Μετά το #BoycottMcDonalds η εταιρεία κλείνει εκατοντάδες καταστήματα στη Ρωσία

Μετά το #BoycottMcDonalds η εταιρεία κλείνει εκατοντάδες καταστήματα στη Ρωσία
epa04648255 (FILE) A file picture dated 18 October 2013 shows a McDonald's fast food restaurant sign in New York City, New York, USA. Fast food giant McDonald's on 04 March 2015 said it would phase out serving chicken raised with antibiotics used to treat humans, in an apparent effort to regain customers who have fled to rivals seeking healthier food. 'Our customers want food that they feel great about eating - all the way from the farm to the restaurant - and these moves take a step toward better delivering on those expectations, ' said McDonald's US president Mike Andres. The guidelines apply to its 14,000 US restaurants, with the goal of full implementation within two years. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

της Sophie Mellor

Μετά από μια σειρά πολυεθνικών εταιρειών που ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, η McDonald’s ανακοίνωσε τελικά την Τρίτη ότι θα κλείσει προσωρινά όλα τα καταστήματά της – πάνω από 800 – και θα διακόψει τις δραστηριότητές της στη χώρα.

Σε ανοιχτή επιστολή του ο διευθύνων σύμβουλος της McDonald’s, Chris Kempczinski, έγραψε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει προκαλέσει «ανείπωτα βάσανα σε αθώους ανθρώπους» και ότι η εταιρεία καταδικάζει την «επιθετικότητα και τη βία».

«Η McDonald’s αποφάσισε να κλείσει προσωρινά όλα τα καταστήματά μας στη Ρωσία και να σταματήσει όλες τις δραστηριότητες στην αγορά», έγραψε ο Kempczinski. «Κατανοούμε τον αντίκτυπο που θα έχει αυτό στους Ρώσους συναδέλφους και εταίρους μας, γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε όλους τους πληγέντες στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Αυτό περιλαμβάνει τη συνέχιση της μισθοδοσίας για όλους τους υπαλλήλους της McDonald’s στη Ρωσία».

Άλλες μεγάλες δυτικές μάρκες, όπως η Netflix, η LVMH, η Google, η Levi’s, η Nike και η Shell, είχαν προηγουμένως εξέλθει από τη ρωσική αγορά.

Η κίνηση από τα McDonald’s ακολουθεί τις προειδοποιήσεις των επενδυτών ότι η συνεχιζόμενη παρουσία της εταιρείας στη Ρωσία την έθετε σε επισφαλή θέση. Ο επικεφαλής του συνταξιοδοτικού ταμείου της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, το οποίο έχει επενδύσει στα McDonald’s, δήλωσε στο Reuters ότι η McDonald’s, η PepsiCo και άλλες εταιρείες με μεγάλο αποτύπωμα στη Ρωσία «πρέπει να εξετάσουν εάν η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρωσία αξίζει τον κίνδυνο κατά τη διάρκεια αυτής της εξαιρετικά ασταθούς περιόδου».

Το hashtag #BoycottMcDonalds είναι επίσης δημοφιλές στο Twitter.

Η McDonald’s δεν απάντησε στο αίτημα του Fortune για κάποιο σχόλιο.

Δεν ανήκουν όλα τα καταστήματα McDonald’s στη Ρωσία στην ίδια την εταιρεία. Πολλά είναι franchise που ανήκουν σε ντόπιους και λειτουργούν ανεξάρτητα από τη μητρική εταιρεία.

Ωστόσο, η McDonald’s κατέχει περίπου το 84% των 847 εστιατορίων της στη Ρωσία, σύμφωνα με μια σελίδα στον ιστότοπό της για επενδυτές. Η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 9% των συνολικών εσόδων της και λιγότερο από το 3% των λειτουργικών εσόδων της παγκοσμίως.

Σύμφωνα με ένα επενδυτικό σημείωμα από την Bank of America Securities, η McDonald’s δέχτηκε μεγάλη πίεση ως προς τη συνέχιση της λειτουργίας της, ως αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης έκθεσής της στη Ρωσία. Η τράπεζα σημειώνει ότι άλλοι όμιλοι εστιατορίων έχουν μικρότερη έκθεση στη χώρα, καθώς δεν κατέχουν απευθείας τα καταστήματα με franchise και μπορούν να μεταθέσουν την ευθύνη στους τοπικούς ιδιοκτήτες.

Πηγή: Fortune.com