Metaverse, κορωνοϊός, κλιματική κρίση: Οι ιστορίες που όρισαν μια δύσκολη χρονιά

Metaverse, κορωνοϊός, κλιματική κρίση: Οι ιστορίες που όρισαν μια δύσκολη χρονιά
A binary code with the word 'metaverse' displayed on a laptop screen is seen in this multiple exposure illustration photo taken in Krakow, Poland on October 25, 2021. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

Κοιτώντας πίσω στο 2021, η περιήγηση στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων και ιστοσελίδων μπορεί να είναι μια αποθαρρυντική εμπειρία. Η χρονιά τελείωσε όπως άρχισε, με τις ειδήσεις – και τις ζωές μας – να κυριαρχούνται από την ταχεία εξάπλωση του COVID-19.

Αλλά ας μην ξεχνάμε τα θετικά σε όλα αυτά. Τους τελευταίους 12 μήνες η ανθρωπότητα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στην ικανότητά της να διαχειρίζεται τις επιπτώσεις του ιού. Τα κράτη σε όλο τον κόσμο έχουν παραδώσει περισσότερες από 8,5 δισεκατομμύρια δόσεις των διαφόρων εμβολίων για τον COVID-19.

Αυτά τα εμβόλια έχουν σώσει πολλές χιλιάδες ζωές και συνεχίζουν να το κάνουν. Γι’ αυτό και ο Seth Berkley, ο διευθύνων σύμβουλος της συμμαχίας εμβολίων GAVI, έχει εκφρασθεί με επιχειρήματα υπέρ μιας παγκόσμιας εκστρατείας εμβολίων χωρίς αποκλεισμούς που θα μας προστατεύει όλους καλύτερα.

COP26 σύνοδος κορυφής για την κλιματική αλλαγή

Κατά την προετοιμασία της COP26 έγινε πολύς λόγος για την εκδήλωση στη Γλασκώβη της Σκωτίας ως την τελευταία ευκαιρία των κρατών να καταλήξουν σε συμφωνία για την προστασία του κόσμου από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Μετά από δύο εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων, επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία. «Ένα σημαντικό βήμα», κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres πριν προσθέσει μια προειδοποίηση ότι «ο εύθραυστος πλανήτης μας κρέμεται από μια κλωστή. Εξακολουθούμε να χτυπάμε την πόρτα της κλιματικής καταστροφής».

Σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η δράση για την προστασία του πλανήτη, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εγκαινίασε το First Movers Coalition στην COP26. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε σε συνεργασία με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, μέσω του ειδικού προεδρικού απεσταλμένου για το κλίμα, John Kerry. Πρόκειται για μια ομάδα εταιρειών που είναι έτοιμες να δώσουν ώθηση στην παγκόσμια ζήτηση για κρίσιμες αναδυόμενες λύσεις, συμβάλλοντας στην κινητοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων και στην μείωση του κόστους.

Παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού σε κρίση

Οι επιπτώσεις της κρίσης της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού ήταν ορατές σε όλο τον κόσμο το 2021, με μισοάδεια ράφια στα παντοπωλεία και εκτόξευση των τιμών των καυσίμων.

Ο COVID-19 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία των προβλημάτων που βλέπουμε σήμερα. Οι οικονομίες συρρικνώθηκαν απότομα το 2020, καθώς πολλές χώρες επέβαλλαν lockdown, κλείνοντας εργοστάσια και μειώνοντας την προσφορά διαθέσιμων αγαθών. Καθώς βγαίνουμε από την πανδημία, η ζήτηση αυξάνεται στα ύψη και οι προμηθευτές και οι εταιρείες εφοδιασμού πασχίζουν να συμβαδίσουν. Ενδεικτικά, ο ιδρυτής της Flexport, Ryan Petersen, έγινε viral στο Twitter με τις πέντε προτάσεις του για να πάψουν οι καθυστερήσεις στα λιμάνια των ΗΠΑ.

Το metaverse έρχεται

Στις πρώτες ημέρες του 2021, η λέξη “metaverse” περιοριζόταν σε μεγάλο βαθμό σε συζητήσεις μεταξύ tech geeks και οπαδών της επιστημονικής φαντασίας. Τον Οκτώβριο, όμως, το metaverse ήταν στα πρωτοσέλιδα των ειδησεογραφικών πλατφορμών σε όλο τον κόσμο. Ο άνθρωπος πίσω από αυτές τις ιστορίες ήταν ο Mark Zuckerberg, ο οποίος δημοσιοποίησε την αλλαγή του ονόματος του Facebook. Η εταιρεία ονομάζεται πλέον Meta.

Το metaverse δεν υπάρχει, τουλάχιστον όχι ακόμα. Όμως, το διαδίκτυο όπως το ξέρουμε μπορεί να εξελιχθεί σε έναν τρισδιάστατο χώρο που όλοι θα καταλαμβάνουμε με τη μορφή avatar – με τη βοήθεια εργαλείων εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

Πηγή: Fortune.com