Μια ελληνική εταιρεία στις έρευνες του Ισραήλ για πετρέλαιο

Μια ελληνική εταιρεία στις έρευνες του Ισραήλ για πετρέλαιο

Πιστοποίηση από τον Επίτροπο Πετρελαίου του Ισραήλ, πήρε ελληνική εταιρεία και θα συμμετάσχει στις έρευνες για πετρέλαιο.

Θοδωρής Παναγούλης

Εγκρίθηκε από τον Επίτροπο Πετρελαίου του Ισραήλ ως operator, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, η αίτηση της ελληνικής Energean Oil & Gas, της εταιρείας δηλαδή που εκμεταλλεύεται σήμερα τα κοιτάσματα του Πρίνου.

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που έχει σήμερα η έρευνα, ειδικά στα βαθιά νερά του Ισραήλ, με τις τιμές του πετρελαίου να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο μελλοντικής αναζήτησης συμμαχιών για την ελληνική εταιρεία, ώστε πιθανόν να επιχειρήσει επανάκαμψη στην ευρύτερη περιοχή, στο βαθμό βέβαια που αλλάξουν προς το καλύτερο οι συνθήκες.

Εκτιμάται ότι για την πιστοποίηση της Energean από τον Επίτροπο Πετρελαίου του Ισραήλ, βαρύνοντα ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι έχει συστήσει κοινό σχήμα με την «Ocean Rig» του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, εταιρεία που διαθέτει παγκοσμίως έναν από τους μεγαλύτερους στόλους «πλοίων – γεωτρύπανων» και πλωτών εξεδρών με ειδίκευση στις γεωτρήσεις στα βαθιά νερά.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινή εταιρεία «Ocean Energean» είχε συμμετοχή με ρόλο οperator στην άδεια για τις περιοχές Σάρα και Μίρα στα βαθιά νερά ανοιχτά του Ισραήλ, ωστόσο λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου οι έρευνες δεν προχώρησαν.

Το «παιχνίδι» πάντως στο Ισραήλ έχει κινητικότητα, αφού οι δύο εταιρείες (Delek και Noble Energy) που εκμεταλλεύονται τα δύο μεγάλα κοιτάσματα της χώρας είναι υποχρεωμένες να πουλήσουν μερίδια μετά τη σχετική απόφαση της ισραηλινής επιτροπής ανταγωνισμού.

Οι δύο κολοσσοί, μετά από νόμο που ψήφισε το Ισραήλ τον περασμένο Νοέμβριο, θα έπρεπε να πουλήσουν δικαιώματά τους, ενώ η κυβέρνηση, προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές και να ανοίξει την αγορά, παρέχει μακροχρόνιες εγγυήσεις σταθερότητας, ως προς το φορολογικό πλαίσιο κλπ.

Πηγή: news247.gr