Μετά το Μουντιάλ το VAR έρχεται και στη Super League

Μετά το Μουντιάλ το VAR έρχεται και στη Super League

Ο Video Assistant Referee αύξησε κατά μέσο όρο κατά 4,4 λεπτά τη διάρκεια των παιχνιδιών στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.

Προ των πυλών της Super League βρίσκεται το σύστημα VAR (Video Assistant Referee), αφού ο διαγωνισμός για την ανάδοχο εταιρεία κατατέθηκε την Πέμπτη (28/6) από τη Super League με καταληκτική ημερομηνία την 4η Αυγούστου.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 13.9 εκατομμύρια ευρώ, με το  υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης να ορίζει την ΕΔΕΤ ΑΕ ως τελικό δικαιούχο για την υλοποίηση του έργου.

«Με το σύστημα Video Assistant Referee (VAR) αυξάνουμε την αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου και δίνουμε χώρο στη χαρά που προσφέρει το πιο λαοφιλές άθλημα στην Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός ΨΠΤΕ Νίκος Παππάς.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος που υπάρχει, η χρήση του VAR θα εκκινήσει περίπου στα μισά του προσεχούς πρωταθλήματος.

Χθες δημοσιεύθηκαν στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι προκηρύξεις των ανοικτών διεθνών ηλεκτρονικών διαγωνισμών για την υλοποίηση των έργων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης Κυκλοφορίας Εντύπων με γραμμωτό κώδικα (barcode)» και «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Ελληνικού Ποδοσφαίρου με σύγχρονα ψηφιακά μέσα ΤΠΕ (VAR)». Ο συνολικός προϋπολογισμός των δύο έργων ανέρχεται στα 29 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Το VAR αύξησε κατά 4,4 λεπτά τα παιχνίδια στο Μουντιάλ της Ρωσίας
Το γκολ του Τόνι Κρόος εναντίον της Σουηδίας, έφτασε ακριβώς στο 94’ 41″ λεπτό του αγώνα στο Σότσι. Όμως δεν ήταν το μοναδικό που επιτεύχθηκε στις καθυστερήσεις μιας αναμέτρησης, αφού η εισαγωγή του VAR δείχνει πως η διάρκεια κάθε παιχνιδιού αυξάνει ολοένα και περισσότερο.

Στους 29 αγώνες που διεξήχθησαν μέχρι τώρα, έχουν προστεθεί συνολικά 128 λεπτά επιπλέον χρόνου, κατά μέσο όρο 4,4 λεπτά ανά παιχνίδι.

Η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και το Βέλγιο είναι οι ομάδες που …αντιμετώπισαν  τα λιγότερα λεπτά καθυστέρησης μεταξύ των αγώνων. Το ρεκόρ με τις λιγότερες καθυστερήσεις μοιράζεται σε τέσσερα παιχνίδια με τρία λεπτά, ενώ οι αγώνες στους οποίους ο διαιτητής αποφάσισε να προσθέσει περισσότερα λεπτά ήταν τα ματς Μαρόκο-Ιράν, Βραζιλία-Κόστα Ρίκα και Νιγηρία-Ισλανδία.

Η… παράταση  χρόνου του παιχνιδιού ήταν ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν οι επικριτές του VAR. Ωστόσο, μια ανεξάρτητη έκθεση από το βελγικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν σχετικά με τη χρήση του VAR από τον Μάρτιο του 2016 -έκθεση “κλειδί” για την απόφαση της FIFA προκειμένου να το εφαρμόσει στη Ρωσία το 2018- ανέφερε ότι ο μέσος χρόνος για την παρακολούθηση του βίντεο  ήταν 20 δευτερόλεπτα. Σε αυτήν τη μελέτη διευκρινίστηκε ότι οι περισσότερες αναθεωρήσεις γίνονται ενώ το παιχνίδι συνεχίζεται ή κατά τη διάρκεια ενός κανονικού χρόνου διακοπής για την εκτέλεση φάουλ ή πέναλτι.

Ομοίως, το πανεπιστήμιο διαπίστωσε ότι η χρήση του VAR «έχει πολύ μικρή επίδραση σε σύγκριση με άλλες περιπτώσεις που προκαλούν χάσιμο χρόνου, όπως φάουλ (9,5%), πάσες ( 8%), σούτ στο τέρμα (6%), κόρνερ (4,5%) και αλλαγές (3,5%)».