Μεταξύ κραχ και ύφεσης οι παγκόσμιες αγορές – Προσδεθείτε… 

Μεταξύ κραχ και ύφεσης οι παγκόσμιες αγορές – Προσδεθείτε… 
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το χειρότερο εξάμηνο των τελευταίων 30 χρόνων κατέγραψαν οι αγορές το 2022, με τους αναλυτές που πιστεύουν ότι τα μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα θα διαδεχθεί η καταιγίδα να γίνονται ολοένα και περισσότεροι.

Υπενθυμίζεται πως ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 την περασμένη εβδομάδα «έκλεισε» σημειώνοντας πτώση 20,6%. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε το εξάμηνο με πτώση 16,6% ενώ ο MSCI World σημείωσε πτώση 18%.

Μια σειρά από άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων παρουσίασαν επίσης σημαντικές απώλειες, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων. Το παραδοσιακό «ασφαλές καταφύγιο» του δολαρίου ΗΠΑ και ορισμένα εμπορεύματα, όπως το πετρέλαιο, ήταν από τις λίγες εξαιρέσεις σε ένα κατά τ’ άλλα άσχημο εξάμηνο.

Ο Jim Reid, επικεφαλής της παγκόσμιας πιστωτικής στρατηγικής της Deutsche Bank, αναφέρει σε ενημερωτικό σημείωμα ότι για τους επενδυτές, «τα καλά νέα είναι ότι το πρώτο εξάμηνο έχει τελειώσει, τα κακά νέα είναι ότι οι προοπτικές για το δεύτερο τρίμηνο δεν φαίνονται καλές».

Οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν αβέβαιες καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν, ωθώντας τις κεντρικές τράπεζες σε μια επιθετική νομισματική πολιτική, με τους φόβους για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση να εντείνονται.

Το «οικονομικό καθεστώς αλλάζει»

Σε μια ενδιάμεση έκθεση προοπτικών, η HSBC Asset Management ενημέρωσε τους επενδυτές ότι το «οικονομικό καθεστώς φαίνεται να μεταβάλλεται» καθώς επιμένουν οι κρίσεις προσφοράς, η παγκοσμιοποίηση επιβραδύνεται και οι τιμές των εμπορευμάτων παραμένουν «υψηλές». Και όλα αυτά ενώ οι κυβερνήσεις προσπαθούν να διαχειριστούν τους «μεταβατικούς κινδύνους» των αλλαγών στην κλιματική πολιτική.

Ο Global Chief Strategist της HSBC, Joe Little, χαρακτήρισε την τρέχουσα περίοδο «κοσμικά στασιμοπληθωριστική», με ιστορικά χαμηλό πληθωρισμό, επιβράδυνση και αυξανόμενα επιτόκια. Προέβλεψε δε επίμονο υψηλό πληθωρισμό, υψηλότερα επιτόκια και ασταθείς οικονομικούς κύκλους.

«Πολλοί από τους ανέμους για τις επενδυτικές αγορές γίνονται τώρα αντίθετοι. Αυτό δείχνει μια φάση συνεχιζόμενης αναταραχής στην αγορά. Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ρεαλιστές σχετικά με τις προσδοκίες απόδοσης ενω οφείλουν να σκεφτούν περισσότερο τη διαφοροποίηση και την ανθεκτικότητα του χαρτοφυλακίου τους», δήλωσε ο Little.

Τα αναδυόμενα διαρθρωτικά θέματα της αποπαγκοσμιοποίησης, της κλιματικής πολιτικής και του υπερκύκλου των εμπορευμάτων θα οδηγήσουν σε επίμονο πληθωρισμό στις μεγάλες οικονομίες. Αν και η HSBC αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί σταδιακά από τα τρέχοντα υψηλά σε πολλές οικονομίες, ο Little είπε ότι «μεσοπρόθεσμα οι τιμές θα αυξηθούν, οδηγώντας σε μια φάση υψηλότερων επιτοκίων.

Για την πλοήγηση σε αυτή τη νέα εποχή, ο Little πρότεινε στους επενδυτές να αναζητήσουν μεγαλύτερη γεωγραφική διαφοροποίηση, επισημαίνοντας τις ασιατικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και τις πιστωτικές αγορές ως «ελκυστικούς παράγοντες ενίσχυσης του εισοδήματος».

«Τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία και άλλοι «νέοι διαφοροποιητές μπορούν να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε ανθεκτικότητα στα χαρτοφυλάκια. Υπάρχει επίσης χώρος για επενδύσεις πεποιθήσεων και τοποθετήσεις σε λογικές τιμές», πρόσθεσε.

«Κατευθύνθηκε σε λάθος κατεύθυνση»

Ο Ντέιβ Πιρς, διευθυντής της Strategic Initiatives με έδρα τη Γιούτα, είπε στο CNBC την Παρασκευή ότι οι μακροοικονομικές δυνάμεις δείχνουν ότι οι αγορές «οδηγούνται προς τη λάθος κατεύθυνση». Όπως τόνισε, ο πληθωρισμός δεν έχει κορυφωθεί ακόμη και δεν υπάρχει εμφανής καταλύτης για να επιστρέψουν οι τιμές του πετρελαίου στο έδαφος…

Πρόσθεσε δε ότι εάν δεν υπάρξει λύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι πιέσεις στις τιμές που οδήγησαν τις κεντρικές τράπεζες σε δραστικά μέτρα δεν θα υποχωρήσουν.

Οι αποτιμήσεις των μετοχών έχουν μειωθεί αισθητά από τις κορυφές τους στα τέλη του 2021, με τον Pierce να αναγνωρίζει ότι είναι «πιο δελεαστικές» από ό,τι πριν από λίγους μήνες.

Ο Pierce πρόσθεσε ότι η διόρθωση που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες δεν ήταν έκπληξη, δεδομένου των «χρόνων αφθονίας» που απολάμβαναν οι αγορές κατά την ανάκαμψη μετά την αρχική συντριβή της Covid-19.

Κίνδυνοι ύφεσης, αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης

Αν και το επενδυτικό τοπίο φαίνεται κάπως επικίνδυνο, ο Little της HSBC πρότεινε ότι υπάρχει περιθώριο για καλύτερες επιδόσεις το 2022, εάν ο πληθωρισμός μειωθεί και οι κεντρικές τράπεζες είναι σε θέση να υιοθετήσουν μια πιο «ισορροπημένη» στάση. Οι υπεύθυνοι στρατηγικής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας πιστεύουν ότι βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση… της κρίσης.

Πάντως, η επιθετική μετατόπιση της νομισματικής πολιτικής που θα πυροδοτήσει ύφεση παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για αυτήν την προοπτική, πρότεινε ο Little, αλλά τα σενάρια ποικίλλουν ανάλογα με τη γεωγραφία. Υπό το πρίσμα των πρόσφατων κινήσεων της αγοράς, ο Little προσδιόρισε τις αποτιμήσεις των ομολόγων ως πιο ελκυστικές και είπε ότι εμφανίζονται επιλεκτικές ευκαιρίες σε όλο το παγκόσμιο σταθερό εισόδημα, ιδιαίτερα στις πιστώσεις.