Μεταδίδουν τα κατοικίδια τον Covid; Είναι λιγότερο πιθανό με την Όμικρον, σύμφωνα με νέα μελέτη

Μεταδίδουν τα κατοικίδια τον Covid; Είναι λιγότερο πιθανό με την Όμικρον, σύμφωνα με νέα μελέτη
(220306) -- HONG KONG, March 6, 2022 (Xinhua) -- A girl wearing a face mask plays with a dog in south China's Hong Kong, March 6, 2022. (Xinhua/Lo Ping Fai) (Photo by Lo Ping Fai / XINHUA / Xinhua via AFP) Photo: AFP
Αλλά άλλα ζώα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

της Erin Prater

Μόνο το 10% των κατοικίδιων ζώων των οποίων οι ιδιοκτήτες είχαν Όμικρον προσβλήθηκαν από τον ιό και κανένα δεν παρουσίασε συμπτώματα, γεγονός που τα καθιστά απίθανες υποψηφιότητες για μετάλλαξη και εξάπλωση μιας πιο επικίνδυνης εκδοχής του COVID, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από Ισπανούς ερευνητές.

Πενήντα σκύλοι, 28 γάτες και ένα κουνέλι στην Ισπανία εξετάστηκαν για τον COVID-19 κατά τη διάρκεια της καραντίνας των ιδιοκτητών τους μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου. Κανένας δεν εμφάνισε συμπτώματα και μόνο το ένα δέκατο βρέθηκε θετικό, γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στον ιστότοπο ερευνητικών εργασιών medRxiv. Σε όσα βρέθηκαν θετικά, το φορτίο του ιού ήταν χαμηλό, καθιστώντας τα κατοικίδια ζώα λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον ενίοτε θανατηφόρο ιό.

Άλλες μελέτες διαπίστωσαν ότι άλλες παραλλαγές του COVID, όπως οι Άλφα και Δέλτα, μεταδίδονταν ευκολότερα στα κατοικίδια ζώα, ότι τα μολυσμένα κατοικίδια ζώα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα, και ότι ανιχνεύθηκαν υψηλότερα ιικά φορτία στα κατοικίδια ζώα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Με τις νέες μεταλλάξεις του COVID προκύπτουν ανησυχίες σχετικά με την πιθανή μετάδοση από τον άνθρωπο σε άλλα είδη, όπως τα κατοικίδια ζώα, κατά την οποία ο ιός θα μπορούσε να εξελιχθεί και να μεταλλαχθεί σε ένα πιο επικίνδυνο στέλεχος.

Τα ευρήματα της μελέτης σχετικά με την Όμικρον σε κατοικίδια ζώα έρχονται σε αντίθεση με μια μελέτη για την Όμικρον σε μινκ που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος. Εκεί διαπιστώθηκε ανεξέλεγκτη εξάπλωση της Όμικρον μεταξύ των μινκ, πολλά από τα οποία είχαν συμπτώματα και ορισμένα από τα οποία εμφάνισαν βλάβες. Τα ελάφια με λευκή ουρά έχουν επίσης βρεθεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην Όμικρον, αν και η επαφή τους με τον άνθρωπο είναι σπάνια, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο COVID έχει βρεθεί σε άγριες λεοπαρδάλεις, ύαινες και ιπποπόταμους σε ζωολογικούς κήπους, καθώς και σε κατοικία κουνάβια και χάμστερ, ενώ εξαπλώνεται ταχύτατα σε ορισμένα είδη όπως τα μινκ και τα ελάφια με λευκή ουρά. Ένα ευρύτερο φάσμα ζώων μπορεί να είναι ευαίσθητο στην Όμικρον, η οποία έχει βρεθεί σε γαλοπούλες, κοτόπουλα και ποντίκια, σε σύγκριση με προηγούμενες μεταλλάξεις του COVID, σύμφωνα με το Nature.

Ο COVID πιστεύεται ότι προήλθε από νυχτερίδες προτού μεταδοθεί στον άνθρωπο μέσω των γατών-σιβέτ, νυκτόβιων πλασμάτων που σχετίζονται με τη μαγκούστα και ζουν στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Ο MERS, ένας άλλος κορωνοϊός που εντοπίστηκε για πρώτη φορά πριν από μια δεκαετία, πιστεύεται ότι προήλθε από καμήλες, σύμφωνα με εργασία του 2021 που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ.

Πηγή: Fortune.com