Μετά το αλαλούμ ο Τσίπρας παγώνει τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Μετά το αλαλούμ ο Τσίπρας παγώνει τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Την αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.

Μετά από πολύωρες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και τις σφοδρές αντιδράσεις για την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει ότι «παγώνει» το συγκεκριμένο μέτρο.

Η απόδοσή του συγκεκριμένου μέτρου είναι εξαιρετικά αμφίβολη, ενώ δεν φαίνεται να το έχουν επιβάλλει και οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Το οικονομικό επιτελείο είχε ήδη εισηγηθεί να παραμείνει το μέτρο, καθώς δεν μπορούν να βρεθούν από άλλη πηγή 260 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δε, οι εμπνευστές του μέτρου έκαναν το λάθος να φουσκώσουν τόσο πολύ την εκτίμηση για τα έσοδα, που όσοι γνωρίζουν την αγορά υποστηρίζουν πως όχι μόνο δεν μπορούν να βρεθούν από αλλού, αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο η εφαρμογή να αποδώσει το εν λόγω ποσό.

Τη σύγχυση επέτεινε το χθεσινό ράβε-ξήλωνε του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής το οποίο στην πρώτη ανακοίνωσή του το απόγευμα της Κυριακής διακήρυττε ότι το μέτρο εξετάζεται και ως πρώτο βήμα αποφασίστηκε να μην επιβληθεί στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.

«Το μέτρο της επιβολής 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση επανεξετάζεται, με στόχο τη δικαιότερη εφαρμογή του. Ως πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση αποφασίστηκε η μη εφαρμογή του στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία» έγραφε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΚΥΣΟΙΠ.

Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα εκδόθηκε διορθωτική ανακοίνωση στην οποία η επίμαχη παράγραφος είχε πλήρως εξαφανιστεί και τα σημεία που συζητήθηκαν είχαν γίνει από τέσσερα, τρία.

Οι τελευταίες πληροφορίες, ωστόσο, που επικαλούνται οι εφημερίδες Τα ΝΕΑ και Έθνος αναφέρουν ότι σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του με την οποία θα γίνει η έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων θα ανακοινώσει το «πάγωμα» των μέτρων μέχρι την εύρεση ισοδυνάμων.