Μια χρυσή ιδέα για τη διαχείριση της μουριάς

Μια χρυσή ιδέα για τη διαχείριση της μουριάς

Η Biomulfarm Α.Ε. είναι μια επιχείρηση που έχει ως αντικείμενο την πλήρη αξιοποίηση του δένδρου της μουριάς.

Πέντε τελειόφοιτες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Γεωργία Διάκου-Λομνιού, η Βίκυ Σπυροπούλου, η Ιωάννα Αγγελοπούλου, η Ηλιάννα Καρούση και η Μυρτώ Σκοπελίτου, ανταλλάσσοντας απόψεις για την εργασία που έπρεπε να εκπονήσουν και να παρουσιάσουν, κατέληξαν στην ιδέα για την αξιοποίηση και διαχείριση της μουριάς. Η ομάδα τους μάλιστα είναι μία από τις 21 ομάδες που διακρίθηκαν φέτος στο πρόγραμμα εκκόλαψης καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων EkinisiLab, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ΣΕΒ και τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων.

Το project
Πρόκειται για επιχείρηση αυξημένων δυνατοτήτων με 3 κλάδους δραστηριοποίησης στον πρωτογενή τομέα μεταποίησης μούρου, κτηνοτροφίας και σηροτροφίας. Επίσης, διαθέτει κλάδο κομποστοποίησης με σκοπό τη διαχείριση και ανακύκλωση των υπολειμμάτων από όλους τους κλάδους παραγωγής.

Η μουριά είναι ένα δένδρο που ευδοκιμεί σε όλη την Ελλάδα, εξυγιαίνει και προστατεύει προβληματικά εδάφη, ενώ λόγω της μεγάλης και συνεχούς ανάπτυξης φύλλων, προσφέρεται για την πλήρη αξιοποίηση της. Ο καρπός της, έχει το υψηλότερο ποσοστό αντιοξειδωτικών από όλα τα φρούτα της ίδιας κατηγορίας. Τα φύλλα της αξιοποιούνται ως κτηνοτροφή διότι προσδίδουν υψηλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά στο παραγόμενο γάλα και κρέας. Τέλος, είναι γνωστή η χρήση των φύλλων ως αποκλειστική τροφή για μεταξοσκώληκες.

Η BIOMULFARMA.E. είναι η πρώτη επιχείρηση στην Ελλάδα που εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητες της μουριάς μέσω του βιοδυναμικού συστήματος. Με πρώτη ύλη τα φύλλα και τον καρπό θα παράγει υψηλής ποιότητας μετάξι και πιστοποιημένα βιολογικά τρόφιμα, όπως αποξηραμένο μαύρο μούρο, σιρόπι μούρου και σιρόπι για γρανίτα μούρου.

Στόχος της εταιρείας είναι να αποτελέσει διαχρονικό πρότυπο βιοδυναμικής εκμετάλλευσης και να προσφέρει με σεβασμό και διαφάνεια τα προϊόντα της φυτικής και ζωικής προέλευσης, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη ικανοποίηση, εντός και εκτός ελληνικών γεωγραφικών συνόρων.

Οικονομικά Στοιχεία
Όλοι οι κλάδοι της επιχείρησης δραστηριοποιούνται από το πρώτο έτος λειτουργίας, ενώ η πλήρης παραγωγή επιτυγχάνεται στο 5ο έτος.

Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται συνολικά στις 1,72 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 1 εκατ. ευρώ αφορά στο κόστος κτήσης της γης, συνόλου 600 στρεμμάτων.

Ο κύκλος εργασιών ξεκινάει από 141.000 ευρώ το 1ο έτος, ενώ από το 5ο έτος (της πλήρους παραγωγής) κυμαίνεται στις 940.000 ευρώ/έτος.

Η αποπληρωμή της επένδυσης πραγματοποιείται μεταξύ 4ου και 5ου έτους λειτουργίας, ενώ ο εσωτερικός συντελεστής αποδοτικότητας υπολογίζεται σε 26%.