Μέτωπο «πρόοδος VS συντήρηση » από Τσίπρα

Μέτωπο «πρόοδος VS συντήρηση » από Τσίπρα

Να «εκθέσει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποδομώντας το προφίλ του «προοδευτικού» και «μεταρρυθμιστή» επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Γιώργος Μελιγγώνης

Η εκτίμηση πως το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου θα περάσει χωρίς “παρατράγουδα”, αλλά και δίχως να χρειάζονται “απειλές” του Μαξίμου προς τους συμπολιτευόμενους βουλευτές, παραμένει κυρίαρχη στην κυβέρνηση, την ώρα που την αποδόμηση του -όποιου- “εκσυγχρονιστικού” προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, πήρε από χθες το βράδυ πάνω του την πολιτική αντιπαράθεση, προσπαθώντας να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με πολίτες που μπορεί να μην αποτελούν παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχουν ευαισθησίες σε ό,τι αφορά στα ατομικά δικαιώματα και αυτοπροσδιορίζονται ως “προοδευτικοί” ή ακόμη και φιλελεύθεροι.

Δια της ψήφου

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ο πρωθυπουργός κάλεσε όσους “αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικοί ή φιλελεύθεροι” να το αποδείξουν με την ψήφο τους. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας δριμύτατη επίθεση στην ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τού καταλόγισε “a la carte φιλελευθερισμό” και τον κατηγόρησε πως κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του μέσω της πρότασης που κατέθεσε η ΝΔ.

Μάλιστα, περιέγραψε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως “όμηρο” του αντιπροέδρου του κόμματος, Άδωνι Γεωργιάδη και του βουλευτή Μάκη Βορίδη, ώστε να στείλει μήνυμα πως η ΝΔ διολισθαίνει προς τη Ακροδεξιά, ενώ τόνισε με νόημα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι φιλελεύθερο “μόνο όταν έρχεται η συζήτηση στα θέματα της αγοράς εργασίας και όταν πρέπει να συγκρουστείτε με κατεστημένες αντιλήψεις αλλά και φοβικά συντηρητικά αντανακλαστικά, να υποχωρείτε””.

“Δε μπορεί να είστε με την Ευρώπη για τη λιτότητα και με τον αναχρονισμό, το σκοταδισμό για τα δικαιώματα. Γιατί τότε επιλέγετε τα χειρότερα σε όλες τις εκδοχές”, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας, καθιστώντας σαφές πως εφεξής, η λεγόμενη “προοδευτική ατζέντα” θα είναι ένα πεδίο όπου η κυβέρνηση θα επιχειρεί να αφαιρέσει από τη ΝΔ ό,τι έχει απομείνει από το “μεταρρυθμιστικό” και “φιλελεύθερο” προφίλ της.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός χθες κράτησε αξιοσημείωτα χαμηλούς τόνους προς την Εκκλησία, ώστε να μην “χαρίσει” στη ΝΔ ότι βρίσκεται στο ίδιο “μπλοκ” με την Ιερά Σύνοδο. Δεν ήταν τυχαία, άλλωστε, η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο χθες. Παρότι επισήμως η αφορμή ήταν η Διεθνής Διάσκεψη για τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό, ο συμβολισμός ήταν σαφής αφού η κυβέρνηση έδειξε πως, ακόμη και σε μία οριακή στιγμή στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας, οι δίαυλοι της επικοινωνίας δεν έχουν κοπεί.

Νέο υπόδειγμα

Πάντως, πέραν του μετώπου με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η χθεσινή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και οι διαρκείς επαφές και “ζυμώσεις” μεταξύ των αρμόδιων κοινοβουλευτικών στελεχών, του Μεγάρου Μαξίμου, του υπουργού Δικαιοσύνης και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν και κάτι άλλο: την επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου να εφαρμόσει ένα νέο “υπόδειγμα” διακυβέρνησης, όπου οι κυβερνητικοί βουλευτές δε θα “πειθαναγκάζονται” ούτε θα ψηφίσουν υπό το φόβο διαγραφών, αλλά θα πείθονται και θα στηρίζουν την κυβερνητική γραμμή… χωρίς φόβο και πάθος.

Πηγή: news247.gr