Μέτωπο Ελλάδας-Γαλλίας-Ιταλίας στο Eurogroup υπέρ των χωρών της Ιβηρικής

Μέτωπο Ελλάδας-Γαλλίας-Ιταλίας στο Eurogroup υπέρ των χωρών της Ιβηρικής
epa05420670 (L-R) European Commissioner in charge of Economic and Financial Affairs, Pierre Moscovici, Greek Finance Minister Eucleidis Tsakalotos, and Dutch President of Eurogroup Jeroen Dijsselbloem during the Eurogroup Finance Ministers meeting in Brussels, Belgium, 11 July 2016. EPA/OLIVIER HOSLET

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπήρξε ο εκφραστής της στήριξης σε Πορτογαλία και Ισπανία.

Στην κατεύθυνση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος υποστήριξε την Πορτογαλία και την Ισπανία στη συνεδρίαση του Eurogroυp, κινήθηκαν και οι υπουργοί της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, αρχικώς μόνο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υποστήριξε τους Πορτογάλους και τους Ισπανούς. Ωστόσο, μετά την τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ακολούθησαν και ο Ιταλός και ο Γάλλος ομόλογός του, ζητώντας ελαστικότερη αντιμετώπιση, με το βασικό επιχείρημα του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι μετά το Brexit η σκληρή γραμμή στα δημοσιονομικά αυτή τη στιγμή στέλνει εντελώς λάθος μήνυμα στις αγορές.

Ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup, όπου αναμενόταν να κυριαρχήσουν η δημοσιονομική κατάσταση στην Ισπανία και την Πορτογαλία και η γενική οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προσήλθε με την οδηγία από τον Αλέξη Τσίπρα για σκληρή γραμμή σθεναρής υποστήριξης των δύο χωρών. Ίδια είναι και η «γραμμή» προς την Ιταλία, αναφορικά με το ζήτημα των ιταλικών τραπεζών.