Μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ

Μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ

Μέτρα οικονομικής στήριξης και ασφαλιστικής κάλυψης προς τους κατοίκους στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μέτρα για τη στήριξη των κατοίκων στις πληγείσες, από τις πυρκαγιές, περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018, ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΕΦΚΑ, στο πλαίσιο των δράσεων αρωγής του υπουργείου Εργασίας προς τους πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, γνωστοποίησε τις ακόλουθες παροχές και διευκολύνσεις:

Α) Μέτρα άμεσης οικονομικής στήριξης

1. Καταβολή εφάπαξ έκτακτου βοηθήματος, ίσου με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο μηνιαίων συντάξεων (κύριων, επικουρικών και μερισμάτων), στους πυρόπληκτους συνταξιούχους ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΜΤΠΥ.

Δικαιούχοι: Οι συνταξιούχοι που έχουν κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία ή φιλοξενούνται σε κατοικία στις πληγείσες περιοχές ή υπέστησαν βαρύ τραυματισμό, λόγω των καταστροφών.

Διαδικασία:

Για όσους έχουν κύρια κατοικία στις πληγείσες περιοχές, η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τα ταμεία.

Για τους υπόλοιπους, απαιτείται κατάθεση σχετικής αίτησης στην υπηρεσία πληρωμής συντάξεων της περιφερειακής υπηρεσίας του ΕΦΚΑ.

Δικαιολογητικά (για τους δικαιούχους που δεν έχουν κύρια κατοικία στις πληγείσες περιοχές):

– Σχετική αίτηση στον ΕΦΚΑ.

– Έντυπο Ε1 φορολογικού έτους 2017 -ή 2018- (για την απόδειξη της δευτερεύουσας κατοικίας τους ή περί φιλοξενίας τους σε κατοικία της πληγείσας περιοχής), για να αποδειχθεί η εντοπιότητα στην περιοχή ή εξιτήριο ή βεβαίωση δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος, στην περίπτωση που έχουν βαρύ τραυματισμό.

Η καταβολή του εφάπαξ έκτακτου βοηθήματος των διπλών συντάξεων θα γίνει έως την 20ή Αυγούστου 2018.

Β) Μέτρα ασφαλιστικής ελάφρυνσης

1. Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018, χωρίς προϋποθέσεις, στους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ και στα εξαρτώμενα μέλη, η δε χορήγηση των προβλεπόμενων παροχών-επιδομάτων καταβάλλεται άμεσα, χωρίς την τήρηση χρονολογικής σειράς.

Δικαιούχοι: Οι πυρόπληκτοι της Περιφέρειας Αττικής εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΕΦΚΑ.

Διαδικασία: Υποβολή αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ.

Δικαιολογητικά:

Αίτηση-υπεύθυνη δήλωση που θα προμηθεύεται από τα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ όπου ο ενδιαφερόμενος θα συναινεί επί τη αίτησης, ώστε ο ΕΦΚΑ να αναζητήσει αυτεπάγγελτα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Αντίγραφο του εντύπου φορολογικής δήλωσης φυσικών προσώπων Ε1, έτους 2017 -ή 2018- για να αποδείξει τη μόνιμη ή δευτερεύουσα κατοικία ή την εντοπιότητα στην πληγείσα περιοχή ή εξιτήριο ή βεβαίωση δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος, στην περίπτωση που έχουν βαρύ τραυματισμό.

2. Επίσπευση, άνευ χρονολογικής σειράς, των αιτήσεων συνταξιοδότησης από ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ και ΜΤΠΥ, που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν από πυρόπληκτους έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018.

Δικαιούχοι: Οι πυρόπληκτοι συνταξιούχοι που έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και όσοι θα καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018.

Διαδικασία: Η διαδικασία θα γίνεται αυτόματα από τους αρμόδιους φορείς.

3. Επιμήκυνση των δόσεων οφειλετών συνταξιούχων που ρυθμίζονται-αποπληρώνονται, μέσω της σύνταξής τους από τις 40 δόσεις, που ισχύει σήμερα, στις 60 δόσεις.

Δικαιούχοι: Οι πυρόπληκτοι συνταξιούχοι που έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και όσοι θα καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018.

Διαδικασία: Κατάθεση αίτησης επιμήκυνσης που θα προμηθεύεται από την αρμόδια Διεύθυνση απονομής συντάξεων του ΕΦΚΑ.

Δικαιολογητικά: Σχετική αίτηση επιμήκυνσης συνοδευόμενη από Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/88 ότι οι ίδιοι έχουν κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία ή φιλοξενούνταν σε κατοικία της περιοχής που επλήγη ή ότι υπέστησαν σοβαρή βλάβη στην υγεία τους, εξαιτίας των συνεπειών της πυρκαγιάς.

4. Αναστολή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 της καταβολής τρεχουσών εισφορών και της υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ), χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων.

5. Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων, μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2018, ασφαλιστικών εισφορών μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.

6. Οι παραπάνω εισφορές εξοφλούνται, μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

7. Διατήρηση της ρύθμισης, σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων, για όσους βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής.

8. Αναστολή της καταβολής δόσεων εκκαθαρίσεων και δόσεων ρυθμίσεων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

9. Οι δόσεις εκκαθαρίσεων που τίθενται σε αναστολή εξοφλούνται, μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.

10. Οι δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή εξοφλούνται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.

Για τις περιπτώσεις 4 έως 10

Δικαιούχοι: Εργοδότες ή ασφαλισμένοι που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις πυρόπληκτες περιοχές.

Διαδικασία: Υποβολή αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης (Ν. 1599/86 άρθρ.8) στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ που υπάγεται η έδρα της επιχείρησης ή η άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. Αν δεν έχει δηλωθεί η πληγείσα επαγγελματική εγκατάσταση, πρέπει να υποβάλλεται σχετικό αποδεικτικό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που να αποδεικνύει την έναρξη λειτουργίας της επαγγελματικής κατάστασης.

Δικαιολογητικά: Αίτηση που θα διατίθεται στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ. Αν δεν έχει δηλωθεί η πληγείσα επαγγελματική εγκατάσταση, σχετικό αποδεικτικό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ειδικότερα δήλωση έναρξης επαγγελματικής εγκατάστασης από το Τμήμα Μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ.

«Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιες υπηρεσίες του φορέα είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση των πληγέντων, προκειμένου να προσφερθεί κάθε δυνατή βοήθεια» επισημαίνει ο ΕΦΚΑ σε σχετική ανακοίνωση.