Μια «ασταμάτητη γενιά»: Το Reload Greece φέρνει την ελληνική επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

Μια «ασταμάτητη γενιά»: Το Reload Greece φέρνει την ελληνική επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

Με σημαντικές παρουσίες από τον χώρο της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας πραγματοποιήθηκε το τέταρτο συνέδριο του οργανισμού.

Το τέταρτο ετήσιο συνέδριο Reload Greece πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το Σάββατο 28 Οκτωβρίου με θέμα «The Unstoppable Generation: Hacking Entrepreneurship into a Culture».

Το συνέδριο συγκέντρωσε πλήθος επιχειρηματιών, ακαδημαϊκών και φορέων, μεταξύ των οποίων το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (ΕΙF) και την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα (ΕΙΒ) με στόχο τη συζήτηση και διερεύνηση του πώς το επιχειρηματικό πνεύμα μπορεί να διαμορφώσει μια ευρύτερη κουλτούρα για τη δημιουργία μακροπρόθεσμων και βιώσιμων μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στη χώρα.

Με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από τη διεθνή επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα, το Συνέδριο  του Reload Greece αναφέρθηκε σε ιδέες και τρόπους που θα βοηθήσουν στη δημιουργία μιας κουλτούρας καινοτομίας και θα δημιουργήσουν ζωτικές νέες ευκαιρίες για τη χώρα. Οι ομιλητές ανέδειξαν την ανάγκη αντίληψης της επιχειρηματικότητας ως μοχλό αλλαγής για τους πολλούς και για το κοινό καλό, και όχι απλά ως όχημα επιτυχίας για τους λίγους αναγνωρισμένους επιχειρηματίες.

Ο Simeon Djankov (Director, London School of Economics), δημιουργός του World Banks Doing Business Series, αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη μιας επιχειρηματικής κουλτούρας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για την ταχεία ανάπτυξη μιας χώρας. Ο Djankov τόνισε το σημαντικό ρόλο των κυβερνήσεων στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότηας και υπογράμμισε την άμεση θετική επίδραση  των χαμηλών φόρων στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η Δρ Charity Wayua (Research Scientist & Manager, IBM Research Lab & αξιόπιστος σύμβουλος της κυβέρνησης της Κένυας) αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι Κενυάτες συνεργάστηκαν για να μεταμορφώσουν την πατρίδα τους. Επαναβεβαίωσε το σημαντικό ρόλο της διασποράς: “Όταν έχετε εκτεθεί σε μια διαφορετική κουλτούρα, θα αναρωτηθείτε για τον τρόπο με τον οποίο αυτή η χώρα λειτουργεί. Θα αρχίσετε να αμφισβητείτε το status quo. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να φέρετε την αλλαγή στη χώρα σας, να προσφέρετε στην πατρίδα σας.’’

Το EIB και το EIF συμμετείχαν σε συζήτηση για την επενδυτική τους δράση στην Ελλάδα και ανέφεραν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί το ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα να αξιοποιήσει τη χρηματοδότηση. “Φέτος θα υπογράψουμε συμβάσεις χρηματοδότησης με ελληνικές οντότητες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αξίας περίπου 2 δισ. Ευρώ. Αναπροσανατολίζουμε τον δανεισμό μας στον ιδιωτικό τομέα και χρηματοδοτούμε πρωτοβουλίες για να διατηρήσουμε ή να προσελκύσουμε πίσω τα επιστημονικά ταλέντα στην Ελλάδα.”  δήλωσε ο Nicholas Jennett, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας.

“Περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν σε χρηματοδότηση seed και startup, ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας, περίπου 200-300 νεοφυείς επιχειρήσεις (εταιρείες startup) μπορούν να επωφεληθούν από τα κεφάλαια χρηματοδότησης” είπε ο Iωάννης Τσακίρης, Διευθυντής, Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο.

Ο Gordon Innes (Economic Development, Bloomberg Associates) έχει συνεργαστεί με κυβερνήσεις για να βοηθήσει τις πόλεις να προετοιμασθούν για τις προκλήσεις του μέλλοντος. Στο Συνέδριο του Reload Greece, ο Gordon ανέφερε τους πυλώνες στους οποίους μπορούν να οικοδομηθούν επιτυχημένα επιχειρηματικά οικοσυστήματα. Επίσης μίλησε για τη συνεργασία που έχουν με τον Δήμαρχο της Αθήνας, δηλώνοντας: ‘’Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς και δομικό στοιχείο για την άνθιση της πόλης’’.

Επιτυχημένοι νέοι επιχειρηματίες μοιράστηκαν ιστορίες σχετικά με το πώς η επιχειρηματική συμπεριφορά τους έχει θετικό αντίκτυπο στις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές συνθήκες. Ο Αϊμιλιός Χαλαμαντάρης, διευθύνων σύμβουλος της Innoetics (εταιρεία που εξαγοράστηκε από τη Samsung Electronics το 2017, αποτελώντας την πρώτη επενδυτική κίνηση σε startup της Samsung Electronics στην Ευρώπη) μοιράστηκε τον τρόπο με τον οποίο οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλουν  στην οικοδόμηση παγκόσμιων και βιώσιμων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. “Το βασικό δίδαγμα από την εμπειρία μας είναι η επιμονή – να είστε εξωστρεφείς και να μην φοβάστε να είστε ανταγωνιστικοί έναντι των μεγαλύτερων εταιρειών”.

Η Ντιάνα Βουτυράκου, ιδρύτρια και επικεφαλής της Unique Minds (μόλις 22 ετών, η Ντιάνα έχει λάβει παγκόσμια αναγνώριση για το έργο της στον τομέα της ρομποτικής) ενέπνευσε το κοινό με την ιστορία της για το πώς έσπασε τα στερεότυπα και δημιούργησε μια κοινωνική επιχείρηση που βοηθά τους μαθητές να ανακαλύψουν την ιδανική σταδιοδρομία τους. “Βρείτε τη δική σας μοναδική πορεία. Ποτέ μην φοβάστε να αναλάβετε κινδύνους, να μάθετε από την εμπειρία και να κυνηγάτε τα όνειρά σας – να είστε ασταμάτητοι!”

Το συνέδριο του Reload Greece17 περιλάμβανε τέσσερα εργαστήρια συζήτησης στα οποία οι συμμετέχοντες συζήτησαν πώς θα μπορούσε να παρεμποδιστεί η επιχειρηματικότητα στους τομείς του χρηματοπιστωτικού τομέα, του τουρισμού, της ενέργειας και των εταιρειών. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, έξι απόφοιτα start-ups του Reload Greece μπόρεσαν επίσης να μιλήσουν για τις επιχειρήσεις τους και να δικτυωθούν με τους συμμετέχοντες, διευρύνοντας την εμβέλειά τους. Στην καταληκτική ομιλία της, η Έφη Κυρτάτα (Reload Greece CEO) δήλωσε: ‘’Ο καθένας σε κάθε ηλικία μπορεί να έχει την επιχειρηματικότητα ως στάση και τρόπο ζωής. Αν όχι τώρα, τότε πότε; Αν όχι εμείς, τότε ποιος; – είμαστε η ασταμάτητη γενιά!’’