Μέτρα τώρα-μείωση πλεονασμάτων μετά το 2023

Μέτρα τώρα-μείωση πλεονασμάτων μετά το 2023

Τα μέτρα που αποδέχται η κυβέρνηση για το 2018. Πώς μπορεί να κλείσει σύντομα η διαπραγμάτευση.

Η κυβέρνηση, μπροστά στο φόβο του αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση, φέρεται διατεθειμένη να συζητήσει πλέον τη λήψη ορισμένων μέτρων ήδη από το 2018, αρνείται, ωστόσο, την προληπτική νομοθέτηση μέτρων για το 2019-2020.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει αρχίσει να δουλεύει πάνω σε διαφορετικά σενάρια για τη μείωση του αφορολόγητου προκειμένου να καταλήξει στην τελική πρόταση προς τους δανειστές.

Έχει υπολογιστεί πως για κάθε 100 ευρώ μείωσης της έκπτωσης του φόρου, το όφελος για το δημόσιο φθάνει στα 300 εκατ. ευρώ. Στο οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν πως εάν το αφορολόγητο υποχωρήσει στην περιοχή των 6.000-7.000 ευρώ, τα επιπλέον έσοδα θα φθάσουν στα 2,5-4,5 δισ. ευρώ.

Οι δανειστες, μάλιστα, ζητούν το μέτρο να εφαρμοστεί απο το 2018.

Με επιστολή του ESM προς την κυβέρνηση ζητείται ακόμη η διατήρηση των πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ ετησίως από το 2018 έως το 2023 και στη συνέχεια ο περιορισμός τους στο 3%. Ο ευρωμηχανισμός στήριξης ζητεί ακόμη τη λήψη “εδώ και τώρα” όλων των μέτρων στα εργασιακά και την υιοθέτηση των παρεμβάσεων στην αγορά ενέργειας, ενώ σε ο,τι αφορά στον κόφτη, ζητεί να ψηφιστεί από τώρα για το 2019 η υποχρέωση για περικοπή κύριων συντάξεων.

Οι ανταλλαγές εγγράφων και προτάσεων αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, με τις εκτιμήσεις, πάντως να συγκλίνουν στο ότι εάν δεν καταστεί εφικτή η συμφωνία για επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα πριν το EWG της 9ης Φεβρουαρίου, τότε καθίσταται από δύσκολη έως αδύνατη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης: Bloomberg: Ο Τσακαλώτος παραδέχεται ότι η Ελλάδα δεν έκανε το 70% των δεσμεύσεων της