Μια απόφαση με μεγάλο νόημα: Ομάδα προσφύγων θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Μια απόφαση με μεγάλο νόημα: Ομάδα προσφύγων θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες
epa05063555 International Olympic Committee (IOC) president, German Thomas Bach speaks during a press conference after the executive board meeting of the IOC at the IOC headquarters in Lausanne, Switzerland, 10 December 2015. EPA/LAURENT GILLIERON

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έστειλε ένα μήνυμα ανθρωπιάς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μια πολυεθνική ομάδα προσφύγων θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο το προσεχές καλοκαίρι, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ.

«Η ΔΟΕ αποφάσισε να καλέσει τους αθλητές – πρόσφυγες που πέτυχαν τις κατάλληλες επιδόσεις για να βρεθούν στο Ρίο», είπε ο Μπαχ από τον καταυλισμό προσφύγων του Ελαιώνα στην Αθήνα.

Η ομάδα των προσφύγων αναμένεται να αποτελείται από πέντε έως δέκα αθλητές και θα αγωνιστεί ως ανεξάρτητη αποστολή, ενώ θα διαμένει μαζί με τους υπόλοιπους αθλητές στο Ολυμπιακό Χωριό.

«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ελπίδας κι εμπιστοσύνης στους πρόσφυγες, αλλά και να στρέψουμε την προσοχή όλου του κόσμου σε ένα τεράστιο πρόβλημα που αφορά 60 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», είπε ο Μπαχ.

Ήδη από το Δεκέμβριο η ΔΟΕ αναγνώρισε τρεις αθλητές οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τις πατρίδες τους και δικαιούνται να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρόκειται για έναν Σύρο κολυμβητή που τώρα προπονείται στη Γερμανία, έναν Κογκολέζο τζουντόκα που έχει βρει καταφύγιο στη Βραζιλία κι έναν Ιρανό αθλητή του τάε κβο ντο που ζει στο Βέλγιο.

Μάλιστα την Πέμπτη ο Μπαχ ζήτησε να μάθει περισσότερες πληροφορίες για τον Φαρχάντ Τακάλο, έναν αθλητή της σκοποβολής από το Ιράν που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον Ελαιώνα. Ο Τακάλο ευχαρίστησε τον Μπαχ για το ενδιαφέρον, όμως, όπως ο ίδιος είπε, προτεραιότητα για εκείνον αυτή τη στιγμή είναι να βρει τον τρόπο να φτάσει στη Γερμανία.

Τέλος, όπως αποκάλυψε ο Μπαχ, η ολυμπιακή φλόγα που θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο θα περάσει και από τον καταυλισμό των προσφύγων στο Ελαιώνα και τη δάδα θα την κρατήσουν πρόσφυγες.