωσε ότι τα τελευταία αεροσκάφη απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στις 3:29 μ.μ. ώρα Ουάσιγκτον ή ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα στην Καμπούλ. Είπε ότι αρκετοί Αμερικανοί πολίτες, που πιθανότατα ανέρχονταν σε «λίγες εκατοντάδες», έμειναν πίσω και ότι πιστεύει ότι θα εξακολουθούν να μπορούν να φύγουν από τη χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken ανέφερε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που έμειναν πίσω ήταν κάτω από 200, «πιθανότατα κοντά στους 100», και είπε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συνεχίσει να εργάζεται για να τους βγάλει. Εξήρε τη στρατιωτική εκκένωση ως ηρωική και ιστορική και είπε ότι η διπλωματική παρουσία των ΗΠΑ θα μεταφερθεί στη Ντόχα του Κατάρ.

Ο Μπάιντεν είπε ότι οι στρατιωτικοί διοικητές συμφώνησαν ομόφωνα για τον τερματισμό της αεροπορικής μεταφοράς, χωρίς να την παρατείνουν. Είπε ότι ζήτησε από τον Blinken να συντονιστεί με τους διεθνείς εταίρους για να πιέσουν τους Ταλιμπάν να τηρήσουν την υπόσχεσή τους για ασφαλή διέλευση για Αμερικανούς και άλλους που θέλουν να φύγουν τις επόμενες ημέρες.

Το αεροδρόμιο είχε μετατραπεί σε ένα «νησί» υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, ένα τελευταίο καταφύγιο σε έναν πόλεμο 20 ετών που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 2.400 Αμερικανούς.

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ μπήκε στον Λευκό Οίκο το 2017 ήθελε να αποσυρθεί από το Αφγανιστάν, αλλά πείστηκε όχι μόνο να μείνει αλλά και να προσθέσει αρκετές χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες και να κλιμακώσει τις επιθέσεις στους Ταλιμπάν. Δύο χρόνια αργότερα η κυβέρνησή του έψαχνε μια συμφωνία με τους Ταλιμπάν και τον Φεβρουάριο του 2020 οι δύο πλευρές υπέγραψαν μια συμφωνία που απαιτούσε την πλήρη αποχώρηση των ΗΠΑ έως τον Μάιο του 2021. Σε αντάλλαγμα, οι Ταλιμπάν έδωσαν μια σειρά υποσχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης να μην επιτεθούν στα αμερικανικά στρατεύματα.

Ο Μπάιντεν ζύγισε τις συμβουλές των μελών του επιτελείου του για την εθνική ασφάλεια, οι οποίοι υποστήριξαν τη διατήρηση των 2.500 στρατιωτών που βρίσκονταν στο Αφγανιστάν μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο. Αλλά στα μέσα Απριλίου ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσυρθεί πλήρως.

Ορισμένα μέρη της χώρας εκσυγχρονίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου των ΗΠΑ και η ζωή για πολλούς Αφγανούς, ειδικά τις γυναίκες και τα κορίτσια, βελτιώθηκε σημαντικά. Αλλά το Αφγανιστάν παραμένει μια τραγωδία με φτώχεια και αστάθεια και πολλοί από τους ανθρώπους φοβούνται την επιστροφή στη βιαιότητα που βίωνε η χώρα όταν κυβερνούσαν οι Ταλιμπάν από το 1996 έως το 2001.

Οι αποτυχίες των ΗΠΑ ήταν πολλές. Έβλαψαν, αλλά ποτέ δεν νίκησαν τους Ταλιμπάν και τελικά απέτυχαν να δημιουργήσουν έναν αφγανικό στρατό που θα μπορούσε να συγκρατήσει τους αντάρτες, παρά τα 83 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπάνησαν για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του στρατού.

Πηγή: Associated Press