Μια εξαγορά δισεκατομμυρίων που δεν έχετε ακούσει ποτέ

Μια εξαγορά δισεκατομμυρίων που δεν έχετε ακούσει ποτέ

Η καλύτερη επιχειρηματική συμφωνία που αφορά venture capitals για φέτος αφορά μια εντελώς άγνωστη εταιρεία στο ευρύ κοινό.

του Νταν Πρίμακ

Μια ολλανδική νεοφυής επιχείρηση που εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση του καρκίνου του αίματος εξαγοράστηκε για ένα ποσό που μπορεί να αγγίξει έως και τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εκατοντάδες άρθρα γράφτηκαν φέτος για τους «μονόκερους», τις μυθικές startup των οποίων η αξία ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Όμως, φαίνεται ότι η startup με τη μεγαλύτερη αξία δεν αναφέρθηκε καθόλου σε κανένα δημοσιογραφικό κείμενο, και μάλλον δεν την έχετε ακούσει ποτέ.

Η εταιρεία ονομάζεται Acerta Pharma και ιδρύθηκε στην Ολλανδία πριν από τρία χρόνια. Βασικό της αντικείμενο είναι η θεραπεία μορφών καρκίνου και αυτοάνοσων νοσημάτων.

Στα τέλη του 2013, συγκέντρωσε 13 εκατομμύρια δολάρια από μια μικρή ομάδα Ολλανδών και Αμερικανών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των OrbiMed Advisors, Frazier Healthcare Ventures και BioGeneration Ventures. Στη συνέχεια, τον περασμένο Μάιο συγκέντρωσε – μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας – εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ενώ η αξία της αποτιμήθηκε σε δισεκατομμύρια δοκάρια.

Πλέον, η Acerta Pharma αποτιμάται στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια, και όχι μόνο στο χαρτί.

Ο βρετανικός φαρμακευτικός γίγαντας AstraZeneca ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να αποκτήσει μερίδιο 55% στην Acerta Pharma για 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα πρώτα 2.5 δισεκατομμύρια δολάρια θα καταβληθούν μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία, που αναμένεται να συμβεί στα τέλη Μαρτίου. Το υπόλοιπο 1.5 δισεκατομμύριο δολάρια θα καταβληθεί στο τέλος του 2018 ή και νωρίτερα, όταν η εταιρεία εξασφαλίσει κάποιες εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές για το βασικό προϊόν της.

Επιπλέον, υπάρχει οψιόν για την εξαγορά του υπόλοιπου 45% της Acerta Pharma από την AstraZeneca για το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το αν θα ασκηθεί το δικαίωμα προαίρεσης ή όχι εξαρτάται από το κατά πόσο η Acerta Pharma θα επιτύχει συγκεκριμένα ρυθμιστικά και εμπορικά ορόσημα.

Η συγκεκριμένη εξαγορά είναι η μεγαλύτερη που αφορά εταιρεία η οποία υποστηρίζεται από venture capitals για το 2015, και η αποτίμηση στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια είναι μεγαλύτερη από εκείνη οποιουδήποτε «μονόκερου» φέτος.

Σκεφθείτε πόσο ψηφιακό μελάνι έχει χυθεί για εταιρείες όπως η Box και η Square, σε σχέση με την Acerta Pharma. Εσείς, ποια απ’ αυτές θα θέλατε να έχετε στο επενδυτικό σας χαρτοφυλάκιο;

Πηγή: fortune.com