Νέες επενδύσεις 45 εκατ. ευρώ για το 2020 ανακοίνωσε η Metro My Market

Νέες επενδύσεις 45 εκατ. ευρώ για το 2020 ανακοίνωσε η Metro My Market
Ο όμιλος συνεχίζει τις επενδύσεις σε καταστήματα, νέα προϊόντα και επιστρατεύει τη νευροεπιστήμη.

Σε αύξηση του αριθμού των υφιστάμενων καταστημάτων, επέκταση του δικτύου διανομής με την προσθήκη ενός νέου κέντρου στη Μαγούλα, δημιουργία e-shop χονδρικής, άνοιγμα του πρώτου καταστήματος στην Κύπρο και επενδύσεις σε ψηφιακά καταστήματα προχωρά ο όμιλος Metro My Market συμφερόντων της οικογένειας Παντελιάδη.

Όπως αποκάλυψε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Αριστοτέλης Παντελιάδης, το 2019 ο τζίρος θα κλείσει με άνοδο 6%, η οποία είναι, κατά κύριο λόγο οργανική, και έρχεται σε μια περίοδο που η αγορά προσπαθεί να ανακάμψει από την πτώση 25% που κατέγραψε μέσα στη δεκαετή κρίση και τώρα έχει φτάσει στο 21%. Μάλιστα για την επόμενη πενταετία ο κ. Παντελιάδης εκτιμά ότι η αλυσίδα σουπερμάρκετ θα  διατηρήσει το ρυθμό ανάπτυξης του 6%, η οποία, όπως εξήγησε, θα προκύψει από τη γρήγορη ανάπτυξη του δικτύου και των υφιστάμενων καταστημάτων.

Ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Μetro
Ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Μetro

“Δεν περιμένουμε θαύματα. Η αισιοδοξία μας απορρέει από το ότι το εισόδημα του Έλληνα καταναλωτή θα βελτιώνεται σταδιακά και αυτό θα αποτυπώνεται στις αγορές του. Έχουμε πετύχει ισόποση ανάπτυξη και στα δυο μας πόδια (metro & my market) και είμαστε ικανοποιημένοι από το ρυθμό του 6% λαμβάνοντας υπόψη τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά” ανέφερε χαρακτηριστικά. Το 2018 τα κέρδη άγγιξαν τα 9 εκατ ευρώ, με τον κ. Παντελιάδη να επισημαίνει πως βρέθηκαν μεν σε χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας του κρυφού κόστους από την εξαγορά του Βερόπουλου, ωστόσο, απετράπησαν  οι ζημιές.

Πρόσθεσε δε πως ο πόλεμος των προσφορών στα σουπερμάρκετ θα συνεχιστεί αφού ο καταναλωτής έχει συνηθίσει σε αυτό το μοντέλο και είναι κάτι που αναζητά, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι οι συγκεντρώσεις στην αγορά δεν έχουν ολοκληρωθεί και πως ο μεσαίος χώρος είναι αυτός που εξακολουθεί να υφίσταται  τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Υπενθύμισε πως το 2019 υλοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 33 εκατ. ευρώ και πως για την επόμενη χρονιά προβλέπονται επιπλέον 45 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η διοίκηση σχεδιάζει, μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους, τη δημιουργία ενός συμπληρωματικού κέντρου διανομής στη Μαγούλα για είδη ψυγείου, ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε 4 από 3, τα οποία λειτουργούν 6 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο.

Παράλληλα, μέχρι το 2021 θα έχει γίνει επέκταση κατά 20.000 τετραγωνικά στο κέντρο διανομής των Οινοφύτων που θα επιτρέψει στον όμιλο τη δημιουργία μιας από τις μεγαλύτερες αποθήκες στην Ελλάδα, ενώ στις 28 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος στην Κύπρο στην περιοχή της Λεμεσού το οποίο θα ονομάζεται Best Value για επαγγελματίες, εγχείρημα που, αν πάει καλά, θα οδηγήσει σε 4 επιπλέον καταστήματα στο νησί της Αφροδίτης.

Τα σχέδια του Ομίλου δεν σταματούν εδώ με τον κ. Παντελιάδη να αποκαλύπτει ότι είναι πλέον ανοιχτός στη λογική του franchise. “Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και πλέον συζητάμε το franchising. Ξεκινάμε με ένα πιλοτικό κατάστημα το 2020 και από το 2021 στόχος είναι να επεκταθούμε διάφορες σε περιοχές της Ελλάδας, που δεν έχουμε παρουσία, με μικρά σε μέγεθος καταστήματα, από 200 έως 300 τετραγωνικά μέτρα” τόνισε.

Σε ότι αφορά τα 17 πρατήρια καυσίμων που έχει στην κατοχή του ο όμιλος, εκ των οποίων τέσσερα για δική του αποκλειστική χρήση, ο κ. Παντελιάδης είπε ότι βρίσκεται υπό κατασκευή ένα ακόμη στο νησί της Χίου και πως τώρα βάζουν και πέντε σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Όσο για τα 50 καταστήματα cash & carry, έχουν επιστρατευθεί 70 πωλητές, 61 vans, 11 φορτηγά και delivery center μόνο για πελάτες HO.RE.CA, ενώ μέσα στο 2021 υπάρχουν σκέψεις για άνοιγμα e-shop χονδρικής. Να σημειωθεί ότι ο όμιλος METRO έχει υπό τη σκέπη του 275 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και  απασχολεί 10.700 εργαζομένους, μέγεθος που τον κατατάσσει στην 6η θέση με τους μεγαλύτερους ιδιώτες στη χώρα.

Πράσινο αποτύπωμα, well being και νευροεπιστήμη

Δίνοντας έμφαση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα η METRO έχει πετύχει συνολική ετήσια εξοικονόμηση 29 εκατ. κιλοβατώρες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχει εξοικονομήσει το 20% της ενέργειας που αντιστοιχεί στην ποσότητα ενέργειας που καταναλώνει μια πόλη, όπως το Λουτράκι. “Δυστυχώς, ο κλάδος των σουπερμάρκετ  είναι από τους πιο ενεργοβόρους και είναι δύσκολο να πετύχουμε θεαματικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα”.

Επιπρόσθετα, ένας από τους τομείς στον οποίο έχει δοθεί ειδικό βάρος είναι το κομμάτι της διατροφής. Οι καταναλωτές πλέον αναζητούν υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα και είναι πολύ προσεκτικοί στο τι βάζουν στο τραπέζι τους. Ο όμιλος δίνει έμφαση στη διαφάνεια και την ιχνηλασιμότητα και  επιτρέπει στον καταναλωτή να έχει γνώση όλης της πορείας του τροφίμου, από τον παραγωγό μέχρι την “προσγείωσή” του στο πιάτο μας. Μάλιστα σε περίπτωση που κρίνει ότι δεν είναι ικανοποιημένος με τη φρεσκάδα, έχει το δικαίωμα να ζητήσει αντικατάσταση ενός φρέσκου προϊόντος (κρέας, ψάρι, λαχανικά, φρούτα) προσκομίζοντας την απόδειξη της αγοράς στο ταμείο. Αξίζει να τονιστεί ότι στα ράφια είναι τοποθετημένοι πάνω από 2000 κωδικοί βιολογικών, vegan και gluten free προϊόντων.

Τέλος αξιοποιώντας τη νευροεπιστήμη, ο όμιλος επιχειρεί να συλλέξει στοιχεία αναφορικά με το βαθμό ικανοποίησης των καταναλωτών. Μετρώντας τα ερεθίσματα από εθελοντές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα,  είναι σε θέση να καταλάβει τον τρόπο σκέψης του καταναλωτή. “Μας ενδιαφέρει να μάθουμε πώς νιώθει όταν πραγματοποιεί μια αγορά. Τι είναι αυτό που τον εκνευρίζει και τι τον κινητοποιεί να αγοράσει. Αν το πρώτο πράγμα που κοιτάει είναι η τιμή ή η προσφορά έτσι ώστε να διαμορφώσουμε το ράφι με τα προϊόντα που πραγματικά επιθυμεί”.

Στη μέτρηση συμπεριλαμβάνονται οι αντιδράσεις των καταναλωτών σε 30 κατηγορίες προϊόντων, το έντυπο φυλλάδιο προϊόντων και η τηλεοπτική διαφήμιση.