Μεταβατική περίοδος με τις εισφορές στο 10% για τα «μπλοκάκια»

Μεταβατική περίοδος με τις εισφορές στο 10% για τα «μπλοκάκια»

Αν και στο υπουργείο επιμένουν ότι το νέο καθεστώς είναι ευνοϊκότερο, εφαρμόζονται προσωρινές λύσεις με σκοπό να ανατραπεί το κατά συρροή κλείσιμο βιβλίων. 

Στο 10% θα υπολογίζονται οι εισφορές των εργαζομένων με μπλοκάκι, κατά τη μεταβατική περίοδο ενός ή δύο μηνών, σύμφωνα με όσα προανήγγειλε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9Fm, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος. «Θα υπάρξει αυτή η μεταβατική περίοδος για τους απασχολούμενους με μπλοκάκια, που ενδεχομένως έχουν και κάποια δυσπιστία στο εάν ο εργοδότης θα καταβάλλει το ποσοστό που του αναλογεί» είπε ο Τ. Πετρόπουλος και υπογράμμισε ότι κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι θα έχουν πλήρη ασφαλιστική ικανότητα και ασφαλιστική ενημερότητα.

Ερωτηθείς εάν θα αλλάξει το ποσοστό εισφορών μετά τις αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, ο υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι δεν μειώνεται το 26,95% (συνολικές εισφορές εργοδότη-εργαζομένου) μειώθηκε στο 10% για περιορισμένο χρονικό διάστημα και εωσότου υπάρξει προσαρμογή στο νέο καθεστώς. «Το εργοδοτικό μέρος παραμένει στο 16,95%» είπε ο κ. Πετρόπουλος και αναφέρθηκε σε διαμαρτυρίες και εκπλήξεις από δημοσιογράφους, οι οποίοι δεν είχαν πάρει απαλλαγή, από τον ΟΑΕΕ, και βρέθηκαν τώρα να χρωστούν στο ασφαλιστικό σύστημα από 5000 έως 50.000 ευρώ. Για το συγκεκριμένο θέμα, ο υπουργός ανέφερε ότι προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Ο Τ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι το νέο καθεστώς είναι πολύ πιο ευνοϊκό και με χαμηλότερη επιβάρυνση από το προηγούμενο ενώ αναφερόμενος στους επαγγελματίες που επιλέγουν να κλείσουν το μπλοκάκι τους, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει με έναν ασφαλή τρόπο στις συνθήκες αγοράς, με στόχο να τελειώσει την μαύρη εργασία καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί οι άνθρωποι που δουλεύουν νόμιμα να επιβαρύνονται διαρκώς.

Αν και στο υπουργείο Εργασίας και στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης εκτιμούν ότι πάνω από το 80% των ασφαλισμένων – ελεύθερων επαγγελματιών θα κληθεί να πληρώσει χαμηλότερες εισφορές σε σχέση με το 2016, οι φοροτεχνικοί και λογιστές έχουν άλλη άποψη, καθώς την ελάφρυνση αυτή, θα την καλύψουν με διπλάσιες ή τριπλάσιες εισφορές χιλιάδες επαγγελματίες. 

Στην  περίπτωση των ελευθέρων επαγγελματιών με έως δύο εργοδότες, όπως αναφέρει η Καθημερινή,  στο υπουργείο Εργασίας αναζητούν τρόπο να επιμερίζονται οι εισφορές μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, χωρίς την  ακανθώδη διαδικασία που προβλέπει η πρόσφατη εγκύκλιος και κυρίως χωρίς να κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι με διακοπή της συνεργασίας τους.

Για τους μισθωτούς με παράλληλη απασχόληση για την οποία η αμοιβή γίνεται με έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών, ειδικά των νέων ασφαλισμένων (για πρώτη φορά μετά το 1992), το πλαφόν του 10% θα μπορούσε να θεωρηθεί μεταβατικό, προκειμένου η επιβάρυνση να μην είναι ακαριαία.

Πάντως, είναι γεγονός ότι επικρατεί μια σύγχυση τόσο στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών όσο και στον ΕΦΚΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ασάφειες και τα λάθη σταειδοποιητήρια που αναρτήθηκαν την περασμένη την Παρασκευή στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ. Ασφαλισμένοι δεν είναι καταχωρημένοι στο σύστμα, άλλοι έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους το 2016 αλλά το σύστημα τους χρεώνει με εισφορές βάσει του εισοδήματος του ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ελεύθεροι επαγγελματίες που το 2016 διέκοψαν μία από τις δραστηριότητές τους  καλούνται να πληρώσουν εισφορές με βάση το συνολικό εισόδημα του 2015!