Μεταχειρίσου την εταιρεία σου σαν παιδί

Μεταχειρίσου την εταιρεία σου σαν παιδί

Συμβουλές επιχειρηματικής επιβίωσης από τον ιδρυτή της πετυχημένης Ugg Australia.

Ίδρυσε την Ugg Australia το 1978, με έδρα την Καλιφόρνια. Και σήμερα ο Μπράιαν Σμιθ έχει στα χέρια του μία εύρωστη επιχείρηση κι ένα εμπορικό σήμα που αξίζει «χρυσάφι». Τα παπούτσια της Ugg και δη οι μπότες της αποτελούν σήμα κατατεθέν στον χώρο της μόδας. Και ο ίδιος έχει ως εκ τούτου πολλά να πει για τη «Γέννηση μίας Φίρμας».

Έτσι τιτλοφορεί το βιβλίο του, δίνοντας οδηγίες προς «ναυτιλλομένους» στην επιχειρηματικότητα. Το Νο1 λάθος, παρατηρεί, είναι να περιμένει κανείς ότι η ιδέα με την οποία έχει καταπιαστεί θα πετύχει αμέσως. Είναι σαν να έχεις ένα βρέφος, εξηγεί, και να περιμένεις να μπει αύριο στο πανεπιστήμιο.

Κι αυτή ακριβώς είναι η σωστή θεώρηση -προτείνει- για να μεταχειρίζεται κανείς την εταιρεία του: σαν παιδί. «Κανείς δεν μπορεί να γεννήσει ενήλικες», ανέπτυξε προ ημερών τη θεωρία του στη Σύνοδο Μικρών Επιχειρήσεων, στη Νέα Υόρκη.

Όπως λοιπόν και τα παιδιά, έτσι και οι επιχειρήσεις χρειάζεται στην αρχή διαρκή φροντίδα και προσοχή, εάν θέλει κανείς να τις δει να μεγαλώνουν δυνατές και υγιείς. «Απαιτούν συνεχώς τάισμα και άλλαγμα», τονίζει, μέχρι που θα αρχίσουν να πατούν πιο γερά στα πόδια τους, φθάνοντας σιγά-σιγά στην «εφηβεία».

«Τότε θα δες να βρίσκεσαι παντού και να κάνεις τα πάντα με μιας, όμως αυτή η τακτική μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ελέγχου» προειδοποιεί ο Σμιθ, αναφερόμενος κυρίως στον κίνδυνο πρόωρης επέκτασης των εταιρικών δραστηριοτήτων.

Εάν αντίθετα καταφέρει κανείς να περάσει ήρεμα αυτή τη δύσκολη φάση της επιχειρηματικής «εφηβείας», υπογραμμίζει, τότε βάζει τα θεμέλια για την ομαλή μετάβαση στην «ενηλικίωση». Ακόμη και τότε τα εμπόδια θα υπάρχουν, όμως η επιχείρηση θα μπορεί σε γενικές γραμμές να είναι αυτάρκης.

Καθώς θα μεγαλώνει, καταλήγει ο Σμιθ, κι εσείς θα αποκτάτε μεγαλύτερη επιχειρηματική εμπειρία, η εταιρεία -όπως ένα παιδί- θα αρχίσει να αυτοσυντηρείται. Και τότε θα μπορέσετε να αποτραβηχτείτε λίγο από το προσκήνιο, έχοντας πάντα πάνω της ένα προσεκτικό μάτι.

Στον παραλληλισμό του Σμιθ υπάρχει βέβαια μία κοινή βασική αρχή: θα πρέπει να αγαπάτε πραγματικά αυτό που έχετε δημιουργήσει. «Εάν ισχύει αυτό, ό,τι και να γίνει θα τα καταφέρετε», τονίζει.

Πέραν βέβαια από την πίστη, το πείσμα και τη θέληση αυτό που προφανώς παίρνει λίγο-πολύ δεδομένο σε αυτή τη θεωρεία του ο κος Ugg είναι ότι υφίστανται και οι κατάλληλες συνθήκες για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, ανάλογες με αυτές που επικρατούν στα «πρόσφορα» αμερικανικά εδάφη.