Μια ελληνική startup-σύµµαχος της τσέπης µας

Μια ελληνική startup-σύµµαχος της τσέπης µας

Ο Ζήσης Τσαϊρέλης εξηγεί πώς το Pockee κατάφερε να συνεργαστεί γρήγορα µε τους «γίγαντες» του λιανεµπορίου και να κερδίσει τους Έλληνες καταναλωτές.

Σήµερα υπάρχουν πάνω από δύο εκατομμύρια διαθέσιμες εφαρμογές, αρκετές από τις οποίες έχουν δημιουργηθεί για να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη, ευκολότερη και −γιατί όχι;− και φθηνότερη. Στη μη ευοίωνη οικονομική περίοδο που διανύουμε, όλοι προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα και πλέον υπάρχει μια ελληνική εταιρεία που δημιούργησε μια εφαρμογή η οποία μας βοηθάει να γλιτώσουμε χρήματα από τις αγορές μας στα σούπερ μάρκετ. Ο λόγος για το Pockee, μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα μέσω της οποίας κάποιος μπορεί να ψωνίσει σε σούπερ μάρκετ και, στη συνέχεια, μέρος των χρημάτων που ξόδεψε να του επιστραφούν… στην τσέπη του − ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, στον τραπεζικό λογαριασμό του.

Ο ιδρυτής του Pockee, Ζήσης Τσαϊρέλης, ήταν ήδη εξοικειωμένος με την παροχή εκπτώσεων στο καταναλωτικό κοινό όσο δούλευε στο τμήμα μάρκετινγκ της Procter & Gamble. Για να έχει, όμως, κάποιος έκπτωση θα έπρεπε να συλλέξει ή να τυπώσει χάρτινα κουπόνια, τα οποία αμέσως μετά θα έπρεπε να εξαργυρώσει. Ορθά σκέφτηκε πως πρέπει να υπάρχει κάποιος πιο εύκολος τρόπος, που θα αξιοποιεί τον παράγοντα «τεχνολογία». Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα τού Pockee.

Ο καταναλωτής μπορεί μέσω της εφαρμογής στο κινητό του να επιλέξει ανάμεσα σε εκατοντάδες προϊόντα τα οποία έχουν έκπτωση, και να τα βάλει στην ηλεκτρονική του λίστα. Μόλις επισκεφτεί το σούπερ μάρκετ κάνει τα ψώνια του κανονικά, χρησιμοποιώντας την έξυπνη λίστα του Pockee. Αφού πληρώσει κανονικά την αξία των προϊόντων, εισάγει στοιχεία της απόδειξης που θα του ζητηθούν στην πλατφόρμα και σύντομα λαμβάνει την αξία των κουπονιών στο pockee πορτοφόλι του. Από εκεί και πέρα μπορεί να επιλέξει πως θα τα χρησιμοποιήσει, μεταφέροντάς τα σε ένα λογαριασμό τράπεζας ή PayPal, ή πλέον μπορεί να τα δωρίσει στον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ενισχύοντας το σημαντικό του έργο. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάποια άλλη ανάλογη εφαρμογή η οποία να δίνει τη δυνατότητα τα κουπόνια για προϊόντα σούπερ μάρκετ να εξαργυρώνονται αποκλειστικά από το smartphone του καταναλωτή. «Οι εκπτωτικές εφαρμογές ή τα websites που έχουμε δει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα αφορούν πιο “περιφερειακάˮ έξοδα του νοικοκυριού, μικρότερης συχνότητας και σημασίας από τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ» αναφέρει στο Fortune o Ζήσης.

Το κενό αυτό κάλυψε το Pockee, που κατάφερε να μπει στον πιο «σκληρό» κλάδο της οικονομίας, εκείνο του λιανεμπορίου, δίνοντας στον καταναλωτή αυτό που είχε περισσότερο ανάγκη, δηλαδή την ευκολία κινήσεων. Η εφαρμογή, η οποία πλέον είναι διαθέσιμη και στο pockee.com, απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, με βασικό στόχο να είναι τόσο φιλική με τον χρήστη, ώστε ακόμα και κάποιος με φτωχές γνώσεις τεχνολογίας να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει.

«Δεν αλλάζει σε μία μέρα η νοοτροπία του καταναλωτή, παρόλο που σήμερα προωθείται παντού η χρήση ψηφιακής και mobile τεχνολογίας. Απαιτείται χρόνος μέχρι ο καταναλωτής να εξοικειωθεί με τις νέες ανάγκες και τάσεις. Το Pockee είναι η πρώτη και μόνη εφαρμογή με mobile coupons για προϊόντα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα».

zisis pockee
O Ζήσης Τσαϊρέλης φωτογραφίζεται για το Fortune στα γραφεία της εταιρείας.

Η αρχή της ιστορίας
«Από εμπόδια άλλο τίποτα» παραδέχεται ο Ζήσης Τσαϊρέλης όταν θυμάται τα πρώτα βήματα της εταιρείας, τον Σεπτέμβριο του 2014. Μέχρι να ανοίξουν οι πρώτες πόρτες των συνεργατών και να εμπιστευτούν μια νεοφυή επιχείρηση, αλλά και ένα μοντέλο το οποίο δεν ήταν δοκιμασμένο στην Ελλάδα, χρειάστηκε σκληρή δουλειά. Το θετικό ήταν πως γρήγορα ανταποκρίθηκαν τόσο το κοινό όσο και οι εταιρείες, ώστε να κινηθεί γρήγορα. Σημαντικό ρόλο έπαιξε το επενδυτικό ταμείο Jeremie Openfund II, που «αγκάλιασε» την προσπάθεια και τους βοήθησε να κάνουν την ιδέα τους πραγματικότητα.

Επίσης, προβλήματα παρουσιάστηκαν και από την αστάθεια που επικράτησε στη χώρα μας την περίοδο των διαπραγματεύσεων, με τις εξελίξεις στον κλάδο του λιανεμπορίου να είναι συνεχείς. Παράλληλα, η επιβολή των capital controls αποτέλεσε τροχοπέδη για τη νέα ελληνική εταιρεία.

«Η πλατφόρμα σημείωσε μεγάλη κινητικότητα τις δύο πρώτες εβδομάδες, όταν η μεγαλύτερη κίνηση στα καταστήματα γινόταν μέσω καρτών, αλλά μετά δεν μπόρεσε να αντισταθμήσει τη στασιμότητα που έπληξε την αγορά και χρειάστηκε κάποιους μήνες μέχρι να ξεπεραστεί. Ο κόσμος ανησυχούσε για άλλα βασικά πράγματα και δεν είχε ως πρώτη προτεραιότητα να χρησιμοποιήσει μια digital υπηρεσία, ακόμα κι αν αυτή του εξοικονομούσε χρήματα» εξηγεί ο Ζήσης Τσαϊρέλης και παραδέχεται πως το ψυχολογικό πλήγμα ήταν μεγαλύτερο, αφού η εταιρεία μόλις είχε αρχίσει να πατάει στα πόδια της.

Κανάλι «διαλόγου» μεταξύ εταιρειών και πελάτη
Πλέον, η αγορά προϊόντων μέσω Pockee έχει γίνει μια διασκεδαστική εμπειρία, αφού έχει εμπλουτιστεί με σημαντικές λειτουργίες, όπως η δημιουργία ιστορικού αγορών, κοινής χρήσης με άλλα μέλη της οικογένειας ή φίλων και πολλά ακόμη. Ο Ζήσης εξηγεί πώς η εφαρμογή είναι πολύ χρήσιμη και για τις ίδιες τις εταιρείες, αφού μπορούν πιο εύκολα να επικοινωνήσουν τις προωθητικές τους ενέργειές. Η πλατφόρμα του Pockee τους προσφέρει σημαντικές πληροφορίες, που χρειάζονται για να χαράξουν την επικοινωνιακή στρατηγική τους και να προσεγγίσουν στοχευμένα κοινό. «Τους δίνουμε την πληροφορία κατευθείαν μέσα απ’ την αγορά και τον καταναλωτή. Λειτουργούμε σαν ένα κανάλι “διαλόγου’’ μεταξύ εταιρειών και καταναλωτή».

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, από την άλλη, έχουν μία επιπλέον υπηρεσία στο κατάστημα, μια mobile υπηρεσία που σπανίζει στην ελληνική αγορά, που μπορεί να προσελκύει καταναλωτές χωρίς κανένα επιπλέον κόστος και χωρίς λάθη, αφού όλα γίνονται ψηφιακά και χωρίς τη δική τους εμπλοκή. Ερωτηθείς αν βλέπει ανταγωνιστικά τις προσφορές που παρέχουν οι ίδιες οι αλυσίδες, εκείνος ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική ενέργεια από την υπηρεσία που προσφέρουν εκείνοι.

«Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ προσπαθούν να διατηρήσουν την πιστότητα των καταναλωτών. Εμείς, από την πλευρά μας, βοηθούμε τις εταιρείες να αυξήσουν την πιστότητα των δικών τους προϊόντων. Επιπλέον, τα σούπερ μάρκετ που έχουν, εκτός από τα δικά τους εκπτωτικά προϊόντα, μια επιπλέον υπηρεσία, μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω το κοινό τους και την κατανάλωση μέσα στα καταστήματα».

Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 180.000 καταναλωτές έχουν εμπιστευτεί την εφαρμογή Pockee, ώστε να χρησιμοποιήσουν τις αποκλειστικές προσφορές που τους προσφέρει σε περισσότερα από 1.800 καταστήματα των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα και σε πάνω από 15 κατηγορίες προϊόντων.

 

Ορόσημο στην πορεία της εταιρείας ήταν, όπως παραδέχεται και ο ίδιος, η συνεργασία με τον όμιλο Σκλαβενίτη, η οποία δημιούργησε σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης του δικτύου χρηστών, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής. «Ήταν ψήφος εμπιστοσύνης για εμάς το να μας επιλέξει ένας από τους μεγαλύτερους retailer της χώρας. Είναι μια συνεργασία με πολλές προοπτικές, αφού ο Σκλαβενίτης μέχρι τώρα είχε πιο παραδοσιακό χαρακτήρα, ειδικά σε θέματα νέας τεχνολογίας. Μέσω της συνεργασίας αυτής, η Σκλαβενίτης προσφέρει στους πελάτες της μια νέα υπηρεσία, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά κουπόνια μέσω του Pockee, για ακόμη καλύτερες τιμές».

To Pockee αυτήν τη στιγμή διαθέτει πάνω από 170 κουπόνια προϊόντων αξίας 130 ευρώ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν εβδομαδιαία από τον χρήστη. Μάλιστα, η χρήση των κουπονιών αυτών μπορεί να εξοικονομήσει σε έναν καταναλωτή έως και 120 ευρώ τον μήνα. Η startup έλαβε εντός του 2016 νέα επένδυση ύψους 700.000 ευρώ από το VentureFriends Fund και ιδιώτες επενδυτές και πλέον φιλοδοξεί να αυξήσει τους καταναλωτές σούπερ μάρκετ που είναι μέλη του στην Ελλάδα. Η καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων φαίνεται, άλλωστε, να ευνοεί τέτοιου είδους υπηρεσίες, καθώς οι περισσότεροι αγοράζουν πλέον προϊόντα, με βασικό γνώμονα το αν τους προσφέρεται κάποια έκπτωση. Μάλιστα, τα αποτελέσματα έρευνας του ΙΕΛΚΑ έδειξαν πως το συντριπτικό ποσοστό του 90% των καταναλωτών εξοικονομούν χρήματα μέσω προσφορών, κουπονιών και δωροεπιταγών που προσφέρουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ Ο Ζήσης παραδέχεται πως υπάρχει μια αύξηση των χρηστών, η οποία όμως δεν μπορεί να αποτυπώσει αντικειμενικά τη νέα αυτή τάξη πραγμάτων.

Βασικός στόχος του Pockee είναι ο εμπλουτισμός της εφαρμογής με επιπλέον κουπόνια προϊόντων, καθώς και οι νέες συνεργασίες με αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Ακόμη η ομάδα σκέφτεται να προχωρήσει και σε άλλες κατηγορίες. «Προτεραιότητά μας είναι οι αγορές ειδών πρώτης ανάγκης. Κάνουμε ένα βήμα τη φορά. Αν προσπαθείς να κάνεις πολλά βήματα από την αρχή, κάπου θα κάνεις λάθος». Έχοντας ήδη αντλήσει 1,2 εκατ. ευρώ από τρεις γύρους χρηματοδότησης, η εταιρεία αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το μέλλον και ετοιμάζει την επέκτασή της στην αγορά της Τουρκίας.

* To άρθρο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.