Μια απροσδόκητη βοήθεια για την Ελλάδα

Μια απροσδόκητη βοήθεια για την Ελλάδα
Photo:

H απίθανη πηγή σύμφωνα με το Bloomberg.

Μετά από όλα όσα έχει περάσει τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα, η άφιξη δεκάδων χιλιάδων προσφύγων μέσω του Αιγαίου μπορεί στην πραγματικότητα να δίνει στη χώρα ένα ήπιο, βραχυπρόθεσμο κίνητρο.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα για την παροχή υποστήριξης σε μετανάστες και αιτούντες άσυλο, σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε δραστικές περικοπές δαπανών. Επιπλέον, στο δημοσίευμα σημειώνεται πως οι ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να αντέξει το βάρος των προσφύγων είναι πιθανό να αποδειχθούν υπερεκτιμημένες.

Στον βαθμό που η ΕΕ και τα ταμεία άλλων διεθνών οργανισμών διασφαλίζουν την κάλυψη των εξόδων φιλοξενίας των προσφύγων, το πρόσθετο κόστος της παροχής δημόσιας μπορεί να καλυφθεί και στην πραγματικότητα, το νέο προσωπικό που θα προσληφθεί θα δώσει μία μικρή ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Για τη φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών, που είναι πάνω από 60.000, απασχολούνται χιλιάδες άτομα, από κοινωνικούς λειτουργούς μέχρι μηχανικούς – τόσο από διεθνείς οργανισμούς όσο και από ΜΚΟ – καθώς και τοπικοί εργολάβοι, επισημαίνει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι μελέτη που έγινε φέτος τον Απρίλιο για λογαριασμό της κυβέρνησης δείχνει ότι ο αντίκτυπος αυτής της προσπάθειας στο ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να είναι από μηδενικός έως θετικός κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες.

«Αν αυτό είναι μία ευπρόσδεκτη είδηση σε μια εποχή που η Ελλάδα προσπαθεί να διατηρήσει τα οικονομικά της εντός τροχιάς και τους πιστωτές της ικανοποιημένους, υπάρχει ακόμη κάτι: Οι ανησυχίες για την προσφυγική κρίση και τον αντίκτυπο αυτής στον τουρισμό έχουν αποδειχθεί υπερβολικές. Τα έσοδα του 2016 από τον τουρισμό υπολογίζεται πως θα κινηθούν εντός του στόχου», καταλήγει το δημοσίευμα…

bloomberg1

bloomberg2