Τι κέρδισε η Ελλάδα από την Ευρώπη για το μεταναστευτικό

Τι κέρδισε η Ελλάδα από την Ευρώπη για το μεταναστευτικό
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης(2Δ), ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel(Κ-Δ) και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen(Κ) προσγειώθηκαν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου θα επισκεφτούν το Φυλάκιο 1, Έβρος, Τρίτη 3 Μαρτίου 2020. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli, τον Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, τον πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenković και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών της Κροατίας, Davor Božinović. Στη σύντομη συζήτηση που είχε με τους επικεφαλής των Ευρωπαϊκών θεσμών στο αεροδρόμιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της Ελλάδας, που είναι ταυτόχρονα σύνορα της Ευρώπης.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ελληνική πλευρά πήρε σαφή στήριξη από την ηγεσία της Ευρώπης, αλλά και δεσμεύσεις οικονομικής ενίσχυσης, ενίσχυσης σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό της FRONTEX.

Απολύτως επιτυχημένο χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση το αποτέλεσμα της κοινής εμφάνισης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την ηγεσία της ΕΕ στον Έβρο.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά πως με τις κινήσεις της σε πολιτικό επίπεδο και βεβαίως με την θωράκιση των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο αποδυνάμωσε σε μεγάλο βαθμό το σχέδιο του Ερντογάν, που στόχευε επί τρεις ημέρες να εργαλειοποιήσει απελπισμένους ανθρώπους, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις, και να δημιουργήσει για ακόμη μια φορά τετελεσμένα.

Η ελληνική πλευρά πήρε σαφή στήριξη από την ηγεσία της Ευρώπης, αλλά και δεσμεύσεις οικονομικής ενίσχυσης, ενίσχυσης σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό της FRONTEX.

Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, μετά την επίσκεψη στον Έβρο, ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την στήριξη της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν αιτήματος μας, η Frontex ετοιμάζεται να αναπτύξει ομάδα ταχείας παρέμβασης (RABIT), η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός σκάφους ανοιχτής θαλάσσης, έξι σκαφών για παράκτιες περιπολίες, δύο ελικοπτέρων, ενός αεροσκάφους, δύο οχημάτων με θερμικές κάμερες, αλλά και 100 συνοριοφυλάκων πέραν των ήδη υπαρχόντων 530, οι οποίοι θα αναπτυχθούν από στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

Επίσης, θα δοθεί οικονομική υποστήριξη ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 350 εκατομμύρια ευρώ θα είναι άμεσα διαθέσιμα και τα υπόλοιπα θα μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο ενός τροποποιητικού προϋπολογισμού. Η οικονομική υποστήριξη αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού γενικά και τη δημιουργία και διαχείριση των απαιτούμενων υποδομών.

Τέλος, ενεργοποιείται ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας βάσει αιτήματος που έχει υποβληθεί από την Ελλάδα, μέσω του οποίου θα μπορούμε να λάβουμε βοήθεια σε ιατρικές ομάδες, ιατρικό εξοπλισμό, σκηνές, κουβέρτες, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν.

Καλύτερη η κατάσταση στον Έβρο

Πάντως, καλύτερη φαίνεται σήμερα η κατάσταση στον Έβρο, αφού χθες ήταν ένα ήσυχο βράδυ συγκριτικά με τα προηγούμενα τρία, δείγμα ότι η κατάσταση μπορεί να βαίνει προς αποκλιμάκωση. Από τις 06.00 το πρωί ως τις 18.00 το απόγευμα της Τρίτης αποτράπηκε η είσοδος στην Ελλάδα συνολικά σε 1.500 άτομα. Στο ίδιο διάστημα συνελήφθησαν 32 άτομα για παράνομη είσοδο στη χώρα, κυρίως από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου ως τις 18.00 το απόγευμα της Τρίτης η συνολική εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

-Αποτράπηκε η παράνομη είσοδος στη χώρα συνολικά σε 26.532 άτομα.

-Συνελήφθησαν συνολικά 218 άτομα.

Οι συλληφθέντες έχουν μεταφερθεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών και οι καταδικασθέντες (για παράνομη είσοδο) σε καταστήματα κράτησης.

Σήμερα, στις 10:30 το πρωί, τον Έβρο θα επισκεφθεί ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Θα συναντήσει άνδρες του Στρατού και της Αστυνομίας στην ουδέτερη ζώνη των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Συνεδριάζει το συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών

Συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ μετά από αίτημα του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, και με αφορμή την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο μεταναστευτικό – προσφυγικό μετά και τα τελευταία γεγονότα στον Έβρο.

Ο κ. Σχοινάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεδρίαση αυτή θα αποτελέσει ευκαιρία να υιοθετηθούν μέτρα υποστήριξης υπέρ της Ελλάδας.

Στο μεταξύ στις Βρυξέλλες μεταβαίνουν σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ενημερώνονται τα κόμματα

Τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων σχετικά με το μεταναστευτικό και τις ευρύτερες προεκτάσεις του σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο, θα ενημερώσει διαδοχικά σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα των συναντήσεων, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί στις 11:00 με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Συλλούρη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα συναντήσεων διαμορφώνεται ως εξής:

11:30 Αγγελος Συρίγος (ΝΔ)

12:00 Γεώργιος Μαρίνος (ΚΚΕ)

13:00 Αντώνης Μυλωνάκης (Ελληνική Λύση)

14:00 Γεώργιος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ)

19:15 Σοφία Σακοράφα (Μέρα25)

Επίσης, θα ενημερώσει τηλεφωνικά τον Ανδρέα Λοβέρδο (ΚΙΝΑΛ) λόγω απουσίας του τελευταίου στο εξωτερικό.