Μια «ενωμένη και διαφορετική» Ισπανία θέλει ο πρίγκιπας Φελίπε

REUTERS

Ο διάδοχος του ισπανικού θρόνου πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια ομιλία του μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του βασιλιά Χουάν Κάρλος.

«Επιτρέψτε μου να σεβαστώ την κοινοβουλευτική διαδικασία και να περιοριστώ στο να επαναλάβω την επιθυμία μου και την πίστη μου να αφιερώσω όλες τις δυνάμεις μου, με ελπίδα, στο εξαίρετο καθήκον να συνεχίζω να υπηρετώ τους Ισπανούς», δήλωσε σήμερα ο μελλοντικός βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε, στην πρώτη του δημόσια ομιλία μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του Χουάν Κάρλος.

Έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Λετίθια, ο 46χρονος διάδοχος του ισπανικού θρόνου υποσχέθηκε να εργαστεί στην υπηρεσία μιας «ενωμένης και διαφορετικής» Ισπανίας, αν η ενθρόνισή του ψηφιστεί από το κοινοβούλιο μετά την ανακοίνωση του πατέρα του Χουάν Κάρλος ότι παραιτείται από τον θρόνο.

Εμφανώς συγκινημένος, με τη φωνή του να σπάει κάποιες φορές, ο πρίγκιπας Φελίπε εκφώνησε την ομιλία αυτή με την ευκαιρία μιας τελετής για να τιμηθεί με ένα βραβείο πολιτισμού στο μοναστήρι Σαν Σαλβαδόρ δε Λέιρε στη βόρεια Ισπανία.

«Είναι προφανές ότι η σημερινή ημέρα έχει ένα σημαντικό νόημα», είπε ο πρίγκιπας της Αστούριας, «αφού τη Δευτέρα ο μεγαλειότατος βασιλιάς ανακοίνωσε την απόφασή του να παραδώσει τον θρόνο και να θέσει τέρμα στη βασιλεία του».

O πρίγκιπας που αναμένεται να γίνει ο βασιλιάς Φελίπε ο Στ’ σε περίπου δύο εβδομάδες μετά τη σχετική ψηφοφορία στα δύο σώματα του ισπανικού κοινοβουλίου, όπου την πλειοψηφία έχουν τα κόμματα που είναι υπέρ της μοναρχίας, πρόσθεσε ότι επιθυμεί να υπηρετήσει «την αγαπημένη μου Ισπανία, ένα έθνος, μια κοινωνική και πολιτική κοινότητα ενωμένη και διαφορετική, που έχει τις ρίζες της σε μια ιστορία χιλιετιών».

«Σε περιόδους δύσκολες, όπως αυτή που διανύουμε, η εμπειρία του παρελθόντος μας διδάσκει ότι μόνο ενώνοντας τις δυνάμεις μας, βάζοντας το κοινό καλό πάνω από τα προσωπικά συμφέροντα και υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία, την έρευνα και τη δημιουργικότητα του κάθε ένα θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε προς καλύτερο προοπτικές», υπογράμμισε ο πρίγκιπας Φελίπε.

Διαβάστε ακόμη:

Ξεκινά και επίσημα η διαδικασία διαδοχής στην Ισπανία

«Όχι πια βασιλιάδες» ζητούν χιλιάδες Ισπανοί 

Αποχωρεί για τη «νέα γενιά» ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος