Μέτρα αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 2 τρισ. δολάρια συμφώνησαν οι G20

Μέτρα αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 2 τρισ. δολάρια συμφώνησαν οι G20

Με συμφωνία για ενίσχυση των παγκόσμιων ρυθμών ανάπτυξης και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής «έκλεισε» η Σύνοδος στην Αυστραλία.

Παρά τις διαφωνίες μεταξύ των συμμετεχόντων στη Σύνοδο των ηγετών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, και δη μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, η G20 που διεξήχθη στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας έκλεισε με μία σημαντική συμφωνία για την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας και συγκεκριμένα σε ένα πακέτο μέτρων που θα ωθήσει την την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από ό,τι προβλεπόταν έως σήμερα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Όπως αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου, τα μέτρα που υπόσχονται να λάβουν για να δώσουν ώθηση στην οικονομική δραστηριότητά τους αφορούν κυρίως τις επενδύσεις υποδομής και το εμπόριο και εκτιμάται ότι «θα αυξήσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και θα δημιουργήσουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας».

Κλείνοντας τη Σύνοδο ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ επιβεβαίωσε ότι η πρόοδος στην εφαρμογή των μέτρων θα εξετάζεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Ανακοίνωσε επίσης ότι συμφωνήθηκε οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της G20 να συναντηθούν εντός του 2015, για πρώτη φορά, ώστε να συζητήσουν θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

Οι χώρες της G20 συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν για να καταπολεμήσουν τη φοροαποφυγή και τη διαφθορά και να ενισχύσουν τους χρηματοοικονομικούς θεσμούς τους, ώστε να αποφευχθεί μια επανάληψη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008. Η Σύνοδος χαιρέτισε «τη σημαντική πρόοδο» που έχει επιτευχθεί υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής των πολυεθνικών εταιρειών και κυρίως της χορήγησης φοροαπαλλαγών, μιας πρακτικής σαν αυτή που χρησιμοποιούσε το Λουξεμβούργο και αποκαλύφθηκε πρόσφατα από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων.

«Ξύπνησε» η G20 απέναντι στην κλιματική αλλαγή;
Στην τελική ανακοίνωση γίνεται επίσης λόγος και για ανάληψη «ισχυρής και αποτελεσματικής δράσης» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ένα θέμα που, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, περιλήφθηκε τελικά μετά από «μάχη χαρακωμάτων» μεταξύ της οικοδέσποινας Αυστραλίας και άλλων μελών, όπως των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Η Αυστραλία επιδίωκε να επικεντρωθεί η σύνοδος σε οικονομικά ζητήματα, όμως το μεγαλύτερο μέρος της επισκιάστηκε από την ουκρανική κρίση και το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

«Ήταν μια μάχη χαρακωμάτων, βήμα προς βήμα» σημείωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης, αρνούμενος όμως να κατονομάσει τους πρωταγωνιστές αυτής της μάχης. Πάντως στο τελικό ανακοινωθέν, «περιλαμβάνεται μια αναφορά στην κλιματική αλλαγή» όπως είπε ο διπλωμάτης.

Μια άλλη πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων, κατονόμασε την «Αυστραλία και την Σαουδική Αραβία ως τις χώρες που ήταν αντίθετες με την προσθήκη μιας παραγράφου για την αλλαγή του κλίματος» στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των 20 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των πλουσιότερων χωρών του κόσμου.

Η Αυστραλία, η οικοδέσποινα χώρα της συνόδου κορυφής που μέχρι τώρα σημαδεύτηκε κυρίως από τις πολύ μεγάλες εντάσεις ανάμεσα στις χώρες της Δύσης και τη Ρωσία για την κρίση στην Ουκρανία ουδέποτε απέκρυψε ότι το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής δεν ήταν μία από τις προτεραιότητές της. Φαίνεται μάλιστα ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα «εχθρική» προς μια ειδική αναφορά στο τελικό ανακοινωθέν για το «Πράσινο» Ταμείο του ΟΗΕ το οποίο θα βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. «Η αναφορά ότι η Αυστραλία είναι η μόνη χώρα της G20 που μπλοκάρει τη δέσμευση για το Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ στο τελικό ανακοινωθέν είναι πολύ ανησυχητικό», ανέφερε ο Ντέρμοντ-Ο- Κόρμαν επικεφαλής της WWF Αυστραλίας.

Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποφασίσει να κινηθούν διαφορετικά, δεδομένου ότι ο Μπαράκ Ομπάμα τοποθέτησε την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο της συζήτησης ενθαρρύνοντας τον πλανήτη να παραδειγματιστεί από τη συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας η οποία ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα για τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου και την υπόσχεση της Ουάσιγκτον να καταθέσει 3 δισ. δολάρια για τα «πράσινα» ταμεία του ΟΗΕ.

Μαζί με τις ΗΠΑ αναμένεται και η Ιαπωνία να συμβάλλει με ποσό 1.5 δισ. δολαρίων στο «πράσινο» ταμείο. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία έχουν ανακοινώσει εισφορές συνολικού ύψους 4,5 δισ. δολαρίων για το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Το «Πράσινο» Ταμείο του ΟΗΕ έχει ως στόχο να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο αρχικός στόχος του Ταμείου είναι να συγκεντρωθεί έως το τέλος του 2014 ποσό 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σε Τουρκία και Κίνα οι επόμενες Σύνοδοι των 20
Μετά την Τουρκία, που παρέλαβε σήμερα τη σκυτάλη από την Αυστραλία και θα φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο της G20, το 2015, την προεδρία του φόρουμ των πιο ισχυρών χωρών του κόσμου θα αναλάβει το Πεκίνο, όπως συμφωνήθηκε σήμερα από τους ηγέτες τους. «Χαιρόμαστε εκ των προτέρων που θα ξαναβρεθούμε το 2016 στην Κίνα», αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου.

Διαδεχόμενη την Αυστραλία, η Τουρκία θα αναλάβει από την 1η Δεκεμβρίου και για έναν χρόνο την κυλιόμενη προεδρία του φόρουμ. Η επόμενη σύνοδος αναμένεται να γίνει στις 15 και 16 Νοεμβρίου 2015 στην Αντάλεια. Αμέσως μετά, την 1η Δεκεμβρίου 2015, θα παραδώσει με τη σειρά την την προεδρία στην Κίνα.

Ο υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας Ζου Γκουανγκιάο, όταν ρωτήθηκε το Σάββατο για την πιθανότητα αυτή, απάντησε στους δημοσιογράφους ότι το Πεκίνο είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί στενά με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη για να δοθεί «ώθηση στην παγκόσμια ανάπτυξη που είναι ακόμη πολύ αργή και άνιση». Σχολίασε επίσης ότι η G20 «θα πρέπει να επικεντρωθεί σε οικονομικά και δημοσιονομικά θέματα».