METRO AEBE: Για περισσότερα από 8 χρόνια, καινοτομούμε με στόχο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

METRO AEBE: Για περισσότερα από 8 χρόνια, καινοτομούμε με στόχο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Με στόχο ένα βιώσιμο και αειφόρο αύριο, η εταιρεία δημιουργεί μία ομπρέλα δράσεων για τη βιωσιμότητα και την ορθή ενεργειακή διαχείριση, υποστηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται, σε όλη την Ελλάδα.

Η METRO AEBE, µία 100% ελληνική εταιρεία, διαθέτει δύο αλυσίδες καταστηµάτων: 230 καταστήµατα My market και 50 καταστήµατα χονδρικής METRO Cash & Carry. Ως εταιρεία που δραστηριοποιείται και επιστρέφει αξία στις τοπικές κοινωνίες, η METRO έχει θέσει ως στρατηγικό και αναπτυξιακό της στόχο την υποστήριξη της ορθής Ενεργειακής Διαχείρισης και της Βιώσιµης Αστικής Κινητικότητας µε σκοπό την όσο το δυνατόν µεγαλύτερη µείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώµατος σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, έχει δηµιουργήσει µια οµπρέλα δράσεων, τόσο στον ενεργειακό, όσο και τον κοινωνικό τοµέα.

Πρωτοπορώντας στην ενεργειακή διαχείριση

Έχοντας ως στρατηγικό πυλώνα της λειτουργίας της την προστασία του περιβάλλοντος – αλλά και την ευθύνη που έχει απέναντι στην κοινωνία, η εταιρεία διαρκώς καινοτοµεί στον τοµέα της ενεργειακής διαχείρισης.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει εγκαταστήσει υπερσύγχρονες µονάδες ψύξης µε διοξείδιο του άνθρακα (CO2), καθώς και φωτοβολταϊκά συστήµατα συµψηφισµού ενέργειας. Παράλληλα, έχει κατασκευάσει σύνθετα αλλά εξαιρετικά αποδοτικά συστήµατα για τη διαχείριση των ενεργειακών καταναλώσεων στα καταστήµατα και τα κέντρα διανοµής της. Επιπρόσθετα, έχει προχωρήσει στον σχεδιασµό των φωτιστικών σωµάτων που χρησιµοποιεί, µε LED τελευταίας τεχνολογίας!

Τέλος, έχει υιοθετήσει από το 2013 διαδικασίες ενεργειακής διαχείρισης και είναι η πρώτη µεγάλη εταιρεία του κλάδου της που έχει πιστοποιηθεί για το Σύστηµα Ενεργειακής Διαχείρισης σύµφωνα µε το πρότυπο ISO 50001:2018.

Βιώσιμη κινητικότητα

Δίκτυο φορτιστών ηλεκτρικών οχηµάτων

Μέσα σε ένα κόσµο που κινείται διαρκώς, οι µετακινήσεις µας από και προς τις δραστηριότητές µας παίρνουν πολύ χρόνο από την καθηµερινότητά µας. Η ταχύτητα, η ακρίβεια, αλλά και το βλέµµα προς στο µέλλον είναι εξίσου σηµαντικά και απαραίτητα.

Με στόχο να συµβάλει στην Βιώσιµη Κινητικότητα, η METRO, το 2019 αποφάσισε να ξεκινήσει την επένδυσή της στην ηλεκτροκίνηση, και να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο πιλοτικό πρόγραµµα εγκατάστασης φορτιστών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Με αίσθηµα ευθύνης απέναντι στους στόχους και τις δεσµεύσεις της, γίνεται η πρώτη εταιρεία λιανεµπορίου που αναπτύσσει πανελλαδικό δίκτυο φόρτισης αυτοκινήτων, συµβάλλοντας καθοριστικά στο Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης.  Η εταιρεία έχει τοποθετήσει ήδη 41 θέσεις φόρτισης σε καταστήµατά της σε όλη τη χώρα, προσφέροντας εύκολη και άµεση πρόσβαση στους πελάτες της.

Το σχέδιο αυτό συνεχίζεται και αναµένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022.

Ηλεκτροκίνηση και χρήση του ποδηλάτου από όλες τις ηλικίες αποτελούν το μέλλον στη βιώσιμη αστική κινητικότητα.
Ηλεκτροκίνηση και χρήση του ποδηλάτου από όλες τις ηλικίες αποτελούν το μέλλον στη βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα

Οι καθηµερινές µετακινήσεις, όµως, δεν αφορούν µόνο στο αυτοκίνητο. Το αύριο για τη METRO βρίσκεται στις εναλλακτικές, βιώσιµες προτάσεις κυκλοφορίας, ειδικά για τα µεγάλα αστικά κέντρα. Έτσι, η εταιρεία επενδύει στην προώθηση του ποδηλάτου ως µέσου µετακίνησης για κοντινές αποστάσεις, αλλά και άσκησης και ψυχαγωγίας.

Επιχείρηση φιλική προς το ποδήλατο

Τον περασµένο Μάιο, η METRO πιστοποιήθηκε ως «Επιχείρηση φιλική προς το ποδήλατο» από την Ευρωπαϊκή Οµοσπονδία Ποδηλατιστών και έγινε ο πρώτος µεγάλος «Cycle Friendly Employer», φτιάχνοντας παράλληλα και το πρώτο εκτεταµένο «Φιλικό προς το ποδήλατο» δίκτυο. Η εταιρεία έχει τοποθετήσει περισσότερες από 270 πιστοποιηµένες θέσεις στάθµευσης ποδηλάτων σε καταστήµατα My market σε όλη την Ελλάδα, προσφέροντας κατάλληλες και ασφαλείς θέσεις – µια υποδοµή που είναι πρωταρχικής σηµασίας και οδηγεί στην αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου.

Παράλληλα, θέσεις στάθµευσης έχουν τοποθετηθεί στα κεντρικά γραφεία και τα Κέντρα Διανοµής. Έτσι, η METRO αποδεικνύει τη δέσµευσή της στον σκοπό της Αειφορίας, διευκολύνοντας εργαζοµένους και πελάτες των My market να χρησιµοποιούν το ποδήλατο, κάνοντάς τους συµµέτοχους στην προσπάθεια για ένα περιβάλλον πιο καθαρό, πιο φιλικό και πιο βιώσιµο!

Πόλη με ποδήλατα – Όμορφη πόλη

Δηµιουργώντας µία δράση που υποστηρίζει τη Βιώσιµη Κινητικότητα, τα My market  σχεδίασαν και υλοποιούν ένα πρόγραµµα Εταιρικής Υπευθυνότητας µε τίτλο “Πόλη µε Ποδήλατα – Όµορφη Πόλη” που εστιάζει στη χρήση των ποδηλάτων µέσα στις πόλεις µε τη στρατηγική συνεργασία της  Κεντρικής Ένωσης Δήµων Ελλάδος.  Μέχρι το τέλος του 2021, η πρωτοβουλία θα επισκεφτεί 19 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, από τα Τρίκαλα ως την Καλλιθέα και από την Ρόδο ως την Καλαµάτα και τη Θεσσαλονίκη. Σε συνεργασία µε το Cities for Cycling, οι άνθρωποι των My market λύνουν καθηµερινές απορίες σχετικά µε το ποδήλατο, συστήνοντας, παράλληλα, τα ηλεκτρικά ποδήλατα µέσω test drive, σε όλους!

Επίσης, κατά τη διάρκεια της δράσης “µικροί ποδηλάτες” έχουν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν το πρώτο τους Δίπλωµα Ποδηλάτου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδοµών & Μεταφορών!

Σε ένα τοπίο που αλλάζει διαρκώς και οι νέες προκλήσεις για τα θέµατα Βιωσιµότητας γίνονται επιτακτικότερες, η METRO τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει σε καινοτόµες λύσεις και συνέργειες, µε στόχο την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού της αποτυπώµατος και την υιοθέτηση νέων συνηθειών για ένα αειφόρο αύριο.

*Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το νέο τεύχος του Fortune Greece που κυκλοφορεί στα περίπτερα.