Μια γιγαντιαία σφαίρα «απειλεί» το Λονδίνο

Μια γιγαντιαία σφαίρα «απειλεί» το Λονδίνο
pexels

Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να έχει βάλει στο «ψυγείο» τις πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, ωστόσο μια εταιρεία ψυχαγωγίας προωθεί σχέδια για την κατασκευή του μεγαλύτερου συναυλιακού χώρου στο Λονδίνο.

Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να έχει βάλει στο «ψυγείο» τις πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, ωστόσο μια εταιρεία ψυχαγωγίας προωθεί σχέδια για την κατασκευή του μεγαλύτερου συναυλιακού χώρου στο Λονδίνο.

Η εταιρεία Madison Square Garden Company (MSG) των ΗΠΑ- η οποία διαχειρίζεται τον συναυλιακό και αθλητικό χώρο της Νέας Υόρκης- σχεδιάζει μια δομή σε σχήμα γιγαντίας σφαίρας που θα ονομάζεται MSG Sphere.

Αν και το έργο έρχεται αντιμέτωπο με αντιδράσεις από τους ντόπιους, αναμένει έγκριση προγραμματισμού για μια τοποθεσία στο Στράτφορντ, ακριβώς βόρεια της φημισμένης O2 Arena.

Το τεράστιο κτίριο, ύψους άνω των 90 μέτρων και πλάτους 120 μέτρων, θα φιλοξενεί ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα, καθώς και μια αίθουσα συναυλιών με μέγιστη χωρητικότητα 21.500 θεατών.

Αυτό θα έκανε τον χώρο Sphere τον μεγαλύτερο από οποιονδήποτε από τους σημερινούς χώρους συναυλιών του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως το Manchester Arena με χωρητικότητα 21.000 θεατές και το ίδιο το O2 Arena, το οποίο μπορεί να χωρέσει 20.000 ανθρώπους.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MSG London (@msglondon)

Ο Guardian που δημοσίευσε το ρεπορτάζ για τις αντιδράσεις σημειώνει πως το πρότζεκτ Sphere είναι ένα μόνο παράδειγμα για το πώς η βιομηχανία ζωντανής μουσικής του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζει να επιστρέψει το 2021, αλλά υπογραμμίζει πως οι μικρότεροι διοργανωτές θα χρειαστούν βοήθεια καθώς έχουν προειδοποιήσει ότι τα φεστιβάλ μουσικής του καλοκαιριού δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς κυβερνητική υποστήριξη.

Το φεστιβάλ Glastonbury, το οποίο λαμβάνει χώρα τον Ιούνιο και προσελκύει περίπου 210.000 άτομα, ήδη ακυρώθηκε για δεύτερη χρονιά.

Βασική απαίτηση από τους διοργανωτές είναι να υπάρξει ένα σύστημα αποζημίωσης που βασίζεται στην κυβέρνηση και λειτουργεί σαν μια μορφή ασφάλισης παρέχοντας οικονομική υποστήριξη σε περίπτωση που τα φεστιβάλ επηρεάζονται από την πανδημία.

Το μέτρο που ζητάνε είναι παρόμοιο με ένα ταμείο ακύρωσης εκδηλώσεων 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που ξεκίνησε από τη γερμανική κυβέρνηση.

Επιστήμονες στην συμβουλευτική ομάδα της κυβέρνησης προειδοποίησαν τους υπουργούς ότι, εκτός εάν τα εμβόλια αποδειχθούν πολύ αποτελεσματικά, τα μέτρα κοινωνικής απόστασης θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ για μήνες προκειμένου να αποφευχθεί αύξηση των θανάτων.

Τα σχέδια της MSG για το London Sphere είχαν γίνει γνωστά πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά η εταιρεία αντιμετώπισε και άλλα προβλήματα: οι ντόπιοι ανησυχούν για τον νέο χώρο στο κατώφλι τους.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να προσπαθήσουν να μπλοκάρουν την ανάπτυξη μέσω μιας ομάδας που ονομάζεται Stop MSG Sphere. Αν και η προτεινόμενη ανάπτυξη είναι πράσινη, το ολοκληρωμένο κτίριο θα είναι σχεδόν τόσο ψηλό όσο το Big Ben και θα καλύπτεται με πάνελ LED, προγραμματισμένα να προβάλλουν βίντεο ή διαφημίσεις.

«Αυτή η δομή θα μοιάζει σα να ζει κανείς δίπλα στην επιφάνεια του ήλιου», είπε ένας κάτοικος ο οποίος μεταξύ άλλων ανησυχεί και για το πώς το μέγεθος της δομής θα κρύψει σχεδόν όλη τη θέα από το σπίτι του.

«Είναι ένα εφιαλτικό σενάριο. Δεν θα είναι απλά το μεγαλύτερο πάνελ διαφημίσεων στον πλανήτη, θα έχει και βίντεο και δυνατά φώτα».

Ωστόσο, η MSG δήλωσε ότι η ψηφιακή οθόνη θα είναι ανενεργή από τα μεσάνυχτα έως τις νωρίς το πρωί.

Η αμερικανική εταιρεία παρουσίασε τα σχέδιά της για τον χώρο Sphere, το οποίο αποκαλεί «επόμενης γενιάς» και «τον πιο προηγμένο χώρο ψυχαγωγίας στον κόσμο», πολύ πριν η πανδημία διακόψει τις ζωντανές εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας.

Η διαδικασία αίτησης προγραμματισμού έχει καθυστερήσει και το MSG έχει υποστεί πολλές αλλαγές σχεδίασης ενώ υπάρχουν πάνω από 2.000 έγγραφα που σχετίζονται με την κατασκευή.

Η επιτροπή που είναι αρμόδια για το έργο, πρόκειται να λάβει απόφαση το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με τέτοιας κλίμακας έργα, η ετυμηγορία θα παραπεμφθεί στον δήμαρχο του Λονδίνου.

Ανάμεσα σε όσα αναφέρουν οι ντόπιοι, διατυπώνονται φόβοι για τις ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια των προβλεπόμενων τριών ετών κατασκευής και στη συνέχεια για τη ρύπανση και την αυξημένη κίνηση από τους επισκέπτες του χώρου, ο οποίος αναμένεται να λειτουργεί 300 ημέρες το χρόνο.

Η MSG επιμένει ότι ο χώρος θα αποφέρει οικονομικά οφέλη και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε αυτήν την περιοχή της πρωτεύουσας.

Η εταιρεία ζήτησε από λογιστική εταιρεία να αναλύσει τα οικονομικά οφέλη του χώρου για τις τοπικές επιχειρήσεις και εκτιμήθηκε ότι αυτά θα έφταναν τις 50 εκατομμύρια £ ετησίως μόλις τεθεί σε λειτουργία, ενώ προβλέπει ότι ο χώρος Sphere θα συνεισφέρει 2,7 δισεκατομμύρια £ στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τα πρώτα 20 χρόνια.

Η εταιρεία είπε επίσης ότι ο χώρος θα απασχολεί 3.200 άτομα, ενώ 4.300 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν για την κατασκευή του έργου.

Παράλληλα δεσμεύτηκε να καλύψει το 35% αυτών των θέσεων με προσλήψεις ντόπιων.

Στον αντίποδα, οι αντιδράσεις περιλαμβάνουν μέχρι και αμφιβολίες για το πώς το δίκτυο δημόσιων μεταφορών του Λονδίνου θα μπορεί να ανταποκριθεί σε μεγάλα events που θα διοργανώνονται ταυτόχρονα στον O2 Arena και τον Sphere, με δυνητικά 40.000 άτομα να προσπαθούν να ταξιδέψουν στην ίδια γραμμή ταυτόχρονα.

Το ρεπορτάζ του Guardian καταλήγει πως η απόρριψη του έργου θα αποτελούσε μείζονα αποτυχία για την MSG, αλλά η εταιρεία επέμεινε ότι επικεντρώνεται στην κατασκευή στον προγραμματισμένο χώρο και πως δεν εξετάζει άλλες τοποθεσίες αλλού στην πρωτεύουσα.