Μια ελληνική startup στις ταχύτερα ανερχόμενες της ΝΑ Ευρώπης

Μια ελληνική startup στις ταχύτερα ανερχόμενες της ΝΑ Ευρώπης

Ο Διονύσης Νικολόπουλος μιλάει για τις διεθνείς διακρίσεις της Aqurance που «εισάγει» τις μεγάλες φαρμακευτικές στην ψηφιακή «εποχή».

H Aqurance είναι μια εταιρεία που ιδρύθηκε στο τέλος του 2011 με στόχο να προσφέρει ευέλικτες και ποιοτικές υπηρεσίες στις φαρμακευτικές εταιρείες. Για το λόγο αυτό, στελεχώθηκε από ανθρώπους με εμπειρία στο χώρο των υπηρεσιών αυτών.

Η απόφαση της Aqurance ήταν να εισέλθει στο χώρο της φαρμακευτικής αγοράς με διαφορετική προσέγγιση, εκείνη των ασφαλών – χωρίς προβλήματα – ψηφιακών λύσεων που βασίζονται σε παγκόσμια πρότυπα. Εκμεταλλευόμενη τη δύναμη του cloud software, καθώς και του SaaS (Software as a Service), η ομάδα της εταιρείας απέκτησε σταδιακά το δικό της πελατολόγιο και άρχισε να καταγράφει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε μια περίοδο που ελληνικές επιχειρήσεις είτε έβαζαν λουκέτο, είτε μάχονταν για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους.

Όπως αναφέρει στο fortunegreece.com ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aqurance, Διονύσης Νικολόπουλος, η επιτυχημένη πορεία της εταιρείας οφείλεται κυρίως στο δυναμικό ξεκίνημα που έκανε όταν άρχισαν να διαφαίνονται τα πρώτα ψήγματα της οικονομικής κρίσης. «Ο στόχος μας ήταν και παραμένει, να προσφέρουμε υψηλής τεχνολογίας, καινοτόμες υπηρεσίες και εργαλεία σε μια αγορά που καταγράφει αυξανόμενη ζήτηση σε ψηφιακούς και mobile τομείς. Ακόμα εξελισσόμαστε και στοχεύουμε ψηλότερα. Θέλουμε να διατηρούμε καλές και μακροχρόνιες σχέσεις με τους πελάτες μας, να ενδυναμώνουμε τη φήμη μας στο εξωτερικό και να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό εργασιακό περιβάλλον για την ομάδα μας. Ως νεοφυής επιχείρηση, η εξέλιξη είναι στο γενετικό μας κώδικα και είναι αυτό που μας κάνει να βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον».

Nikolopoulos
O Διευθύνων Σύμβουλος της Aqurance, Διονύσης Νικολόπουλος.

Νέα γραφεία σε Αγγλία και Μ. Ανατολή
Η εξωστρέφεια άλλωστε είναι κάτι που συντροφεύει την εταιρεία από τη σύστασή της, αφού το 2012, πριν καν συμπληρώσει ένα έτος ζωής, επέκτεινε τις δραστηριότητές της στην Τουρκία ανοίγοντας ένα επιπλέον γραφείο στην Κωνσταντινούπολη. Για τον κ. Νικολόπουλο η συγκεκριμένη αγορά παρουσιάζει ενδιαφέρουσες προοπτικές, καθώς διαθέτει ένα αρκετά εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, ειδικά στον τομέα της πληροφορικής. Στόχος άλλωστε είναι η επέκταση της εταιρείας με βάση την παγκόσμια ζήτηση. «Μέσω του γραφείου μας στην Κωνσταντινούπολη εξυπηρετούμε και είμαστε συνεχώς σε επαφή με τους πελάτες σε Ασία και Μ. Ανατολή. Είναι αρκετά σημαντικό για εμάς να έχουμε παρουσία σε νευραλγικά σημεία ανά τον κόσμο, γι’ αυτό και αυτή την περίοδο ολοκληρώνουμε το νέο μας γραφείο στο Λονδίνο. Η εξαγωγική δραστηριότητα της Aqurance σημειώνει εντυπωσιακή βελτίωση και συγκεκριμένα στη Β. Ευρώπη όπου είναι ο μεγαλύτερος όγκος των έργων που παραδίδουμε. Η παρουσία στο Λονδίνο κρίνεται επιτακτική για να μπορούμε να υποστηρίζουμε καλύτερα τις εταιρείες που εδρεύουν εκεί».  Παράλληλα, εξετάζεται η δημιουργία ενός ή περισσότερων γραφείων στη Μ. Ανατολή, προκειμένου τα στελέχη της εταιρείας να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση των αναπτυσσόμενων αγορών.

Ανάληψη νέων projects στις χώρες της Λατινικής Αμερικής
Την τελευταία τριετία η φαρμακευτική βιομηχανία υφίσταται σημαντικές μεγάλες αλλαγές, σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο, οι πολυεθνικές εξακολουθούν να κρατούν τα ηνία σε ενέργειες ψηφιακής μετάβασης, χρήσης mobile εφαρμογών και γενικότερα αυτοματοποίησης. Ο κ. Νικολόπουλος τονίζει πως η Aqurance ήταν από τις πρώτες εταιρείες που προσέφεραν digital transformation υπηρεσίες στην Ευρώπη και παρέδωσαν αντίστοιχα projects σε χώρες όπως Αυστραλία και Καναδάς. Πολύ σύντομα δε αναμένεται να ξεκινήσει ένα μεγάλο project που θα αφορά τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Το 2015 κλείνει για την Aqurance με ανάπτυξη περίπου 40% σε σχέση με το 2014. Η ομάδα της αυξήθηκε κατά 34%, οι πελάτες κατά 53% και οι εξαγωγές άγγιξαν το 370% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. «Τα τρέχοντα projects που έχουμε αναλάβει περιλαμβάνουν χώρες της Β. Αφρικής και Λατινικής Αμερικής. Οι στόχοι παραμένουν αντίστοιχοι με πέρυσι ίσως και υψηλότεροι λόγω της έναρξης νέων γραφείων και επιπλέον projects. Συμπληρωματικά, την ερχόμενη χρονιά θα συνεχίσουμε να παρέχουμε περαιτέρω εκπαίδευση στο ήδη εξειδικευμένο και πιστοποιημένο προσωπικό μας και να επεκτείνουμε το φάσμα των υπηρεσιών και των λύσεων που προσφέρουμε».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις της κρίσης στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, που αυτή τη στιγμή θεωρείται ίσως ο πιο «ανθεκτικός» τομέας στην ελληνική αγορά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aqurance συμφωνεί ως προς την αντοχή του κλάδου, διευκρινίζει, ωστόσο, πως η οικονομική κρίση που έχει υποστεί η χώρα έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και δυσκολίες ακόμα και σε εταιρείες με σταθερά θεμέλια και δικλείδες ασφαλείας, όπως οι φαρμακευτικοί οργανισμοί.

«Τα συνεχόμενα clawbacks και rebates έχουν περιορίσει τις δυνατότητες. Ταυτόχρονα, η συνεχόμενη μείωση των τιμών των φαρμάκων αφενός αναγκάζει τις εταιρείες να μειώσουν τα διαθέσιμα budget και το ανθρώπινο δυναμικό πωλήσεων, αφετέρου έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να δαπανά περισσότερα χρήματα για υγεία και περίθαλψη».

Μονόδρομος η ψηφιακή σύγκλιση
Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο όπου σημειώνονται τεράστιες ελλείψεις σε πληρωμές που προέρχονται από το κράτος και έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές, κατά μείζονα λόγο στις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες. Προσθέτει πως αυτό που ήδη έχει ξεκινήσει και κρίνεται απαραίτητο, καθώς αποτελεί πλέον παγκόσμια τάση, είναι η ψηφιακή σύγκλιση. Συγκεκριμένα, για το περιβάλλον των πωλήσεων των φαρμακευτικών οργανισμών, οι επαγγελματίες υγείας θα ενημερώνονται από πολλαπλά ψηφιακά κανάλια. Παράλληλα, θα υπάρξουν νέα ψηφιακά μέσα απευθείας ενημέρωσης των ασθενών και οι ενέργειες επικοινωνίας θα έχουν επίκεντρό τους τον ασθενή. Από την άλλη πλευρά, η ευρεία χρήση των ψηφιακών μέσων θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση θέσεων εργασίας κυρίως στον τομέα των πωλήσεων. «Ήδη παρατηρούμε τη συγχώνευση εταιρειών ή εξαγορές εταιριών βιοτεχνολογίας από παγκόσμιους ομίλους. Μεγάλοι παίκτες όπως η Google και η Apple εισέρχονται στον χώρο της υγείας, γεγονός που αποδεικνύει τη ζήτηση για τεχνολογικά μέσα από τη φαρμακευτική βιομηχανία».

Στη λίστα «Technology Fast 500 EMEA»
Πρόσφατα η Aqurance συμπεριελήφθη στη λίστα που κατήρτισε η Deloitte με τις 500 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες, αποτελώντας την 4η κατά σειρά διάκριση της για το 2015. «Πίσω από τον εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης (σωρευτικά 352%) βρίσκεται η δυναμική προσπάθεια των νέων, άρτια εκπαιδευμένων και ταλαντούχων ανθρώπων της Aqurance και η ευελιξία σε προϊόντα και λύσεις. Η θέση στο Deloitte Technology Fast 500 EMEA είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλη επιτυχία. Ως νεοφυής επιχείρηση είμαστε περισσότερο από ενθουσιασμένοι που αναγνωρίζεται η προσπάθειά μας στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Ο πήχης έχει ανέβει και ελπίζουμε να συνεχίσει να ανεβαίνει».

Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά αλλά σε τι βαθμό έχουν επηρεάσει την ανάπτυξη της Aqurance οι εξελίξεις σε οικονομικό-πολιτικό επίπεδο και ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, πέρα από τη γραφειοκρατία, που αντιμετωπίζει ένας επιχειρηματίας του κλάδου;

Σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο οι εξελίξεις δεν έχουν επηρεάσει μόνο την Aqurance, αλλά όλες τις εταιρείες που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. «Υπάρχουν εταιρείες που έχουν υποστεί δραματικές επιπτώσεις από τα capital controls. Οι επιπτώσεις στην Aqurance δεν ήταν αυτής της κλίμακας, ωστόσο αντιμετωπίσαμε και εμείς προβλήματα στην πληρωμή των προμηθευτών μας στο εξωτερικό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για αντίστοιχους επιχειρηματίες θεωρώ πως είναι το «cash injection». Αν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκότερες πολλές εταιρείες θα είχαν καταγράψει μεγαλύτερη ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης και της Aqurance».

Σκληρή δουλειά και ενωμένη ομάδα
Συμβουλεύοντας έναν νέο επιχειρηματία ο κ. Νικολόπουλος αναφέρει πως στην εξίσωση για μια επιτυχημένη εταιρεία οι παράγοντες που επηρεάζουν το αποτέλεσμα δεν είναι άλλοι από τη σκληρή δουλειά και τους κατάλληλους ανθρώπους που πλαισιώνουν την προσπάθεια. «Η υπομονή είναι εξίσου ουσιαστική αρετή για να ανταπεξέλθει ο σύγχρονος επιχειρηματίας στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες. Οι δυσκολίες δεν πρέπει να στέκονται εμπόδια στους στόχους, οι οποίοι θα πρέπει να αρκετά υψηλοί. Η επιτυχία έρχεται μέσα από σωστό πλάνο και προγραμματισμό αλλά και εξωστρέφεια. Οι Έλληνες διαθέτουμε υψηλό επίπεδο μόρφωσης, μιλάμε ξένες γλώσσες άπταιστα και διαθέτουμε out of the box τρόπο σκέψης. Πρόκειται για εφόδια που μας κάνουν αρκετά ανταγωνίσιμους παγκοσμίως γι’ αυτό και οι εξαγωγές είναι must για το μια νέα ελληνική επιχείρηση».