Μια ελληνική ταξιδιωτική εμπειρία όπως δεν την έχετε ζήσει ποτέ

Μια ελληνική ταξιδιωτική εμπειρία όπως δεν την έχετε ζήσει ποτέ

Η συνιδρύτρια της Travelgems, Νίκη Σμυρνή, εξηγεί τον τρόπο που μετέτρεψε το πάθος της για ταξίδια σε μια καινοτόμο επιχείρηση.

Υπάρχει κάποιος που δεν επιθυμεί να μετατρέψει το ταξίδι του σε μια μοναδική εμπειρία, προσαρμοσμένη στις δικές του ανάγκες; Όμως τα σχέδιά μας για εκείνο το ιδανικό ταξίδι δεν πετυχαίνουν πάντα, και η εξέλιξη αυτή στιγματίζει ακόμη και την ομορφότερη γωνιά της χώρας μας. Αυτό επιδιώκει να αποκλείσει από το πρόγραμμα όλων μας η Travelgems. «Η ανάγκη να μην χάνω πολύτιμο χρόνο όταν αναζητώ πληροφορίες που με αφορούν για το ταξίδι μου έκανε το Travelgems πραγματικότητα», λέει στο Fortunegreece η Νίκη Σμυρνή, συνιδρύτρια της startup η οποία έχει σκοπό να ξανασυστήσει ορισμένες από τις ομορφότερες γωνιές της Ελλάδας στο κοινό όλου του κόσμου.

Η πλατφόρμα της Travelgems παρέχει τρεις βασικές υπηρεσίες, οι οποίες βασίζονται στις εξατομικευμένες ανάγκες του ταξιδιώτη. Αρχικά, ο χρήστης έχει πρόσβαση σε δωρεάν ταξιδιωτικούς εξατομικευμένους οδηγούς γραμμένους από πολύ γνωστούς ταξιδιωτικούς συντάκτες, με στοιχεία για 52 σημεία στην Ελλάδα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Με κόστος 7,5 ευρώ, ο ταξιδιώτης λαμβάνει ένα απόλυτα εξατομικευμένο ημερήσιο πρόγραμμα για 1 έως και 12 μέρες. Ο αλγόριθμος της Travelgems συνδέει τις ανάγκες του ταξιδιώτη και βρίσκει τι του ταιριάζει καλύτερα μέσα από 4000 προτάσεις: 1650 εστιατόρια, 1010 beach bars και cafes, 900 παραλίες, 400 bars, τοπικά προϊόντα και εκδηλώσεις για το μέρος που έχει επιλέξει. Τέλος, εφόσον το επιθυμεί, ο ταξιδιώτης έχει τη δυνατότητα να διαλέξει ανάμεσα από 360 μοναδικές δραστηριότητες όπως μαθήματα μαγειρικής στη Σίφνο, wine tasting στη Σαντορίνη, hiking στο Όλυμπο.

Προτάσεις που σε κάνουν να νιώθεις ντόπιος

«Έχοντας ταξιδέψει σε περισσότερες από 52 χώρες, κατάλαβα ότι δεν είναι ακατόρθωτο να επιδιώκεις το “αδύνατον”. Δηλαδή να εντοπίσεις όλα τα κρυμμένα διαμάντια που έχει ένας τόπος, σε πολύ σύντομο χρόνο», λέει χαρακτηριστικά η Νίκη, όπου μετά από 20 χρόνια διεθνούς εμπειρίας στο Διεθνές Μάρκετινγκ ένωσε τις δυνάμεις και τις γνώσεις της με αυτές του Finance & Computer Science της Ευγενίας Σμυρνή, για να κάνουν το Travelgems πραγματικότητα.

Οι προτάσεις που βρίσκονται στην πλατφόρμα προέρχονται από περισσότερους από 1.000 ντόπιους οι οποίοι μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους με τους ανθρώπους της Travelgems. Τι πρέπει να φάμε, πού να κολυμπήσουμε, ποια προϊόντα δεν πρέπει να χάσουμε, πώς θα μοιράσουμε το χρόνο μας μέσα σε λίγες μέρες. Αυτές, αλλά και πολλές ακόμη από τις κρυφές χάρες ενός προορισμού, βρίσκονται στη διάθεση του ταξιδιώτη. Όπως, μάλιστα, τονίζει η Νίκη Σμυρνή, σκοπός της πλατφόρμας είναι να μένει συνεχώς ενήμερη για τις εξελίξεις και να ανανεώνει το υλικό της.

Ο αλγόριθμος στην υπηρεσία του ταξιδιώτη

Ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιούνται όλες οι ταξιδιωτικές προτάσεις μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών, αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της υπηρεσίας. Μετά τη διετή συλλογή δεδομένων από εταιρία ερευνών και την ολοκληρωμένη προετοιμασία της πλατφόρμας, σειρά παίρνει ο αλγόριθμος της Travelgems, ο οποίος ενώνει τις προτάσεις των ντόπιων με τις ανάγκες των ταξιδιωτών για να δώσει στον χρήστη ένα αποτέλεσμα που η Νίκη αποκαλεί χαρακτηριστκά “Α hyper-personalised dream search engine”. Μάλιστα, για το καινοτόμο αυτό εγχείρημα έχει ήδη κατατεθεί αίτηση κατοχύρωσης πατέντας στην Αμερική.

Επόμενος προορισμός: Ευρώπη

Η επένδυση ύψους 350.000 ευρώ για τη δημιουργία της Travelgems ξεκίνησε με αρχικό στόχο να απευθυνθεί αποκλειστικά στους καταναλωτές. Όμως στην πορεία, η εταιρεία διαπίστωσε ότι μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα και ως ένα εργαλείο για τα τουριστικά γραφεία, καθώς δεν είναι ανταγωνιστικό αλλά συμπληρωματικό των υπηρεσιών που προσφέρουν. «Οι συνεργασίες Β2Β είναι αυτές που θα μας διασφαλίσουν πρόσβαση στις τουριστικές αγορές και θα βοηθήσουν το επιχειρηματικό μας μοντέλο σε επιπλέον ανάπτυξη», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι άνθρωποι της Travelgems.

Τρεις μήνες μετά τη λειτουργία της, η πλατφόρμα διαθέτει 1.800 εγγεγραμμένα μέλη, με το 15% να έχει ήδη αποκτήσει το ημερήσιο πλάνο διακοπών του, ενώ οι επισκέπτες της σελίδας προήλθαν από περισσότερες από 60 διαφορετικές χώρες. Στόχος της εταιρείας είναι εντός της επόμενης πενταετίας να επεκταθεί σε Κύπρο, Κροατία, Ισπανία, Αυστρία, Πορτογαλία, Γαλλία και Ιταλία. «Προκλήσεις υπάρχουν πάντα και πόσο μάλλον όταν θέλεις να κάνεις τη διαφορά σ’ έναν εξαιρετικά δύσκολο χώρο, όπως αυτόν του τουρισμού. Απλά πιστεύουμε ότι ακούγοντας τον καταναλωτή προσεκτικά και αξιοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία μπορείς να δημιουργήσεις πραγματικό innovation», σημειώνει η Νίκη, δίνοντας το στίγμα για τα επόμενα βήματα της Travelgems.