Μέχρι και 700 εκατ. ευρώ έσοδα από τις ψηφιακές πλατφόρμες αναμένει η κυβέρνηση

Μέχρι και 700 εκατ. ευρώ έσοδα από τις ψηφιακές πλατφόρμες αναμένει η κυβέρνηση
Euro coin above Greek flag piggy bank (Photo by Bjorn Holland / Image Source / Image Source via AFP) Photo: AFP
Σε μια γενικότερη σύγκριση, ο κ. Πιτσιλής έκανε λόγο για θεαματική αύξηση, καθώς όπως είπε πως από τα 60 εκατ. που δήλωναν ως εισόδημα οι πλατφόρμες αυτές το 2017, έφτασαν το 2022 να δηλώνουν περίπου 540 εκατ. ευρώ.

Επιβεβαίωσε την αισιοδοξία της κυβέρνησης για αυξημένα φορολογικά έσοδα από τις πλατφόρμες διαμοιρασμού, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής, μιλώντας στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τις ψηφιακές πλατφόρμες από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο κ. Πιτσιλής εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα προβλεπόμενα έσοδα από την οικονομία του διαμοιρασμού (Booking, Airbnb κλπ) μπορεί να φτάσουν τα 700 εκατ. ευρώ, με βάση την έως τώρα εικόνα της πορείας των σχετικών εσόδων, βασίζοντας την πρόβλεψή του στα στοιχεία του πρώτου επταμήνου του 2023, που δείχνουν αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Συγκεκριμένα, από τα 268 εκατ. ευρώ, τα δηλωθέντα εισοδήματα έφτασαν τα 347 εκατ. ευρώ. Αν συνεχίσει ίδια εικόνα μπορεί και να ξεπεράσουμε και τα 700 εκατ. ευρώ, ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ. Επισήμανε ότι από τα 60 εκατ. ευρώ, που δήλωναν ως εισόδημα οι πλατφόρμες αυτές το 2017, έφτασαν το 2022 να δηλώνουν περίπου 540 εκατ. ευρώ, κάνοντας λόγο για θεαματική αύξηση.

«Τα δεδομένα που παρουσίασε ο κ. Πιτσιλής ήταν ακόμα πιο αισιόδοξα από αυτά, που ανέφερα χθες», σχολίασε ο παριστάμενος υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Χ. Θεοχάρης. Μίλησα για 600 εκατ. ευρώ ενώ ο κ. Πιτσιλής μίλησε ακόμα και για 700 εκατ. ευρώ τα οποία μπορεί να αγγίξουμε, είπε ο κ. Θεοχάρης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/514 του Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2021 για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας και άλλες διατάξεις για τη φορολογική διαδικασία, την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» έγινε δεκτό επί της αρχής από τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, με τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΑ να συμφωνούν και τους βουλευτές των άλλων κομμάτων να επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν στη συνεδρίαση της Ολομέλειας την ερχόμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: