Μια γεύση από Ελλάδα με τα μάτια των ντόπιων

Μια γεύση από Ελλάδα με τα μάτια των ντόπιων

Οι Athens Insiders εξηγούν στο FortuneGreece.com πως καταφέρνουν να κάνουν τους τουρίστες να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους.

Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού και όλοι περιμένουν με ιδιαίτερη αγωνία αν η φετινή τουριστική σεζόν θα πάρει τη ρεβάνς των προηγούμενων ετών. Αν το μέλλον της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στα χέρια του τουρισμού, τότε ο τουρισμός βρίσκεται σίγουρα στα χέρια των νέων που επιχειρούν να κάνουν πιο ελκυστικό το τουριστικό πακέτο της χώρας και να προσφέρουν κάτι παραπάνω από ήλιο, θάλασσα και ελληνικά νησιά.

Μια πρωτότυπη ιδέα έκανε την εμφάνισή της και φιλοξενήθηκε στις σελίδες των New York Times. Τέσσερεις νέοι -η Ανθία Βλασσοπούλου, ο Αλέξης Φρυδάς, η Νάταλι Κόντου και η Δάφνη Τραγάκη– δημιούργησαν μια τουριστική υπηρεσία που υπόσχεται στους επισκέπτες της χώρας εμπειρίες ανάλογες με αυτές των ντόπιων. Το Athens Insiders είναι γεγονός και φέρνει στην Ελλάδα έναν εναλλακτικό τρόπο διακοπών που έχει καθιερωθεί στο εξωτερικό. Φανταστείτε πόσο ωραία είναι η εμπειρία να ζεις και να περιηγείσαι σε μια πόλη όπως ακριβώς και οι κάτοικοί της! Να πίνεις καφέ στα hot spots, να ψωνίζεις όπως οι ντόπιοι και να παρακολουθείς μαθήματα μαγειρικής ελληνικών πιάτων από επαγγελματίες σεφ.

Όπως αναφέρει στο FortuneGreece.com η Νάταλι Κόντου, Marketing Communications Manager της Insiders Travel Experiences, μετά την επιτυχία του εγχειρήματος στην Αθήνα βρίσκονται στα τελευταία στάδια ανάπτυξης των δραστηριοτήτων σε Πάρο και Λέσβο, ενώ για την επόμενη σεζόν στόχος είναι τέσσερις νέοι  προορισμοί.

The team of athensinsiders.com / Η ομάδα του athensinsiders.com
Φωτογραφία: Γιάννης Δρακουλίδης

 

Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στη δημιουργία του Athens Insiders; Υπήρχε προηγούμενη εμπειρία ώστε να υλοποιηθεί πιο εύκολα η ιδέα σας;

Η ομάδα Insiders Travel Experiences αποτελείται από τέσσερα άτομα με διαφορετικά γνωστικά υπόβαθρα και επαγγελματικές εμπειρίες που έχουν ταξιδέψει μαζί, με αυτοκίνητα, πλοία, τρένα και αεροπλάνα (και με άλλα περίεργα μέσα όπως βάρκες, γαϊδουράκια, αγροτικά αυτοκίνητα, ποδήλατα και τα πόδια τους). Η ιδέα γεννήθηκε κάποια στιγμή το 2012 και μετά από πολλές συζητήσεις, συναντήσεις, σκέψεις και πειραματισμούς ιδρύσαμε την επιχείρηση INSIDERS TRAVEL EXPERIENCES το 2013.

Προηγούμενη εμπειρία δεν υπήρχε, εμπνευστήκαμε γι’ αυτό το εγχείρημα από την ανάγκη που αισθανόμαστε οι ίδιοι όταν ταξιδεύουμε να γνωρίζουμε κάθε τόπο «εκ των έσω», ακόμη κι αν δεν έχουμε εκεί κάποιο φίλο. Έτσι, ήρθε η απόφαση να δημιουργήσουμε μια υπηρεσία που θα παρουσιάζει την αληθινή, τη δική μας Ελλάδα στους επισκέπτες της, μία υπηρεσία που μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε αυτό που θέλουμε οι ίδιοι να λαμβάνουμε όταν ταξιδεύουμε. Οι Ιnsiders είναι οι Ανθία Βλασσοπούλου, Δάφνη Τραγάκη, Νάταλι Κόντου και Αλέξης Φρυδάς.  Συνεργαζόμαστε επίσης με ένα ευρύ δίκτυο εξειδικευμένων επαγγελματιών που εμπλουτίζουν τις υπηρεσίες μας.

Το επιχειρηματικό σχέδιο που καταθέσατε επελέγη από το πρόγραμμα «Egg» της Eurobank. Τι θεωρείτε ότι συνέβαλε σε αυτή την διάκριση;

Το πρόγραμμα egg – enter, grow, go είναι μία πρωτοβουλία ΕΚΕ της Eurobank και του Corallia για την τόνωση της νεανικής επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιτάχυνσης της επιχειρηματικής δράσης το οποίο απευθύνεται σε νεανικές ομάδες με δημιουργικές και καινοτόμες ιδέες. Έτσι όταν μάθαμε για το πρόγραμμα αποφασίσαμε να καταθέσουμε την πρόταση μας.

Το επιχειρηματικό μας σχέδιο ήταν πολύ καλά δουλεμένο. Το είχαμε συντάξει μετά από σχεδόν ένα χρόνο σκέψης πάνω στο εγχείρημα. Αυτό σημαίνει ότι είχαμε κάνει έρευνα σε βάθος για τις «μόδες» του τουρισμού σε ελληνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης καταφέραμε να πείσουμε την επιτροπή ότι είχαμε βρει ένα πραγματικό κενό στην τουριστική αγορά της χώρας μας.  Τέλος, κάτι που ενδιαφέρει πολύ εγχειρήματα σαν το Egg, είναι ότι πείσαμε πως οι insiders είναι scalable.

 

Τι ακριβώς κάνει στην πράξη το Athens Insiders και τι χρειάζεται για να συμμετάσχει κάποιος σε αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο διακοπών;

Οι Αthens Insiders προσφέρουν προσωποποιημένες διακοπές στους επισκέπτες της χώρας μας. Θεματικές περιπατητικές περιηγήσεις, μαθήματα μαγειρικής, γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων, εκδρομές, σεμινάρια παραδοσιακών χορών, είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις μας που φέρουν τον ταξιδιώτη πιο κοντά στην κουλτούρα και τους ανθρώπους της χώρας μας.

Οι υπηρεσίες μας είναι ιδανικές για ανεξάρτητους ταξιδιώτες οι οποίοι εκτιμούν την προσωπική επικοινωνία, τη φιλική εξυπηρέτηση και ενδιαφέρονται για πρωτότυπες και ποιοτικές προτάσεις σε ιδιωτικό επίπεδο εξυπηρέτησηςPrivé-. Απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που επιθυμούν να  δουν την χώρα μας λίγο πιο «βαθιά» από όσα γράφουν οι τουριστικοί οδηγοί και να ζήσουν μια  αληθινή, πιο προσωπική εμπειρία. Επιθυμούμε οι ταξιδιώτες που μας εμπιστεύονται με τις διακοπές τους να ανακαλύπτουν μαζί μας τους θησαυρούς της Ελλάδας και να αποκτούν αξέχαστες αναμνήσεις.

Από τις περιηγήσεις που διοργανώνετε ποια έχει τι μεγαλύτερη απήχηση; Τι κάνει περισσότερο εντύπωση στους ξένους;

Κάθε μια από τις θεματικές μας δραστηριότητες έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Παρόλα αυτά οι δραστηριότητες γύρο από την γαστρονομία δείχνουν να έχουν μεγαλύτερη απήχηση. Σίγουρα αυτό συμβαίνει γιατί η Μεσογειακή και η Ελληνική κουζίνα είναι συνυφασμένες με την αγνότητα των υλικών και  την ποικιλία των γεύσεων. Για τον λόγο αυτό έχουμε δημιουργήσει τρεις διαφορετικές θεματικές εμπειρίες με βάση την ελληνική γαστρονομία.

Ξεκινώντας από μια απλή περιήγηση στην κεντρική αγορά της Αθήνας, με στάσεις για δοκιμή ελληνικών τυριών, λουκουμάδων κλπ., έως και μαθήματος μαγειρικής από εξειδικευμένο σεφ. Αυτό που κάνει πραγματικά εντύπωση στους επισκέπτες, όσο αφορά τη γαστρονομία είναι η αγνότητα των υλικών. Σε έναν από τους επισκέπτες μας που είχε επιλέξει να κάνει το μάθημα μαγειρικής για παράδειγμα, είχε κάνει τρομερή εντύπωση, ότι ακόμα και την σάλτσα ντομάτας την έφτιαξαν από φρέσκες ντομάτες.

1/6

Ποιο είναι το πιο κολακευτικό σχόλιο που έχετε εισπράξει από κάποιον τουρίστα; Έχουν βιώσει αντίστοιχη εμπειρία στο εξωτερικό;

Μέχρι στιγμής δεν είχαμε ούτε έναν δυσαρεστημένο πελάτη. Η αλήθεια είναι ότι εισπράττουμε πολλά κολακευτικά σχόλια. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί οι πελάτες μας δεν περιμένουν ότι θα πάρουν μια υπηρεσία τόσο υψηλής ποιότητας. Θα ξεχωρίσω ένα από τα σχόλια που μας έκανε ένα ζευγάρι Αμερικάνων γιατί ήταν πραγματικά συγκινητικό για εμάς. Γράφοντας μας ένα e-mail που έλεγε ότι γύρισαν με ασφάλεια στην Νέα Υόρκη, το ξεκινούσαν με την φράση «Our dearest son and daughter», αναφερόμενο στους insiders που είχαν περάσει μια εβδομάδα μαζί τους.

Πολλοί από τους πελάτες μας έχουν κάνει αντίστοιχες δραστηριότητες στο εξωτερικό. Αυτό που μας τονίζουν οι περισσότεροι, όμως, είναι ότι εμείς δίνουμε πραγματικά πολύ περισσότερη σημασία στις ιδιαιτερότητες και τις προτιμήσεις τους.

Ήδη έχετε επεκτείνει τις δραστηριότητές σας σε Πάρο και Λέσβο. Τι αναμένετε από τη φετινή τουριστική σεζόν;

Πράγματι, είμαστε στα τελευταία βήματα ανάπτυξης των δραστηριοτήτων μας σε αυτά τα δύο νησιά. Η απόφαση να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στην Πάρο κα την Λέσβο ήρθε λόγω των ανθρώπων που γνωρίζουμε σε αυτά τα μέρη. Και στις δύο περιπτώσεις, με μικρό πορτοφόλιο προϊόντων, σκοπεύουμε να αναδείξουμε την φύση, τον πολιτισμό, και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου μέσα από πρωτότυπες δραστηριότητες.

Η φετινή σεζόν για τη χώρα μας φαίνεται να είναι πολύ θετική, με ρεκόρ επισκεψιμότητας και εσόδων. Ακόμα και για εμάς  έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από ότι περιμέναμε, από τον Φλεβάρη, ήδη έχουμε ξεπεράσει τον αριθμό των περιηγήσεων που κάναμε όλη την  περσινή σεζόν και έπονται πολλά ακόμη μπροστά μας.

 

Υπάρχουν σχέδια για δραστηριοποίηση και σε άλλα μέρη της Ελλάδας; Αν ναι που και πότε τοποθετείτε την έναρξη των προγραμμάτων;

Σκοπός μας στο μέλλον είναι να επεκτείνουμε το δίκτυο μας σε όλη την Ελλάδα! Αυτό βέβαια είναι ένα εγχείρημα που θέλει προσεκτικά βήματα ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε πως η ποιότητα του παρεχόμενου προϊόντος θα είναι το  ίδιο υψηλή σε κάθε περιοχή. Σημαντικό πρώτο βήμα είναι να βρούμε τους ανθρώπους κλειδιά που θα μπορέσουμε να εμπιστευτούμε, που να μοιράζονται τις ίδιες αξίες με εμάς, θα έχουν πολύ όρεξη για δουλεία και θα αγαπάνε τον τόπο τους.

Η αίσθηση που λαμβάνουμε από τα μέσα του 2013 από ιδιοκτήτες γνωστών ξενοδοχείων του κέντρου είναι πως έχει αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα και πως η Αθήνα έχει αναχθεί σε city break προορισμό. Η δική σας αίσθηση ποια είναι;

Η αίσθηση που έχετε λάβει είναι πραγματική. Είναι κάτι που το νιώθουμε και εμείς οι ίδιοι. Είναι αδιανόητο η Αθήνα να μην είναι μέσα στους κατ’ εξοχήν city break προορισμούς της Ευρώπης. Μία πόλη με ιστορία, υπέροχο καιρό, νυχτερινή ζωή, μνημεία και προτάσεις για όλα τα γούστα. Η Αθήνα έχει εκπληκτικές προοπτικές για να αποκτήσει 12 μήνες τουρισμό, και να γίνει προορισμός από μόνη της.

Αυτό που χρειάζεται είναι προώθηση προς αυτή την κατεύθυνση, πράγμα που βέβαια δεν είναι καθόλου απλό. Εμείς από τη μεριά μας κάνουμε ότι μπορούμε, με αρθρογραφία και αναφορές στα social media, όμως εκ των πραγμάτων αυτές οι κινήσεις δεν μπορούν να κάνουν κάποια ουσιαστική διαφορά. Χρειάζεται σχεδιασμός και προγραμματισμός από τους αρμόδιους φορείς καθώς και η δημιουργία ολοκληρωμένων προτάσεων, προτάσεων φρέσκων, που θα προάγουν την αληθινή, τη διαφορετική Αθήνα.

 

Ποιοι οι στόχοι που έχουν τεθεί σε αναπτυξιακό και οικονομικό επίπεδο;

Με μια πρώτη ματιά οι insiders είναι μια εταιρεία που δεν μπορεί να αναπτυχτεί σε μεγάλο βαθμό. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί πρόκειται για μια ανθρωποκεντρική υπηρεσία και δεν μπορεί να διασφαλισθεί ότι ένας insider, ο οποίος κάνει μια δραστηριότητα, ας πούμε στην Αλεξανδρούπολη, θα παραδώσει υπηρεσία αντίστοιχης ποιότητας με τα standards που έχουμε θέσει.

Μετά από πολύμηνη ενασχόληση μας με την ιδέα, καταλήξαμε πως υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι ανατρέπουν το δεδομένο αυτό. Ο πρώτος παράγοντας είναι η υψηλή ανεργία, η οποία έχει αφήσει εκτός αγοράς εργασίας πολλούς εξαιρετικά μορφωμένους και αξιόλογούς ανθρώπους. Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της χώρας μας έχει ασχοληθεί με κάποιον τρόπο με τον τουρισμό, οπότε αντιλαμβάνεται πολύ ευκολότερα την ποιότητα της υπηρεσίας που θέλουμε να παραδώσουμε στον επισκέπτη.

Σε αναπτυξιακό επίπεδο προσανατολιζόμαστε στο να τρέξουμε πιλοτικά φέτος τους δύο νέους προορισμούς που αναφέραμε, να δούμε τα προβλήματα που θα προκύψουν, να τα λύσουμε και την επόμενη σεζόν να αναπτυχθούμε σε ακόμα τέσσερις νέους προορισμούς. Όμως η ανάπτυξή μας δεν θέλουμε να είναι μόνο σε γεωγραφικό επίπεδο. Ταυτόχρονα αναπτύσσουμε διαρκώς νέες δραστηριότητες στην Αθήνα, προσπαθώντας να εντάξουμε σε αυτές όλα τα νέα trends του παγκόσμιου τουρισμού.

Στο οικονομικό επίπεδο τα νερά είναι ακόμα αρκετά θολά. Η φετινή τουριστική σεζόν είναι η πρώτη μας στην πραγματικότητα. Παρόλα αυτά οι κρατήσεις που έχουμε κάνει έως τώρα μας δίνουν έναν αέρα αισιοδοξίας πως οι πωλήσεις μας θα είναι εντός στόχων, ενδεχομένως και να τους ξεπεράσουν!

Διαβάστε ακόμη:

Τα«υπερ-ταξιδιωτικά» βραβεία του 2014

Χρονιά των ελληνικών startups το 2013

O τουρισμός περνάει από το στομάχι

Ρεκόρ αύξησης των επισκεπτών αυτό το καλοκαίρι