«Μια δουλειά είχατε να κάνετε»: H Ryanair ξεσπαθώνει κατά των αεροδρομίων εν μέσω ταξιδιωτικού χάους

«Μια δουλειά είχατε να κάνετε»: H Ryanair ξεσπαθώνει κατά των αεροδρομίων εν μέσω ταξιδιωτικού χάους
FILED - 01 February 2020, Hessen, Frankfurt/Main: A Ryanair aircraft is reflected on the rain-soaked runway at Frankfurt Airport (FRA). On April 23, 2020, the European Court of Justice rulings on transparency in air fares. The Italian authorities accuse Ryanair of having indicated too low prices in the booking portal because the airline had classified fees for web check-in and administrative costs for credit card payments as "optional fees". Photo: Andreas Arnold/dpa (Photo by Andreas Arnold / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
«Μια δουλειά είχαν να κάνουν, και αυτή ήταν να βεβαιωθούν ότι είχαν επαρκείς χειριστές και προσωπικό ασφαλείας», δήλωσε ο CFO της Ryanair, Neil Sorahan, στην εκπομπή Today του BBC Radio 4.

της Chloe Taylor

Τα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο έχουν περιέλθει σε μια κατάσταση χάους τους τελευταίους μήνες, καθώς ο αεροπορικός κλάδος παλεύει να αντιμετωπίσει την αύξηση της ζήτησης για ταξίδια μετά την πανδημία του COVID.

Ένα κορυφαίο στέλεχος της ευρωπαϊκής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα αεροδρόμια τη Δευτέρα, επιπλήττοντας τους υπεύθυνους των αεροδρομίων ότι δεν ανταποκρίθηκαν στην ανάκαμψη του ταξιδιωτικού τομέα.

«Μια δουλειά είχαν να κάνουν, και αυτή ήταν να βεβαιωθούν ότι είχαν επαρκείς χειριστές και προσωπικό ασφαλείας», δήλωσε ο CFO της Ryanair, Neil Sorahan, στην εκπομπή Today του BBC Radio 4.

«Είναι καθήκον των αεροδρομίων να βελτιώσουν τον προγραμματισμό τους το επόμενο έτος», πρόσθεσε.

Τους τελευταίους μήνες οι επιβάτες αντιμετωπίζουν μεγάλες ουρές και καθυστερήσεις στα βρετανικά αεροδρόμια λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά ο συνδυασμός ελλείψεων προσωπικού και περιορισμένης ζήτησης για ταξίδια έχει οδηγήσει σε εκτεταμένες καθυστερήσεις, απώλειες αποσκευών και ακυρώσεις στα αεροδρόμια σε όλη την Ευρώπη.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να σταματήσουν να πωλούν καλοκαιρινές πτήσεις και να ορίσουν ημερήσιο όριο αναχωρήσεων 100.000 επιβατών.

Εντωμεταξύ, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Σκωτίας σταμάτησε την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης πελατών αυτόν τον μήνα, αφού οι υπεύθυνοι χειρισμού κλήσεων ανέφεραν απότομη αύξηση της λεκτικής κακοποίησης από τους επιβάτες.

Τη Δευτέρα, τα αποτελέσματα μιας έρευνας που δημοσιεύθηκαν από τον ιστότοπο θέσεων εργασίας CV-Library αποκάλυψαν ότι σχεδόν το ήμισυ του προσωπικού των αεροδρομίων του Ηνωμένου Βασιλείου σκέφτεται να παραιτηθεί από τη δουλειά του.

Περισσότεροι από 1.700 εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στη δημοσκόπηση, με την πλειοψηφία εκείνων που σκέφτονται να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους να λένε ότι σκέφτονται να παραιτηθούν λόγω των χαμηλών αμοιβών.

Μόνο το 5% δήλωσε ότι ήθελε να φύγει λόγω της τρέχουσας κατάστασης στα βρετανικά αεροδρόμια, ενώ μόνο το 4% είπε ότι οι θυμωμένοι ή παράλογοι επιβάτες τους έκαναν να θέλουν να σταματήσουν.

Τα σχόλια του Sorahan τη Δευτέρα έγιναν καθώς η Ryanair δημοσίευσε τα πρώτα της εαρινά κέρδη από την έναρξη της πανδημίας του COVID, με τον αριθμό των επιβατών για το τρίμηνο έως τις 30 Ιουνίου να αυξάνεται κατά 461% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ενώ η εταιρεία σημείωσε επιστροφή στα κέρδη για το εαρινό τρίμηνο, παραδέχτηκε ότι τα κέρδη της μετά τους φόρους ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ ήταν «πολύ κάτω» από τα 243 εκατομμύρια ευρώ που είχε την ίδια περίοδο λίγο πριν την πανδημία.

Ο διευθύνων σύμβουλος, Michael O’Leary, δήλωσε στην έκθεση αποτελεσμάτων της εταιρείας ότι οι κρατήσεις και οι ναύλοι για το Πάσχα είχαν «πληγεί πολύ» από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

«Η εμπειρία μας με την Όμικρον τον περασμένο Νοέμβριο και την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, δείχνει πόσο εύθραυστη παραμένει η αγορά αεροπορικών ταξιδιών», προειδοποίησε. «Η δυναμική οποιασδήποτε ανάκαμψης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το να μην υπάρξουν δυσμενείς ή απροσδόκητες εξελίξεις για το υπόλοιπο του έτους».

Πηγή: Fortune.com