Η ελληνική ΜΕΤΚΑ «βάζει» πλώρη για Γκάνα

Η ελληνική ΜΕΤΚΑ «βάζει» πλώρη για Γκάνα

Η ελληνικών συμφερόντων ΜΕΤΚΑ επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Υποσαχάρια Αφρική.

Δυναμική είσοδο στην αγορά της Υποσαχάριας Αφρικής έκανε η εταιρεία ΜΕΤΚΑ, αναλαμβάνοντας το πρώτο σημαντικό της έργο στην περιοχή.

Σε μια περίοδο που στην Ελλάδα δεν «κινείται φύλλο» σε ότι αφορά την κατασκευή εξειδικευμένων ενεργειακών έργων ευρείας κλίμακας, πολλές εταιρείες ετοιμάζουν βαλίτσες για χώρες εκτός ευρωπαϊκού χάρτη.

Η ΜΕΤΚΑ μέσω της Power Projects Sanayi İnşaat Ticaret Limited Şirketi (Power Projects Limited), που είναι 100% θυγατρική, προχώρησε πρόσφατα στην υπογραφή σημαντικής σύμβασης που προβλέπει την Μελέτη, Προμήθεια και Κατασκευή Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας ισχύος 250 MW στην Γκάνα με τη μέθοδο της ταχείας εκτέλεσης, καθώς και την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης της Λειτουργίας και Συντήρησης του Σταθμού.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση το έργο, το οποίο αποτελεί μέρος του επείγοντος σχεδίου της Κυβέρνησης της Γκάνα για την αντιμετώπιση των κρίσιμων ελλείψεων ηλεκτροδότησης στη χώρα, θα είναι πενταετούς διάρκειας και θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το μοντέλο Κατασκευής, Ιδιοκτησίας, Εκμετάλλευσης και Μεταβίβασης. Η διοίκηση της ΜΕΤΚΑ έδωσε και επίσημα τα χέρια με την κυβέρνηση της Γκάνα και την εταιρεία Ameri Energy, επενδυτικό βραχίονα του ενεργειακού κλάδου της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητος Σεΐχη Ahmed Bin Dalmook Al Maktoum μέλους της βασιλικής οικογένειας του Ντουμπάι, που θα αποτελέσει και τον βασικό εταίρο της ΜΕΤΚΑ για την υλοποίηση του project.

Με αυτή τη στρατηγικού χαρακτήρα κίνηση η ΜΕΤΚΑ παίρνει και επισήμως το «βάπτισμα του πυρός» στην περιοχή και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι τα περιθώρια διείσδυσης είναι μεγάλα καθώς η ενεργειακή αγορά της Υποσαχάριας Αφρικής, είναι ένας κλάδος που τώρα αναπτύσσεται. Άλλωστε, για να ενισχύσει την παρουσία της στη Γκάνα, η ΜΕΤΚΑ προέβη στα εγκαίνια ενός νέου περιφερειακού γραφείου στην Άκκρα, με σκοπό να παράσχει υποστήριξη στα έργα της εταιρείας στη χώρα και να αναπτύξει περαιτέρω τη δραστηριότητά της στην ευρύτερη περιοχή της Δ. Αφρικής.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές αναφέρουν πως παρότι οι πολιτικό-οικονομικές εξελίξεις δεν ενδείκνυνται ώστε να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την χρηματιστηριακή πορεία των εισηγμένων εταιρειών, εντούτοις στην περίπτωση της ΜΕΤΚΑ φαίνεται πως το deal προκάλεσε αντιδράσεις. Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, η μετοχή κατέγραψε άνοδο 3,9%, παρουσιάζοντας παράλληλα μικρή άνοδο του όγκου συναλλαγών.

Με την ανάθεση της νέας αυτής σύμβασης, η ΜΕΤΚΑ προσθέτει στο τρέχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων της τη συμμετοχή της στο έργο, η οποία υπερβαίνει τα 350 εκ. δολάρια, ενώ βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο να καταστεί κορυφαίος παίκτης και στην ενεργειακή αγορά της Υποσαχάριας Αφρικής. Άλλες αγορές στις οποίες και δραστηριοποιείται είναι η Αλγερία, η Βουλγαρία, η Τουρκία, η Συρία, η Ρουμανία, το Πακιστάν, η Ολλανδία, το Ιράκ και η Ιορδανία.

Αξίζει να αναφερθεί πως η υλοποίηση του έργου κατέστη εφικτή με την ενεργό υποστήριξη της αμερικανικής General Electric. Αποτελείται από δέκα νέες κινητές αεριοστροβιλικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας TM2500+ της General Electric, σε συνδυασμό με τα δοκιμασμένα βοηθητικά συστήματα ΜΕΤΚΑ, που λειτουργούν ήδη με επιτυχία σε σαράντα παρόμοιες κινητές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τις οποίες η εταιρεία έχει υλοποιήσει διεθνώς με τη μέθοδο της ταχείας εκτέλεσης (fast-track).