Μεταναστευτικό στη Γαλλία: Η απαγόρευση ιθαγένειας για την Μαγιότ και η κοινωνική αναταραχή

Μεταναστευτικό στη Γαλλία: Η απαγόρευση ιθαγένειας για την Μαγιότ και η κοινωνική αναταραχή
epa07361059 ViewView of some shoes left behind by migrants next to the Rio Bravo in Piedras Negras, Mexico, on 10 February 2019. Some 1,700 migrants seek to legalize their stay in Mexico with humanitarian visas from the municipality of Piedras Negras, on the border with the United States, as a step prior to trying to move into the US. EPA/MIGUEL SIERRA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κατάργηση της εκ γενετής ιθαγένειας στην πρών αποικία, για πρώτη φορά στην πρόσφατη γαλλική ιστορία.

Τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στη Μαγιότ, το γαλλικό υπερπόντιο έδαφος που βρίσκεται μεταξύ της Μαδαγασκάρης και της αφρικανικής ηπειρωτικής χώρας, δεν θα γίνονται πλέον αυτόματα Γάλλοι πολίτες, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν.

«Δεν θα είναι πλέον δυνατό να γίνει κανείς Γάλλος αν δεν είναι παιδί Γάλλων γονέων», δήλωσε ο Νταρμανέν στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στο νησί, ανακοινώνοντας την κατάργηση της εκ γενετής ιθαγένειας εκεί, για πρώτη φορά στην πρόσφατη γαλλική ιστορία.

Η πρώην γαλλική αποικία, που βρίσκεται κοντά στα φτωχά νησιά Κομόρο στις ακτές της Ανατολικής Αφρικής, έχει γίνει το επίκεντρο έντονης κοινωνικής αναταραχής, με πολλούς κατοίκους να κατηγορούν την «παράνομη» μετανάστευση για την επιδείνωση των συνθηκών.

Πολύ φτωχότερη από την ηπειρωτική Γαλλία, η Μαγιότ συγκλονίζεται εδώ και δεκαετίες από τη βία των συμμοριών και την κοινωνική αναταραχή. Η κατάσταση επιδεινώθηκε πρόσφατα εν μέσω έλλειψης νερού.

Από τον Ιανουάριο, οι κάτοικοι του νησιού πραγματοποιούν απεργίες και στήνουν οδοφράγματα για να διαμαρτυρηθούν για τις απαράδεκτες, όπως λένε, συνθήκες διαβίωσης, παραλύοντας μεγάλα τμήματα των τοπικών υποδομών.

Η μεταρρύθμιση, για την οποία ο Νταρμανέν δήλωσε ότι ήταν ιδέα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, θα απαιτήσει αλλαγή του Συντάγματος.

Έρχεται λιγότερο από τρεις εβδομάδες αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας ακύρωσε μεγάλα τμήματα ενός νέου μεταναστευτικού νόμου που είχε σχεδιαστεί για να σκληρύνει την πρόσβαση των αλλοδαπών στα επιδόματα πρόνοιας και να περιορίσει τον αριθμό των νέων αφίξεων στη χώρα.

Η μετανάστευση αποτελεί καυτό ζήτημα στη Γαλλία, ένα από τα προπύργια της Ευρώπης για τα ακροδεξιά αντιμεταναστευτικά κόμματα.

Πηγή: reuters.com