Χρηματοδότηση στην startup που φέρνει καθηγητές γιόγκα στην οθόνη σας

Χρηματοδότηση στην startup που φέρνει καθηγητές γιόγκα στην οθόνη σας

Η Yoogaia έλαβε 500.000 ευρώ χρηματοδότηση για την υπηρεσία live μαθημάτων γιόγκα και pilates.

Τι είναι η γιόγκα; Είναι γυμναστική; Είναι τεχνική για την καταπολέμηση του στρες; Διαλογισμός; Αναπνευστικές ασκήσεις; Κανείς δε μπορεί να δώσει μια σαφή απάντηση, αφού η γιόγκα είναι όλα τα παραπάνω. Αυτός είναι ο λόγος που έχεις πιστούς «ακόλουθους» , αλλά και άτομα που την απορρίπτουν καθώς θεωρούν πως δεν σε γυμνάζει.

Σε κάθε περίπτωση, γιόγκα δυναμώνει το σώμα (είτε το πιστεύετε είτε όχι), φτιάχνει τη στάση του σώματος – ειδικά για όσους δουλεύουν πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη -, ηρεμεί τον νου και είναι κατάλληλη για όλους, ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης.

Με το άγχος και το στρες να έχει «χτυπήσει κόκκινο» οι περισσότεροι επιλέγουν τη γιόγκα ως το μέσο «διεξόδου» από την καθημερινότητα, αλλά σύντομα τα αποτελέσματα στο σώμα είναι εμφανή. Σε μια αίθουσα μαθήματος, ο καθηγητής θα διορθώσει τον μαθητή, θα το υποδείξει την σωστή στάση του σώματος και σε λίγο χρονικό διάστημα ο μαθητής θα μπορεί να συνεχίζει τις ασκήσεις και στο σπίτι.

Στο ίντερνετ υπάρχουν εκατοντάδες βίντεο με μαθήματα γιόγκα, αλλά πάντα κάτι… λείπει. Συχνά ο θεατής δεν μπορεί να καταλάβει την άσκηση, η γωνία λήψης δεν είναι καλή και πάει λέγοντας.

Το «κενό» αυτό ήρθε να καλύψει η φιλανδική startup Yoogaia με τη δημιουργία ενός online yoga studio. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα studios που προσφέρουν μαγνητοσκοπημένα μαθήματα, το Yoogaia δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να παρακολουθούν ζωντανά μαθήματα από το σπίτι τους. Με τη χρήση μιας κάμερας οι νέοι yogis εκτελούν τις ασκήσεις που τους επιδεικνύει ο δάσκαλος, και εκείνος με τη σειρά του μπορεί να τους διορθώσει.

Για όσους ανήκουν στην κατηγορία των «ντροπαλών» που δεν αρέσκονται στο να τους βλέπουν καθώς κάνουν τον «πολεμιστή» ή το «δέντρο» μέχρι να γίνουν «γκουρού», μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα χωρίς το βίντεο. Σε περίπτωση τώρα που κάποιος δεν μπορέσει να παρακολουθήσει το μάθημα, μπορεί να το δει μαγνητοσκοπημένο μέσα στην υπόλοιπη εβδομάδα.

Το κάθε μάθημα μπορούν να το παρακολουθήσουν πολλά άτομα ταυτόχρονα, δημιουργώντας την αίσθηση της τάξης . Μένει, όμως, να δούμε κατά πόσο ένας καθηγητής θα μπορεί να «ελέγξει» και να διορθώσει ταυτόχρονα πολλούς μαθητές.

Μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει περισσότερους από 3.000 εγγεγραμμένους χρήστες, με μηνιαία συνδρομή στα 19.99 ευρώ το μήνα για απεριόριστα μαθήματα (14.99 ευρώ για συνδρομές ενός έτους), ενώ πάντα η πρώτη εβδομάδα είναι εντελώς δωρεάν. Τιμές πολύ χαμηλότερες από εκείνες των γυμανστηρίων!

Εκτός από γιόγκα, παραδίδονται μαθήματα pilates και μαθήματα με μπάλες (kettlebell) τα οποία προς το παρόν γίνονται στην φιλανδική γλώσσα και κάποια αυτά είναι και στα αγγλικά –κάτι που θα αλλάξει σύντομα μετά το «παγκόσμιο launch» που ετοιμάζουν τον επόμενο μήνα. Οι προσαρμογές θα αφορούν και τη γλώσσα, αλλά και τις διαφορές ώρας ανάμεσα στις χώρες.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις ανάγκες κάθε μαθητή ανά τον κόσμο, η εταιρεία χρηματοδοτήθηκε με €500.000, με το μεγαλύτερο μέρος του fund να πηγαίνει στην «ανεύρεση» νέων καθηγητών.

Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης (300.000 ευρώ) προέρχονται από την εταιρεία επενδύσεων Inventure, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από επενδυτές-αγγέλους.

Η Διευθύνων Σύμβουλος της Inventure, Ekaterina Gianelli, σχολιάζοντας την χρηματοδότηση δήλωσε ενθουσιασμένη με την προοπτική να κάνουν τη γυμναστική πιο προσιτή στον κόσμο. «Η υπηρεσία του Yoogaia βοηθά τους ανθρώπους να παραμείνουν υγιείς , απλοποιώντας την ίδια στιγμή την καθημερινή τους ρουτίνα. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή ιδέα με απίστευτες δυνατότητες».

Αξίζει να σημειωθεί πως το αρχικό κεφάλαιο των 100.000 ευρώ συγκεντρώθηκε από καμπάνια που έτρεξαν οι υπεύθυνοι.

 

*Δεδομένου πως τα περισσότερα κατ’ οίκον μαθήματα «συνοδεύονται» με πολλούς τραυματισμούς, το Yoogaia είναι μια πολύ καλή λύση για να βελτιώσετε τη μέθοδο σας, αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορεί να «αντικαταστήσει» τους δασκάλους ενός «φυσικού» studio.