Μετακίνηση στα νησιά: Δεν ισχύουν από σήμερα τα self test για τους ενήλικες- Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Μετακίνηση στα νησιά: Δεν ισχύουν από σήμερα τα self test για τους ενήλικες- Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Κόσμος επιβιβάζεται σε πλοίο για το νησί της Αίγινας, στο λιμάνι του Πειραιά, Κυριακή 26 ιουλίου 2020. Ημερολογιακά το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο, όμως τίποτα για την ώρα δεν θυμίζει την εικόνα του ελληνικού τουρισμού των προηγούμενων χρόνων. Η κίνηση των τουριστών παραμένει μικρή και χαμηλές είναι οι προσδοκίες για την πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μετακινήσεις στα νησιά: Από σήμερα 5 Ιουλίου δεν ισχύουν τα self test - Ποια νησιά εξαιρούνται.

Αλλάζουν τα δεδομένα για τις μετακινήσεις προς τα νησιά από σήμερα 5 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε την προηγούμενη Πέμπτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19.

Συγκεκριμένα, από τις 5 Ιουλίου, για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται:

– Για τους ενήλικες:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,

β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες,

γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test  τις τελευταίες 48 ώρες.

Για ανήλικους 12 έως 17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test

– Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην επιστροφή από τα νησιά συνιστάται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, καθώς και

α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) όπως ήδη ισχύει

β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις, ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Όσον αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι αξιολογούνται από την κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες.